Cum influențează comportamentul părinților abilitățile de citire ale copiilor, potrivit unui expert

Data publicării:
Cum influențează comportamentul părinților abilitățile de citire ale copiilor, potrivit unui expert / FOTO: freepik.com @kukuruzaphoto
Cum influențează comportamentul părinților abilitățile de citire ale copiilor, potrivit unui expert / FOTO: freepik.com @kukuruzaphoto

Părinții joacă un rol esențial în a le prezenta copiilor bucuria simplă de a citi o carte. În ultimii ani, numeroase studii au arătat că din ce în ce mai puțini copii citesc zilnic, un fenomen care îi afectează nu doar pe cei mici, ci și pe adolescenți și tinerii adulți.



Potrivit lui Yellowlees Douglas, specialist în educație, care a abordat acest subiect într-un articol publicat în Psychology Today, copiii trebuie să redescopere plăcerea lecturii.

„Când copiii citesc romane întregi, fără rezumate sau notițe, descoperă plăcerea lecturii imersive. Această formă de lectură îi ajută să-și îmbogățească vocabularul și să devină cititori mai buni. În plus, lectura frecventă le îmbunătățește semnificativ și capacitatea de înțelegere”, explică ea.

Pentru ca cei mici să redescopere bucuria lecturii, părinții au un rol decisiv

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Pentru ca cei mici să redescopere bucuria lecturii, părinții au un rol decisiv.

„Părinții pot sprijini dezvoltarea înțelegerii lecturii la copii, limitând timpul petrecut în fața ecranelor și împărtășind cărți cu aceștia”, îndeamnă Yellowlees Douglas.

Studiile citate de specialist arată că expunerea excesivă la ecrane în cazul copiilor sub 2 ani are efecte negative pe termen lung asupra înțelegerii textelor.

„În schimb, cercetările realizate pe un eșantion de peste 7.000 de elevi demonstrează că atunci când părinții citesc împreună cu copiii lor, aceștia își îmbunătățesc nu doar înțelegerea textului, ci și fluența verbală”, adaugă ea.

De ce este lectura atât de benefică pentru copii?

SURSA FOTO: freepik.com @kocamir

Yellowlees Douglas subliniază că „în familiile în care părinții încurajează lectura, copiii au rezultate mai bune nu doar în înțelegerea textelor, ci și în dezvoltarea abilităților sociale. Lectura îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai bine experiențele sociale și să construiască reprezentări mentale despre comportamentele celorlalți”.

Părinți, cheia este la voi: o carte deschisă poate deschide și mințile copiilor voștri!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel