Cum influențează personalitatea adolescentului riscul de dependențe

Data publicării:
Cum influențează personalitatea adolescentului riscul de dependențe / FOTO: freepik.com@ prostooleh
Cum influențează personalitatea adolescentului riscul de dependențe / FOTO: freepik.com@ prostooleh

Adolescența este o perioadă complicată în dezvoltare.



Mulți adolescenți experimentează cu diferite tipuri de adicții în această perioadă a vieții. Care este factorul principal în dezvoltarea unei adicții: personalitatea adolescentului, contextul familial și social în care trăiește, sau stilul de educație al părinților?

Care sunt trăsăturile de personalitate cele mai frecvent asociate cu adicțiile?

Adolescența este o perioadă de formare continuă a personalității. Până la vârsta de 18 ani sau chiar mai mult, personalitatea nu este complet definită, motiv pentru care nu se vorbesc despre tulburările de personalitate decât după această vârstă.

Citește și Cuvintele pe care părinții ar trebui să le spună copiilor în fiecare zi! Mesajele care îi ajută să devină adulți siguri și echilibrați

Totuși, unele dintre aceste tulburări pot fi legate de consumul de substanțe.

Există anumite trăsături de personalitate observabile la adolescenți care sunt asociate cu riscul de adicții. Printre acestea se numără:

ImpulsivitateaToleranța scăzută la frustrareInstabilitatea emoționalăCăutarea senzațiilor tariNeuroticismul (o sensibilitate crescută la stres și emoții negative)

Totodată, este esențial să ne concentrăm și pe sănătatea mentală a adolescentului.

Anxietatea, depresia sau tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (TDAH) pot crește semnificativ riscul de consum de substanțe, deoarece tinerii pot apela la acestea pentru a gestiona simptomele negative, subliniază Dr. Echeverría.

Tipul de personalitate influențează tipul de adicție?

Atunci când o persoană dezvoltă o adicție, aceasta poate depăși o anumită substanță sau comportament, având potențialul de a se manifesta în orice tip de adicție.

Explicația este că adicțiile au și un component biologic important – "doar persoanele cu o predispoziție genetică le vor dezvolta", spune expertul.

În acest context, riscul este mai degrabă legat de genele care predispun la adicții decât de trăsăturile de personalitate. Totuși, unele teorii sugerează că personalitatea are o componentă înnăscută, cunoscută sub numele de temperamente, care se moștenește în proporție de 50%, "ceea ce ar putea influența transmiterea adicțiilor în familie".

Dincolo de factorii genetici, când vorbim despre adicții, trebuie să luăm în considerare și alți factori importanți, precum trăsăturile de personalitate ale adolescentului sau prezența altor tulburări mentale, ceea ce se numește patologie duală.

În plus, factori sociali precum statutul educațional și economic pot influența contactul cu anumite substanțe și pot juca un rol semnificativ în dezvoltarea unei adicții, adaugă expertul de la Universitatea CEU Cardenal Herrera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel