În parenting, există patru stiluri principale care influențează modul în care părinții interacționează cu copiii lor: autoritar, autoritativ, permisiv și neimplicat.
Fiecare familie are propria abordare distinctă în creșterea copiilor lor. Dar știați că există diferite categorii de stiluri de parenting? Psihologul de dezvoltare renumit Diana Baumrind a identificat patru tipuri principale de stiluri de parenting: permisiv, neimplicat, autoritar și autoritativ, iar fiecare dintre acestea are propriul set de caracteristici.
Totuși, înțelegerea stilurilor de parenting nu trebuie să fie o sarcină descurajantă. Recunoașterea diferitelor abordări poate ajuta părinții să reflecteze asupra propriului stil și să își dea seama unde ar putea dori să facă unele ajustări sau să încerce ceva nou.
Stilul autoritar – Părinții autoritari pun accent pe reguli și așteaptă ca acestea să fie respectate fără discuții. Ei sunt stricți, dar adesea nu oferă multă explicare a deciziilor lor.
Stilul autoritativ – Părinții autoritativi combină fermitatea cu empatia. Ei stabilesc reguli clare, dar sunt dispuși să comunice și să ofere explicații.
Acesta este considerat cel mai echilibrat stil de parenting.
Stilul permisiv – Părinții permisivi sunt mai relaxați și tind să fie mai puțin stricti. Ei preferă să fie prietenoși cu copiii lor și de multe ori sunt mai puțin implicați în stabilirea limitelor.
Stilul neimplicat – Părinții cu un stil neimplicat sunt adesea distanți și nu își fac prea multe griji cu privire la reguli sau structuri. Ei oferă puțină îndrumare și sunt mai puțin disponibili emoțional pentru copii.
Fiecare stil are avantajele și dezavantajele sale, iar unii părinți pot combina elemente din diferite stiluri.
Parentingul autoritativ este definit ca având un echilibru între așteptările ridicate, căldura și sprijinul oferit copilului, explică Alisha Simpson-Watt, LCSW, BCBA, LBA, analist comportamental, asistent social clinic, director clinic executiv și fondator al Collaborative ABA Services.
„Caracteristicile cheie ale acestui stil de parenting includ exercitarea controlului părintesc, dar și încurajarea independenței și auto-disciplinei copilului,” spune ea. „Acest stil de parenting este foarte exigent și receptiv, promovând un mediu cald și susținător. În această abordare, părinții recunosc punctele forte ale copilului, stabilesc și mențin așteptări, și susțin creșterea și dezvoltarea personală a copilului.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.