Cum îți SABOTEZI fără să vrei copilul înainte de examen? Diana Todeancă: „Părinții fac adesea aceste DOUĂ GREȘELI!” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Cum îți SABOTEZI fără să vrei copilul înainte de examen? Diana Todeancă: „Părinții fac adesea aceste DOUĂ GREȘELI!” / FOTO: freepik.com @frimages
EXCLUSIV
Cum îți SABOTEZI fără să vrei copilul înainte de examen? Diana Todeancă: „Părinții fac adesea aceste DOUĂ GREȘELI!” / FOTO: freepik.com @frimages

Examenele reprezintă un moment de stres atât pentru copii, cât și pentru părinți. Deși intențiile sunt bune, uneori părinții fac greșeli care pot afecta negativ încrederea și performanța copiilor. 



Psihoterapeutul Diana Todeancă a atras atenția asupra unor greșeli comune, dar extrem de dăunătoare, pe care le fac părinții atunci când încearcă să-și ajute copiii să facă față emoțiilor puternice pe care le au înaintea examenelor.

Experta subliniază că cea mai mare greșeală pe care o fac părinții este folosirea unor mesaje descurajante în încercarea de a motiva copiii.

„Cred că cea mai mare greșeală este aceea cu mesajele de descurajare pe care le dăm fără să vrem și fără să le credem. Eu am auzit de părinți care spun, ca să-i încurajeze și ca să-i motiveze, chestii mai puțin plăcute. 

`Nu ești bun de nimic!`

`N-ai să poți!`

`O să vezi că o să vină examenul și n-ai să faci nimic!`

`Ai să te faci de rușine!` 

`O să iei cea mai mică notă!`

Spun astea în încercarea de a-l motiva, de a-i da un boost așa să demonstreze că nu e adevărat: `stai să vezi că eu o să fac!`

Dar, astea nu fac decât să fure cărămizi importante din încrederea lor în ei. Asta e una dintre greșeli. Deci, atenție foarte mare la ce transmitem copiilor, indiferent dacă suntem nervoși sau nu.

Părinții spun că `lasă, că eu îi zic doar la ceartă, știe că nu e adevărat`.

Nu știe copilul că nu e adevărat! Copilul înregistrează toate mesajele astea și le ia de bune și le pune acolo în sufletul lui, încă de la început”, a spus Diana Todeancă la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Ce se întâmplă în mintea și în corpul unui copil în fața unui examen? Diana Todeancă: „ASTA facem noi, ca părinți, din păcate, într-un mod greșit!” / VIDEO

Diana Todeancă: „Să NU le mai invalidăm emoțiile copiilor!”

Deși intențiile părinților sunt de cele mai multe ori bune, uneori ajung să comită greșeli care pot influența negativ starea emoțională a copiilor. Psihoterapeutul Diana Todeancă ne explică cum invalidarea emoțiilor copiilor este una dintre aceste greșeli.

„O altă greșeală făcută de părinți este invalidare a emoțiilor. Hai să ne preface că anxietatea nu există.

`N-ai de ce să ai emoții`.

`Tu ești un copil deștept, sigur o să faci bine`.

Tot la fel, poate cu intenții bune, în încercarea de a-l încuraja. Mesajul care ajunge la copil este `a, ok, deci ceea ce eu simt este greșit. Eu simt anxietate. Mie mi-e frică de mor de examenul ăsta, înseamnă că ce simt eu e greșit. Și acum ce fac?`

`Nu pot să le spun părinților că am axietate sau că am foarte mari emoții pentru că ei îmi spun că n-am de ce pentru că toți copiii trec peste asta`.

Să NU le mai invalidăm emoțiile, să le acceptăm, să le denumim și să le primim. E ok, e normal.

În loc să-i spui `nu trebuie să te stresezi`, să-i spui `este în regulă să ai anxietate cu privire la examen, e normal să treci prin momente în care îți este frică, e normal să ai stres, e firesc!`”, a mai spus Diana Todeancă.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel