Cum ne dăm seama când problemele de somn ale unui copil devin o tulburare?

Data publicării:
Cum ne dăm seama când problemele de somn ale unui copil devin o tulburare? / FOTO: freepik.com
Cum ne dăm seama când problemele de somn ale unui copil devin o tulburare? / FOTO: freepik.com

Tulburările de somn pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții copilului sau adolescentului care suferă de acestea.



Parasomniile sunt tulburări comportamentale și de comportament care apar în timpul somnului, care pot altera somnul sau îi pot diminua calitatea.

Deși sunt procese aparent benigne, fără repercusiuni asupra sănătății, în unele cazuri pot duce la repercusiuni negative asupra vieții diurne, consecințe negative asupra calității vieții și tulburări domestice semnificative și riscuri potențiale pentru integritatea fizică a copilului sau adultului care suferă de acestea. 

Tipuri de parasomnii

Acestea sunt clasificate în funcție de momentul în care apar și când se produc, în diferitele faze ale somnului. Tulburările de trezire, tulburările de tranziție somn-veghe, tulburările de somn REM și altele care nu depind de tipul de somn în care apar, sunt grupurile în care sunt incluse toate parasomniile.

1. Terori nocturne

Apare în faza lentă a somnului, în prima treime a nopții. La copil (mai frecvent între 4 și 10 ani), se caracterizează prin plâns persistent, ascuțit, cu o expresie speriată, ochi deschiși, tahicardie și tahipnee. Situația nu se rezolvă decât atunci când copilul se trezește, își recunoaște mama și locul în care se află și adoarme din nou rapid. În dimineața următoare, nu se amintește nimic despre acest episod.

La adulți, din fericire mai rar decât la copii, situația este mai violentă și mai dramatică, cu țipete, panică și uneori vătămări corporale, cu amnezie ulterioară. Au fost încercate antidepresive și psihoterapie în tratamentul în general ineficient. Este de obicei o tulburare familială. Prevalența este de 3% în copilărie și mai puțin de 1% la vârsta adultă. 

2. Somnambulismul

Somnambulismul este cea mai populară parasomnie și una dintre cele mai frecvente. De obicei, apare în faza de somn lent, sau somn NREM, de la începutul până la mijlocul nopții.  Copiii sunt cel mai frecvent afectați, între 4 și 12 ani, și pot avea episoade izolate sau episoade persistente și recurente.

Se ameliorează sau dispare cu vârsta și, deși în copilărie-adolescență simptomele somnambulismului sunt prevalente la aproape 12 %, la vârsta adultă cifra scade la 1-6 %.

Constă în comportamente complexe, efectuate în timpul somnului, cu activități motorii automate simple, asemănătoare celor efectuate în timpul stării de veghe.  

3. Somnilocvia

Somnilocvia este vorbirea cu voce tare în timpul somnului. Este cea mai frecventă parasomnie, mai ales la copii, unde prevalența sa ajunge până la 50%. Aceasta scade odată cu vârsta și la adulți este mai mică de 5%.

La copii, somnilochia este de obicei legată de experiențele conștiente din timpul stării de veghe, iar cuvintele, frazele sau discursul lor au de obicei un anumit sens. La adulți acest lucru nu se întâmplă de obicei, cuvintele sunt uneori neinteligibile și discursul lor nu are sens.

4. Coșmarurile

Aceasta este cea mai frecventă parasomnie în faza de somn REM. Afectează mai mult copiii sub 6 ani, iar la adulți acestea sunt mai puțin frecvente, mai distanțate și mai puțin intense. Acestea apar de obicei în a doua jumătate a nopții sau la sfârșitul nopții, iar pacientul se trezește amintindu-și ce a visat și frica și stresul pe care le-a experimentat.  

De obicei, sunt vise lungi, complexe, elaborate, care provoacă teamă și anxietate intense, ducând la trezire și la dificultăți în a adormi din nou. Ele pot fi influențate de boli febrile, mese grele, anumite alimente sau anumite medicamente.  Coșmarurile care perturbă odihna nocturnă și afectează calitatea vieții diurne pot beneficia de tratament medical cu benzodiazepine.

5. Bruxismul

Acesta constă în uzura dinților cauzată de frecarea (scrâșnirea dinților) și contracția mușchilor maxilarelor în timpul somnului. Apare la orice oră din noapte, este mai frecvent în copilărie și afectează aproximativ 10% din populația generală. Tratamentul este instrumental cu aplicarea unei atele pe arcada dentară superioară pentru a preveni frecarea, presiunea și uzura. 

6. Enurezis nocturn

Aceasta este pierderea de urină în timpul somnului. De la vârsta de 4 ani, sfincterul vezicii urinare este controlat în timpul somnului. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vorbim de enurezis nocturn. Aceasta afectează în principal copiii. Incidența sa este familială, apare în faza de somn lent și profund NREM, la începutul nopții, datorită intensității somnului și pragului crescut de trezire. Tratamentul se face prin tehnici comportamentale, alarme mecanice sau farmacoterapie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Varste si etape




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel