Standardele de frumusețe pot crește riscul de tulburări alimentare, anxietate, depresie și izolare socială.
Acest lucru este valabil în special în rândul femeilor tinere. Limitarea timpului petrecut pe rețelele de socializare și discuțiile cu un specialist în sănătate mintală pot ajuta persoanele să facă față efectelor standardelor de frumusețe ale societății asupra sănătății mintale.
Dovezile arată că standardele de frumusețe pot afecta sănătatea mintală individuală. Social media, televiziunea și filmele pot prezenta standarde de frumusețe nerealiste și pot crea presiune pentru ca oamenii să arate într-un anumit fel.
Standardele de frumusețe din societate le spun oamenilor cum „ar trebui” să arate. Cu toate acestea, odată cu inundarea mass-mediei în societatea actuală, există o presiune mai mare asupra oamenilor, în special asupra femeilor tinere, pentru a arăta într-un anumit fel și a avea un anumit tip de corp.
Sursa foto: freepik.com
Această presiune poate afecta sănătatea mintală a persoanelor. Ea poate duce la un risc crescut de stimă de sine scăzută, imagine corporală negativă, tulburări de alimentație și depresie.
Preocupările legate de imaginea corporală sunt o problemă în creștereSursa de încredere la nivel global. Cu o inundare de imagini prin intermediul social media și al televiziunii, sănătatea mintală a persoanelor, în special a femeilor și a tinerilor, este o problemă care este în creștere.
Femeile tinere sunt mai susceptibileTrusted Source să se confrunte cu probleme legate de imaginea corporală, deoarece femeile din Statele Unite se simt adesea presate să se ridice la standardele de frumusețe nerealiste care le sunt impuse de societate și cultură.
O meta-analiză din 2008Trusted Source a arătat că expunerea la tipuri de corpuri slabe-ideale prin mass-media este direct legată de preocupările legate de imaginea corporală în rândul femeilor, potrvit MedicaNewsToday.
Aceste probleme de imagine corporală pot contribui, de asemenea, la diverse probleme de sănătate mintală, inclusiv
tulburări de alimentație
depresia
anxietate
probleme de stimă de sine
izolarea socială
Sursa foto: freepik.com@@kichigin
Standardele de frumusețe sunt idealuri și percepții ale frumuseții pe care societatea și cultura le impun oamenilor. Ele determină ceea ce este considerat „frumos” și pot include înălțimea și greutatea, proporțiile faciale și forma corpului.
Research notesTrusted Source că aceste standarde pot contribui la creșterea problemelor legate de imaginea corporală din diverse motive. Printre acestea se numără faptul că, în Statele Unite, femeile sunt expuse la mesaje despre cum ar trebui să arate din momentul în care se nasc. Adolescenții și fetele tinere sunt, de asemenea, mai predispuși să fie lăudați pentru felul în care arată, mai degrabă decât pentru acțiunile sau gândurile lor.
De asemenea, mass-media le prezintă constant imagini cu standarde nerealiste. Multe dintre imagini au fost modificate cu ajutorul tehnologiei, determinându-le pe aceste tinere să lupte pentru idealuri corporale și frumusețe care de fapt nu există.
Standardele de frumusețe și condițiile de sănătate mintală
Presiunea exercitată de standardele de frumusețe ale societății poate duce la exacerbarea sau dezvoltarea diferitelor afecțiuni psihice.
Conform sondajului Dove Self-Esteem Project din 2017, 54% dintre femeile cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani la nivel global au o stimă corporală scăzută sau medie.
Cercetarea din 2019Trusted Source a constatat că 10-30% dintre bărbați se simt nemulțumiți de corpul lor, iar 69% dintre adolescenții de sex masculin se simt nemulțumiți de corpul lor din cauza greutății.
Nemulțumirea față de corp poate duce la o calitate mai slabă a vieții și la suferință psihologică. De asemenea, poate crește riscul de a avea obiceiuri alimentare nesănătoase și tulburări de alimentație.
Imaginea corporală negativă sau nemulțumirea față de corp poate duce, de asemenea, la o stimă de sine scăzutăTrusted Source. Aceasta poate afecta diverse aspecte ale vieții de zi cu zi. De exemplu, o persoană poate alege să nu fie în preajma altor persoane sau să fie obsedată în mod constant de cât de mult face mișcare sau mănâncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.