Se pare că, din dorința de a le oferi celor mici toate șansele de succes, părinții încarcă viețile lor cu un ritm haotic, cu prea multe așteptări și un grad ridicat de cunoștințe. Dar oare acest drum încărcat cu presiune și competiție este cu adevărat cel care le aduce copiilor succesul?
Loredana Iriciuc subliniază la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro, că părinții din ziua de astăzi par să se simtă obligați să-și forțeze copiii să facă totul – de la activități extrașcolare la performanțe academice, în speranța că aceștia vor deveni campioni sau cei mai buni în diverse domenii.
„Răzvan, am mai observat la părinți din această generație că fac un program infernal copiilor lor. Probabil dintr-o frică că trebuie copilul să facă de toate ca să ajungă de succes sau poate că au prea multe așteptări de la copii, să fie campion, să fie cel mai bun în toate”, a spus Loredana Iriciuc.
SURSA FOTO: freepik.com @milanmarkovic
În contrast cu abordarea părinților din acest tipar, Răzvan Vasile, antreprenor, speaker, mentor și life coach, are o viziune clară:
„Tu dacă nu-ți urmezi cariera ta, visul tău, talentul tău, la ce ești tu cel mai bun, ce-ți place ție cel mai mult, ce te încântă pe tine cel mai mult în viață, tu nu ești pe drumul tău, ești pe drumul altcuiva”.
Răzvan Vasile consideră că părinții trebuie să fie atenți la vocațiile și pasiunile copiilor lor.
„Tu când ești pe drumul tău și părinții te-au îndrumat unde trebuie sau te-au lăsat să alegi și tu ai ales și ești pe drumul tău, vei ajunge pe locul tău, vei fi pe locul tău! Când ești pe locul tău, luminezi ca un bec. Dacă nu-l pun pe becul ăsta aici, nu luminează! Dar când îl pun aici luminează și pentru el și pentru cei din jur.
Deci, noi trebuie să vedem ce vocații are copilul, trebuie să vedem ce-i place lui cel mai mult. Cum ar fi fost mama lui Hagi să-l ducă la pian și mama lui Mozart să-l ducă la fotbal. Îți dai seama?
Tu trebuie să-ți urmezi talanții, talentul și vocația!” subliniază expertul.
VEZI ȘI Răzvan Vasile: „Asta e cea mai bună metodă de educație pentru un copil” / VIDEO
Răzvan Vasile aduce în discuție o schimbare de mentalitate în ceea ce privește succesul. Mulți părinți sunt obosiți de gândul că trebuie să le ofere copiilor toate cunoștințele și resursele pentru a ajunge cei mai buni. Răzvan Vasile susține însă că, înainte de a face, este esențial să fii:
„Noi îi ducem speriați. Noi stăm foarte mult în frică, să facă multe.
Fii atent cum gândește lumea! Zice așa: trebuie să ai, ca să faci și ca să fii. Adică, dacă eu am multe cunoștințe, o să fac o treabă fantastică, o să fiu cel mai fericit. Nu! Niciodată!
Eu trebuie să știu cine sunt! Să fiu întâi, să știu cine sunt cu adevărat, de ce-mi place, ce-mi place, ce-mi doresc, de ce-mi doresc lucrul ăsta, care e cea mai bună variantă a mea, cum pot să ajung la cea mai bună versiune a mea, ce abilități am eu forte, unde stau mai rău?
Și atunci, după aia, după ce văd cine sunt cu adevărat - adică să fiu - după aia fac, pentru că acțiunea este bagheta magică care schimbă tot când faci. Vorbele sunt vorbe goale. Nu contează ce spui că faci, contează ce faci. Aia înseamnă valori personale înalte.
Și după ce știu cine sunt și fac, voi fi! Deci, e invers”, explică Răzvan Vasile.
SURSA FOTO: freepik.com @sevaby
Răzvan Vasile punctează un alt aspect important: fricile și lipsurile emoționale ale părinților care duc la epuizarea copiilor.
„Noi îi ducem pe copii pentru că noi n-am fost duși și pentru că avem găuri emoționale, avem lipsă de iubire, avem foarte multe frici și avem foarte multe limite și îi epuizăm pe ei”.
Deși Răzvan Vasile recunoaște importanța educației școlare, acesta subliniază că școala este un loc în care se formează „muncitorii perfecți”, nu neapărat persoanele care își urmează vocațiile și care ajung la împlinirea personală.
„Știi, cu cât copilul tocește mai mult, cu atât se închide mai mult emisfera dreaptă. Efectiv, emisfera dreaptă a creierului se închide prin toceală.
Nota unui profesor e doar opinia profesorului într-o anumită zi despre cât de bine a memorat copilul. Eu nu zic că nu-i bună școala! Doamne ferește! Școala creează muncitorii perfecți. Deci, dacă vrei ca al tău copil să fie un muncitor perfect, lasă-l acolo. Dar, dacă tu-l îndrepți spre vocația lui și face și restul, trebuie să ai răbdare.
E un mare secret să știi să ai răbdare cu totul!” conchide Răzvan Vasile.
Copiii trebuie încurajați să urmeze ceea ce le place, ceea ce le dă sens în viață, iar părinții trebuie să sprijine această căutare, fără a-i forța să fie perfecți sau să îndeplinească așteptările imposibile ale unei societăți prea adesea preocupate de succesul exterior.
VEZI ȘI Răzvan Vasile: „Acestea sunt arme nucleare de distrugere în masă la nivel de copilărie!” / VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.