Cum pot să-mi dau seama dacă bebelușul meu este deshidratat sau nu?

Data publicării:
Cum pot să-mi dau seama dacă bebelușul meu este deshidratat sau nu? / FOTO: freepik.com@prostooleh
Cum pot să-mi dau seama dacă bebelușul meu este deshidratat sau nu? / FOTO: freepik.com@prostooleh

Vara este perioada din an în care deshidratarea la sugari este cea mai frecventă.



Dehidratarea este o afecțiune metabolică de gravitate variabilă cauzată de pătrunderea în organism a unei cantități prea mici sau prea mici de apă. Deși poate apărea la orice vârstă, în ultimele etape ale vieții deshidratarea este cea mai frecventă și cea mai gravă. 

La sugari, datorită volumului mare de apă extracelulară, este una dintre cele mai frecvente cauze ale urgențelor medicale și este mai frecventă în lunile mai calde ale anului, când majoritatea cazurilor de diaree și gastroenterită de vară determină organismul să piardă cantități mari de apă și electroliți.

De ce apare deshidratarea la sugari?

Cele mai frecvente cauze ale deshidratării la sugari și copii pot fi rezumate în două grupe principale: cele cauzate de lipsa sau insuficiența apei din alimentație sau cele cauzate de creșterea pierderilor de apă prin transpirație, urină și, mai ales, prin sistemul digestiv, din cauza vărsăturilor și diareei.

Primele sunt rare la copii și sugari și sunt cauzate, de obicei, de un dezechilibru între apă și soluți în laptele praf (prepararea sticlelor cu mai mult lapte praf în raport cu apa de diluție). Dintre acestea din urmă, tulburările sistemului digestiv care determină pierderea de apă și electroliți sunt cele mai frecvente, din cauza vărsăturilor și mai ales a diareei.

Un alt mod de clasificare a deshidratării este intensitatea acesteia. Aceasta este evaluată în raport cu pierderea acută în greutate. Astfel, dacă copilul a pierdut 5% din greutatea sa inițială, acesta este clasificat ca fiind de gradul întâi. Dacă a pierdut 10% din greutatea inițială, este clasificat ca al doilea grad, iar dacă a pierdut 15% din greutatea inițială, este clasificat ca al treilea grad.

Cum să vă dați seama dacă bebelușul dumneavoastră este deshidratat?

Cea mai frecventă cauză de deshidratare la sugari este gastroenterita acută. Pierderea crescută de apă și electroliți (sodiu, potasiu și clor) prin tractul digestiv, fie din cauza tulburărilor alimentare sau infecțioase, poate fi foarte abundentă și poate duce la deshidratare rapidă și intensă.

Mamele trebuie să fie în alertă și să observe dacă copilul este foarte însetat, dacă urinarea este rară sau dacă există vărsături sau scaune foarte abundente.

Simptomele deshidratării

Aceste simptome pot fi diferite, în funcție de tip și intensitate, dar există semne clinice comune care apar în aproape toate.

Pierderea în greutate. Acesta este un simptom discret, dar evident și important care indică gradul de severitate al procesului.
Membrane mucoase uscate.  Gura și buzele sunt uscate și uneori crăpate.
Ochi scufundați. Cercuri mai mult decât întunecate sub ochi. Privire absentă și speriată.
Fontanela scufundată. La copiii care au încă fontanela deschisă.
Pliul pielii. Pielea își pierde turgescența, iar pliul nu își revine atunci când este ciupit sau își revine lent.
Oligurie. Urină rară. Rinichii scad producția de urină.
Setea. Este de obicei foarte intensă. Mai vizibilă la copiii mai mari.
Hipertermie. Acesta este un semn neconstant. Apare mai frecvent în cazul deshidratării severe din cauza lipsei de aport de lichide.

Cum să preveniți deshidratarea?

Nu vă îmbrăcați prea gros. Căldura îl face pe bebelușul dvs. să transpire și să piardă mai multă apă.
Trebuie să păstrați proporția de lapte praf/apă pentru a pregăti biberoanele. Nu creșteți niciodată cantitatea de lapte praf fără să creșteți și cantitatea de apă. Urmați sfatul pediatrului dumneavoastră.
În mediile foarte calde, copilului trebuie să i se ofere apă în mod regulat. Dacă este un sugar, puteți dilua puțin mai mult biberonul, adăugând 10-15 cc de apă la fiecare hrănire.
În cazul bolilor febrile, este important să oferiți mai multe lichide și apă.
Dacă vărsăturile sau diareea apar și sunt abundente și persistente, contactați medicul pediatru cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel