Cum reacționează creierul copiilor atunci când aceștia sunt geloși

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Anna Shvets/ Pexels
Fotografie de la Anna Shvets/ Pexels

Există multe situații în care copiii experimentează gelozie. În acest articol vom vorbi despre schimbările care apar în creierul copiilor atunci când sunt geloși. 



În articolul de astăzi vom vorbi despre schimbările din creierul copiilor la acele situații care provoacă gelozie în ei. Înainte de a ne afunda în inima subiectului acestui articol, totuși, să definim termenul „gelozie”.

Gelozia este definită ca o „stare emoțională complexă, caracterizată prin manifestări de ambivalență afectivă, față de o persoană față de care subiectul are un interes deosebit”. În cazul copiilor, gelozia apare atunci când ei percep o situație ca amenințătoare pentru legătura pe care o au cu părinții sau figurile lor de referință.

Gelozia și creierul copiilor

Dacă ne oprim pentru a reflecta, sunt frecvente situații sau comportamente care indică existența geloziei în familie. Gelozia între frați, rivalitățile și certurile constante alterează și distorsionează climatul de conviețuire în familie.

Aceste circumstanțe afectează starea de spirit a diferiților membri care formează unitatea familială. Părinții simt nevoia să caute ajutor pentru a-i îndruma pe calea cea mai potrivită pentru a corecta aceste comportamente și a restabili armonia și calmul acasă.

Cum se manifestă în general gelozia la copii?

Schimbări în limbaj: copilul vorbește într-un mod copilăresc, imitând limbajul tipic al unei vârste fragede, repetă cuvinte și fraze, bâlbâie.

Somn neregulat: cere să doarmă în patul părinților sau le cere companie;

Frustrare: respinge continuu activitățile propuse de către un membru al familiei.

Dezechilibre alimentare: refuză să mănânce alimentele sale preferate.

Tulbureri de conduită datorate atragerii în mod constant a atenției.

Agresivitate între diferiți membri ai familiei.

Nu vorbește, se izolează și, în general, plânge des.

Schimbări bruște de dispoziție.

2. â... (pexels-jessica-west-3273851_51779800.jpg)

Foto: Jessica West/ Pexels

Cauzele comportamentului gelos la copii

Printre cauzele care pot provoca gelozie la un copil găsim:

- Sosirea unui frate sau a unei surori este adesea un declanșator al geloziei, deoarece copilul crede că nu va mai primi aceeași atenție.

- Favoritismul părinților în rândul copiilor lor provoacă gelozie și are repercusiuni asupra dezvoltării lor integrale.

- Când părinții subliniază adesea calitățile unuia dintre ei, comparând și dăunând dezvoltării lor emoționale.

- Când părinții își rezervă o anumită preferință pentru un nou-născut de alt sex decât primul lor născut. Se întâmplă frecvent ca odată cu nașterea unui nou copil, îngrijirea să fie diferită, dar atunci când este exagerată, poate provoca conflicte între membrii familiei.

- Privilegii doar pentru unii frați.

Cum reacționează creierul copiilor când sunt geloși?

Gelozia este o emoție socială complexă care combină diferite emoții primare, cum ar fi furia, frica și tristețea. Acesta este motivul pentru care implică o încărcătură emoțională destul de mare.

Când sistemul limbic este activat, acesta trimite anumite semnale care pot fi interpretate de girusul cingular; aceasta le detectează și le decretează ca amenințătoare. Prin urmare, sistemul limbic este afectat de aceste reacții emoționale.

3. â... (pexels-vika-glitter-4140308-1_24247500.jpg)

Foto: Vika Glitter/ Pexels

Sistemul limbic este porțiunea creierului situată imediat sub cortexul cerebral și include centri importanți precum talamusul, hipotalamusul, hipocampul și amigdala. La ființele umane, acestea reprezintă centrele emoției. Aici sunt procesate diferite emoții și se simt frici, angoasă, frică, gelozie și bucurie intensă.

Rolul amigdalei ca centru de procesare a emoțiilor este de o importanță extremă. Atunci când copilul percepe o situație ca amenințătoare, creierul său trimite o alarmă care activează amigdala, astfel încât să-l distanțeze pe copil de stimulul perceput ca periculos.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel