Cum să ajuți o fiică care suferă din dragoste. Sfaturile prețioase ale unui psiholog

Data publicării:
Foto: Freepik @ Designer07
Foto: Freepik @ Designer07

Cine dintre noi nu a trecut printr-o dezamăgire în dragoste, o trădare, o ceartă ireparabilă cu partenerul nostru. O rană care s-a chinuit să se vindece, care ne-a luat pofta de mâncare, somnul, chiar și dorința de a ne împărtăși suferința cu prietenii și familia.



„Când o fiică suferă din dragoste, durerea poate fi la fel de intensă pentru o mamă care o urmărește. Dezamăgirile romantice sunt experiențe comune în timpul adolescenței și tinereții, dar asta nu le face mai puțin devastatoare.

Ca mamă, dorința de a-ți proteja fiica de toată durerea este naturală, dar linia dintre a fi susținător și a fi intruziv poate fi subțire.” Acestea sunt cuvintele dr. Miolì Chiung, psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental.

De câte ori ne-am auzit spunându-ne că va trece, că timpul va alina, va îndulci, că trebuie doar să așteptăm. Cu toate acestea, în întunericul tristeții, în munca emoțională a unei mari și/sau a primei dezamăgiri în dragoste, se pare întotdeauna că suntem singurii din lume care simțim o durere similară. O durere de care se teme nu va dispărea niciodată.

Acum că suntem mame, teama este alta: că fiica noastră este cea care suferă, că ea este cea care are dificultăți să depășească un moment atât de dificil, mai ales dacă este prima dată.

Prietenii, de la o anumită vârstă, sunt primii interlocutori ai fiicelor noastre, între egali vor avea loc primele confidențe, marile împărtășiri, de la menstruație până la primele iubiri. Dar asta nu înseamnă că sarcina noastră, funcția noastră educațională și parțial și de protecție, nu este eliminată automat, de parcă nu mai ar fi nevoie.

Așadar, cum le putem ajuta pe fiicele noastre să depășească primele lor mari dezamăgiri în dragoste, fără a fi intruzive și, mai ales, când este corect să ne îngrijorăm și să intervenim și în ce mod?

Relația mamă-fiică: strategia de a o ajuta

Problema relațiilor mamă-copil constă adesea în nevoia noastră umană și rezonabilă de a ajuta mereu, uneori chiar prea mult, ceea ce ne face să pierdem atenția și asupra responsabilităților băieților și fetelor noastre, până la punctul de a-i transforma în adolescenți nepregătiți ce îi așteaptă.

Uneori, când ne spun ceva, abordăm o atitudine de judecată, impulsivă, fără să le oferim fiicelor noastre instrumentele utile pentru a face față situației cu detașarea potrivită, cu mintea limpede.

2. Foto: Free... (cum-sa-ajuti-o-fiica-care-sufera-din-dragoste--sfaturile-pretioase-ale-unui-psiholog_04664700.jpg)

Foto: Freepik @myoceanstudio

Este o atitudine care i-ar putea împinge pe copiii noștri și în acest caz pe fiicele care suferă din dragoste, să nu ne spună totul. Împărtășirea cu noi a unei mari dezamăgiri, a unui moment dificil, delicat, poate fi cu adevărat important, pentru că, spre deosebire de un prieten, experiența noastră l-ar putea ajuta să experimenteze lucrurile altfel.

Atenție însă la strategia de implementat!

Deși s-ar putea să te simți neajutorat în fața suferinței fiicei tale, există mai multe strategii pe care le poți folosi pentru a o ajuta să traverseze această perioadă dificilă.

Iată strategia în 5 puncte:

- ascultă, dar nu judeca;

- încurajează exprimarea emoțiilor;

- direcționeaz-o către activități pozitive;

- fă-o să înțeleagă că o iubești necondiționat;

- pregătește-te să fii foarte răbdător.

3. Foto: Free... (cum-sa-ajuti-o-fiica-care-sufera-din-dragoste--sfaturile-pretioase-ale-unui-psiholog-2_60139500.jpg)

Foto: Freepik @creativeart

Ascultă fără a judeca: Uneori, fiica ta are nevoie cel mai mult de cineva care să asculte. Evitați să le minimizați durerea sau să oferiți soluții imediate. Spune-i că ești acolo pentru ea, gata să o asculte fără să o judeci.

Încurajează exprimarea emoțiilor: Ajut-o să înțeleagă că exprimarea emoțiilor este sănătoasă și normală. A scrie într-un jurnal, a vorbi cu un prieten de încredere sau chiar a plânge pot fi modalități utile de a te întrista.

Promovați activitățile care îi plac: deși poate fi dificil pentru ea să găsească motivație, încurajați-o să facă lucruri care îi plac, fie că este să facă sport, să gătească, să picteze sau chiar să iasă la plimbare. Menținerea unei rutine regulate și angajarea în activități pozitive vă poate ajuta să vă recăpătați simțul echilibrului.

Oferă-ți afecțiunea necondiționată: Uneori, cuvintele nu sunt suficiente. Arată-ți dragostea cu gesturi mici, cum ar fi să-i faci mâncarea preferată sau să o îmbrățișezi fără să spui nimic. A ști că este iubită necondiționat îi poate oferi un sentiment de siguranță și confort.

Aveți răbdare: procesul de vindecare emoțională necesită timp. Evită să o forțezi să depășească durerea prea repede și permite-i să o facă față în ritmul ei.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





pixel