Când începe apariția dinților, nou-născuții pot experimenta disconfort, durere și senzații de disconfort. Această problemă poate fi evitată adoptând obiceiuri bune sau folosind remedii casnice foarte eficiente.
Primii dinți apar între a treia și a șasea lună de viață. Pentru unii micuți este o noutate care trece aproape neobservată, o ușoară tulburare pe care îmbrățișările mamei o fac sa dispară instant. Dar pentru alții, înseamnă disconfort, durere și multe lacrimi.
Durerea și disconfortul sunt cauzate de inflamația gingiei. Când începe dentiția, incisivii inferiori sunt în general primii care ies.
Presiunea exercitată de dinte asupra gingiei provoacă o senzație de disconfort, care uneori este greu de suportat. De obicei, atunci când ies primii dinți, micuții își ating gingiile cu limba. Ei simt inflamația și, în același timp, simt durerea. De aceea ei continuă să pună obiecte în gură.
Un alt simptom al dentiției la copii este „salivatul” tipic. Mișcarea constantă a limbii, de fapt, în contact cu zona inflamată, determină o producție mai mare de salivă. La rândul său, saliva curge din gură pentru ca cei mici nu au înca reflexul de a inghiți în ritm regulat.
În timpul apariției dinților, copilul poate plânge și se poate trezi mai des în timpul nopții. Se întâmplă deoarece durerea gingiilor este o durere pulsantă și are același ritm ca și bătăile inimii tale. Noaptea, această durere tinde să se intensifice.
Pe de altă parte, trebuie amintit că durerea poate preceda apariția primilor dinți cu până la trei săptămâni. În anumite ocazii, inflamația cauzată de dentiție poate da naștere la un anumit grad de febră.
Pe lângă durerea cauzată de inflamație, pot apărea și alte reacții adverse mai ușoare. Primul este că, continuând să producă salivă, aceasta iese din gură, curge sub bărbie până ajunge în piept. Și copilul se trezește ud.
Pentru a rezolva problema, nu există nimic mai bun decât bavetul clasic. De asemenea, este indicat să clătiți zona bărbiei pentru a preveni să se înroșească. Cu toate acestea, probabil că veți avea nevoie de alte soluții atunci când cantitatea de salivă este cu adevărat mare.
În al doilea rând, copilul poate avea iritații ale pielii în zona în contact cu scutecul. Acest lucru se întâmplă deoarece dentiția provoacă o modificare a pH-ului salivei. Și aceasta, la rândul său, modifică și pH-ul urinei. Pentru a preveni iritarea pielii să intre în contact cu urina, cel mai bine este să schimbați scutecul de fiecare dată când este ud.
Pe lângă dozele de paracetamol și ibuprofen recomandate de medic pediatru, pentru a calma durerea provocată de dentiție la nou-născuți, există câteva remedii transmise din generație în generație.
Iată cele mai cunoscute:
Masaje blânde: Deoarece bebelușii nu și-au dezvoltat încă pe deplin abilitățile motorii, nu se pot masa singuri. Dacă gingia este foarte inflamată, cel mai bine este să nu o atingeți. Dacă nu, puteți aplica o presiune ușoară pe zonă sau pur și simplu puteți freca ușor cu degetul. Ar fi mai bine dacă degetul ar fi cât mai rece.
Înghețate mici de lapte: fie că este lapte matern sau formulă, e bine. Important este că îi va plăcea suficient de mult încât să îl mănânce fără prea mult efort. În acest tip de inflamație, primul lucru de aplicat este un obiect rece. Înghețatele pot fi preparate cu forme pentru cuburi de gheață sau cu cele special concepute pentru înghețată.
Dispozitive pentru denție: există coliere special create pentru dentiție, care pot fi puse în frigider. Există și geluri speciale la vânzare în farmacii care pot oferi ușurare celor mici.
Pune suzeta la congelator: Dacă copilul tău folosește suzeta ai putea să i-o pui pentru scurt timp la congelator cât să devină rece. În felul acesta i se va reduce inflamația gingiilor și implicit și intensitatea durerii.
Jucării din cauciuc: Pentru că va vrea să bage în gură tot ce are la îndemână asigură-te că jucăriile pe care i le dai sunt dintr-un material de calitate și nu sunt colorate cu vopsele toxice. Poți pune la congelator jucăriile, dar evită-le pe cele cu gel pentru că se pot sparge și pot afecta sănătatea bebelușului.
Dentiția la copii are loc simetric în gingiile superioare și inferioare. Poate începe înainte de vârsta de șase luni și se termină în general în jurul vârstei de doi ani odată cu erupția molarilor.
În timp ce durerea și disconfortul sunt normale în această etapă, ar trebui să fiți mereu atenți la alte simptome. În caz de febră peste 38°C, adresați-vă medicului pediatru. Și procedați la fel dacă observați orice comportament care pare neobișnuit la copil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.