Cât ar trebui să mănânce un nou-născut? Principala îndoială a unei proaspete mame, mai ales dacă alăptează și nu are de unde să vadă cât de mult mănâncă bebelușul ei, este cu siguranță legată de cantitatea de lapte pe care nou-născutul trebuie să o consume fiecare zi.
Cum să calculezi cât ar trebui să mănânce un nou-născut? Pentru toate mamele care doresc să știe cât lapte să-i dea nou-născutului, iată câteva sfaturi utile de urmat.
Pe baza vârstei nou-născutului, există indicații generale privind cantitatea de lapte pe care micuțul ar trebui să o bea în fiecare zi, pentru a asigura o creștere adecvată.
Pediatrii folosesc o formulă matematică simplă pentru a calcula cât de mult lapte ar trebui să ia un nou-născut pe parcursul a 24 de ore. Greutatea copilului se calculează în grame, împărțită la 10 și la rezultatul obținut se adaugă 250.
De exemplu, pentru un copil cu greutatea de 3 kg, formula va fi: (3000 : 10) + 250. Prin urmare, în 24 de ore, copilul ar trebui consume în total 550 g de lapte.
Prin urmare, cantitatea totală trebuie împărțită la numărul de hrăniri din timpul zilei: de exemplu, dacă are 6 hrăniri atunci va trebui să ia aproximativ 92 g de lapte la fiecare hrănire.
Sfatul pentru cei care hrănesc cu biberonul este să pregătească întotdeauna puțin mai mult lapte dacă bebelușului îi este mai foame.
Dacă alăptați, totuși, deoarece nu este posibil să calculați cantitatea exactă de lapte dată copilului, este indicat să lăsați copilul să se hrănească la cerere, fără a-i oferi orare (atât pentru a crește producția de lapte, cât și pentru a răspunde la diferitele nevoi ale bebelușului, care poate cere lapte de foame, simplă sete sau doar pentru o îmbrățișare).
Foto: Freepik@shurkin_son
Pentru a calcula dacă bebelușul alăptat ia suficiente lichide, trebuie doar să acordați atenție scutecelor: dacă udă cel puțin 5/6 scutece pe zi cu pipi și caca în mod regulat, atunci laptele mamei este suficient pentru el.
O scădere fiziologică a greutății nou-născutului în primele zile de viață este normală, care corespunde în general la aproximativ 5/10% din greutatea acestuia. Declinul trebuie recuperat în primele două săptămâni.
Pentru a vă face o idee despre cât lapte are nevoie un bebeluș în primele 7 zile, vă puteți gândi și la faptul că stomacul lui are o capacitate de aproximativ 6 ml în prima zi de viață (are de mărimea unei cireșe), 25 ml în a treia zi, 50 ml la 7 zile de la naștere (este de mărimea unei caise) și 130 ml la o lună.
La o lună de viață nou-născutul trebuie să mănânce în jur de 6 mese pe zi, luând aproximativ 110/120 ml pe hrănire. La o lună de la naștere, o mamă care alăptează exclusiv produce în jur de 650/700 ml lapte pe zi.
La 2 luni un nou-născut trebuie să mănânce 5 mese pe zi, luând în jur de 140/150 ml lapte per hrănire. La două luni, mama produce în jur de 750 ml lapte pe zi.
Foto: Freepik@shurkin_son
La 3 luni nou-născutul trebuie să mănânce 5 mese pe zi, luând aproximativ 160/180 ml pe hrănire. Femeia care alăptează la 3 luni de la naștere produce aproximativ 800 ml de lapte pe zi.
Momentul înțărcării se apropie, dar deocamdată nou-născutul trebuie să ia în continuare lapte, cu excepția cazului în care există indicații diferite de la medicul pediatru. Între 4 și 5 luni nou-născutul trebuie să mănânce 4 mese pe zi, luând aproximativ 200/230 ml lapte per alăptare. Mama produce între 700 si 800 ml lapte pe zi.
În primele zile de viață, în spital, nou-născutul prematur este hrănit prin nutriție parenterală, apoi intravenos. Apoi vom trece la nutriția enterală cu tubul. Laptele matern rămâne întotdeauna prima alegere, totuși laptele matern poate să nu fie întotdeauna suficient și din acest motiv laptele matern donat băncilor de lapte este util.
După o evaluare atentă, medicul pediatru va recomanda ce tip de lapte să administreze, laptele fortificat este adesea recomandat. De îndată ce nou-născutul este suficient de puternic pentru a-și putea exercita instinctul de supt, se va continua cu alăptarea la cerere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.