Dacă ești părinte pentru a doua sau a treia oară, acest articol poate părea o banalitate dar dacă ești proaspăt părinte, probabil ai observat că bebelușii pot plânge foarte mult și deseori nu știi ce să mai faci pentru a-l calma.
Mai întâi de toate un lucru este cert: plânsul este modalitatea bebelușului tău de a comunica frustrarea sau disconfortul. Dacă sunt prea obosiți, înfometați, au scutecul murdar, sunt plictisiți (sau au alte motive posibile), vă vor anunța plângând!
Înțelegerea nevoilor și semnalelor nou-născutului este opțiunea ideală pentru a evita plânsul. Copilului tău îi este foame? E obosit? Are nevoie de un schimb de scutec? Cu toate acestea, uneori este inevitabil să ai un copil agitat pe mâini, chiar și atunci când crezi că toate nevoile lor au fost satisfăcute! Iată 6 sfaturi pentru a calma un copil care plânge și agitat:
Obiceiul de a plimba sau legăna în brațe copilul în timp ce acesta plânge, nu este vreo noutate și primul lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când bebelușul plânge este să îl ridicați din pătuț și să îl legănați în brațe.
Ținutul în brațe e prima natură a bebelușului. Brațele voastre sunt habitatul natural al nou născutului. Creierul nou născutului este astfel configurat încât să ceară și să aștepte să primească apropierea figurii principale de îngrijire. Face parte din supraviețuirea speciei. De acolo, din brațele voastre va porni să descopere lumea.
Contactul piele pe piele este o modalitate cu adevărat simplă de a-ți calma micuțul. S-a demonstrat că practicarea contactului piele pe piele cu nou-născutul tău îmbunătățește starea de spirit a mamei, reducând anxietatea și stresul și ajutând recuperarea fizică după naștere.
De asemenea, s-a dovedit că aduce beneficii bebelușilor, ajutându-i să plângă mai puțin și să doarmă mai bine. S-a demonstrat că contactul pe termen lung piele la piele ajută la creșterea fizică a copiilor, precum și la abilitățile lor socio-emoționale, cognitive și motorii.
Contactul piele la piele inițiază și procesul de coreglare. Bebelușul tău are multiple procese emoționale și fiziologice pe care învață să le regleze în primii ani de viață (foame, emoții, răspuns la durere etc.). În copilărie, bebelușul tău depinde de tine pentru a-și susține și stabiliza emoțiile și comportamentul. Coreglarea are loc atunci când bebelușul îți spune nevoia lui și tu o satisfaci oferind îngrijire precisă, rapidă, plină de compasiune și sensibilă, cât mai bine poți în acel moment.
Odată ce cordonul ombilical al bebelușului tău s-a vindecat complet, se recomandă să exersezi contactul piele pe piele cu micuțul tău în timpul băii. Dacă alegi să faci asta, asigură-te că o faci în siguranță! Rugați pe cineva să vă dea bebelușul în timp ce sunteți în baie și să-l țineți lipid de piept. Prezența apei îl va ajuta pe micuțul tău să se simtă în siguranță și se va relaxa.
Sursa foto: Pexels Rdne Stock
Probabil ai observat deja că plimbarea cu mașina îl face pe bebeluș să adoarmă mai repede. Ideea este să țineți copilul în mișcare; fie într-o plimbare cu căruciorul, fie o scurtă plimbare cu mașina sau dacă aveți o minge de yoga o puteți folosi deoarece săritul pe o minge de yoga sau legănarea îi va ajuta să se calmeze deoarece mișcarea le amintește de confortul uterului.
Ieșirea în aer liber nu va aduce beneficii numai copilului tău, ci și ție! Făcând o scurtă plimbare în aer liber este o modalitate perfectă de a-ți îmbunătăți starea de spirit, ceea ce este de obicei necesar în primele câteva săptămâni după naștere.
Înfășarea bebelușului îl va ajuta să se calmeze, deoarece sentimentul confortabil îi va aminti de uter. De asemenea, ajută la calmarea reflexului de tresărire al bebelușului, care adesea îl poate trezi prea devreme și îl poate face să devină prea obosit.
Șoapta:Tăcerea totală nu este ideală pentru copii. Mai degrabă, zgomotul alb sau sunetele șoptite ajută la calmarea unui copil agitat.
Legănat: Așa cum menținerea bebelușului în mișcare îl va ajuta să-l liniștească, ținându-l ferm și legănându-l ușor (asigurându-vă că îi susțineți gâtul și capul) înainte și înapoi va crea o senzație de legănat. Vă sfătuim să păstrați această mișcare destul de rapidă și elastică (fără să tremurați!) deoarece va fi cea mai eficientă în calmarea bebelușului dvs. agitat!
Sursa foto: Pexels/ Antoni Shkraba
Dacă o singură tehnică de calmare pare să nu funcționeze, încercați să combinați mai multe tehnici. O regulă de bază excelentă este să încerci să reproduci cât de bine poți senzația de a fi în uter. Micuțul tău se adaptează la viața din afara uterului, iar stratificarea tehnicilor de calmare precum întunericul, zgomotele, contactul piele pe piele, activarea reflexului de suge (cu suzetă sau sân) și mișcarea sunt ideale pentru un copil neliniștit.
Un exemplu mai simplu pentru un copil mai mare care este mai obișnuit cu viața în afara uterului ar putea fi să ieși la plimbare în timp ce porți copilul, ținându-l aproape de corpul tău și în mișcare! Acest exemplu funcționează de două ori, deoarece bebelușul se va simți în siguranță și mângâiat, în timp ce amândoi obțineți o doză de aer proaspăt (și sperăm puțin soare!).
Toți bebelușii sunt diferiți atunci când vine vorba de a le satisface nevoile și, în calitate de proaspăt părinte, poate dura ceva timp pentru a înțelege nevoile bebelușului tău și cum să le satisfaci cel mai bine.
Cu consecvență și practică, vei găsi ce funcționează și ce nu funcționează pentru copilul tău. Dar cel mai bun sfat dintre toate? Folosește-ți instinctele părintești! Ascultă-te: știi de ce are nevoie copilul tău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.