Cum să convingi copiii să bea apă: 5 trucuri eficiente

Data actualizării: | Data publicării:
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Este important să bei și să te hidratezi corespunzător. Foarte important. Și nu băuturi carbogazoase, desigur. Apa este un element fundamental pentru sănătatea noastră, pentru digestie, pentru eliminarea toxinelor, etc...



Desigur, copiii și adolescenții adesea nu beau cantitatea de apă necesară. Dacă nu simt că mor de sete, cei mai mulți dintre ei uită să bea. Este normal, dar nu sănătos.

Experții atrag atenția că copiii cu vârsta cuprinsă între 4-8 ani ar trebui să bea 1,6 litri de lichide pe zi, cei  între 9 și 13 ani  au nevoie de 2,1 litri pe zi, iar pentru fete 1,9 litri pe zi.

Cantitățile de apă de care au nevoie unii copii pot fi mai mari decât la adulți datorită faptului că suprafața cutanată raportată la greutate la copiii mici este de 2 ori mai mare decât la adulți, astfel ei pierzând mai multă apă prin piele.

Copiii mai pierd apă pentru că plâng mai des, dar și pentru că rinichii lor încă nu sunt suficient de dezvoltați pentru a regla volumul de urină. 

Citește și: Spune ”NU” ceaiului de mușețel la bebeluși: Ar putea face mai mult rău decât bine

Cantitățile de apă prezentate mai sus sunt aproximative. În cazul în care copilul tău are nevoie de mai multă apă, nu ezita și oferă-i.

Poți să verifici dacă este bine hidratat observând culoarea urinei sale. Dacă este deschisă la culoare, copilul a băut suficientă apă. Dacă este închisă însă, mai are nevoie de apă, iar dacă această culoare închisă persistă, discută cu medicul pediatru pentru a vedea dacă are anumite afecțiuni sau nevoi. 

Dar ce să faci dacă copiilor nu le place să bea apă și preferă întotdeauna băuturile dulci sau alte lichide? 

Cum să convingi copiii să bea apă ?

1. De la înțărcare, bea apă, nu băuturi carbogazoase: pare banal, dar este important, mai ales într-o societate ca a noastră. Obișnuirea lor să aibă acasă doar apă minerală este, de asemenea, un pretext pentru a-i face să înțeleagă importanța acesteia. Iar obișnuirea lor cu o casă fără alte băuturi este cea mai bună modalitate de a evita imediat crizele de furie ale lipsei de zahăr, un obicei pe care îl dezvoltă inevitabil cu cola și suc de portocale în casă.

2. De ce să nu faci monitorizarea cât de mult beau ei distractiv? Vorbește cu ei despre cât de important este să bei apă, poate măsurând și marcând cu bile colorate cantitatea de pipi pe care o fac. Sau poți combina animale: 30 ml de pipi furnică, 50 ml de arici, 130 ml de pipi super dinozaur!

Citește și: Este bună apa carbogazoasă pentru copii? Mai multe dezavantaje pe care ar trebui să le știi

3. Paiul Magic: Pentru cei mici, un alt truc distractiv este paiul. Da, îi face mai interesați. Dar, ca întotdeauna, să evităm deșeurile și materialele non-eco-durabile! Există pe piață biodegradabile, comestibile sau reutilizabile. Aceștia din urmă au avantajul de a-i face pe copii să se „atașeze” de unealta pe care o folosesc la băutură, făcându-i și mai responsabili: de fiecare dată când îl folosești, este bine să-l speli și să-l pui deoparte!

4. Apa aromată: dacă cei mici fac capricii pentru că apa este plictisitoare și insipidă față de celebrele băuturi carbogazoase, încercați să faceți apa mai gustoasă creând împreună cu ei rețete pentru apă aromată.

Menta (extract sau frunze) și ceaiul sunt cele mai tradiționale arome, dar încercați să înmuiați câteva fructe (felii de lămâie, portocală, căpșuni presate și mure și orice fruct doriți) și lăsați-l să macereze câteva ore. Rezultatul va fi un lichid magic și delicios pe care cu siguranță vor găsi greu să nu-l aprecieze! 

5. Apa colorată: poți crea ape magice combinând câteva lingurițe de extract de sfeclă roșie pentru a obține roz, mure pentru mov, morcov pentru portocaliu, verde cu spanac. Fiecare culoare are o putere magică!

Vezi și: Cinci simptome de deshidratare la copil pe care ar trebui să le cunoașteți: Micuții prezintă o vulnerabilitate deosebită la căldură

Copiii beau apă doar atunci când le este sete ori după ce au mâncat ceva consistent, însă este important să le pui la dispoziție de-a lungul zile mai multe sticle cu apă la îndemână pentru a bea ori de câte ori simt că au nevoie, dar nu vor să meargă până la bucătărie să bea.

IMPORTANT: Consultați medicul pediatru

Dacă observați că copilul dumneavoastră nu bea, anunțați medicul pediatru dacă este bolnav sau dacă este bine. Medicul vă va putea spune parametrii potriviți de apă pe care să îi luați în funcție de vârsta și starea generală a copilului, precum și să vă urmărească în timpul monitorizării. Nu subestima riscul de deshidratare!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie





pixel