Cum să crești copii cu o personalitate sănătoasă?

Data publicării:

Cum să crești copii cu o personalitate sănătoasă? Este o întrebare pe care și-o pun mulți părinți. Descoperă alături de noi câteva sfaturi pentru a ne ajuta copiii să devină adulți cu o bună stimă de sine și o personalitate sănătoasă.



Înainte să abordăm acest subiect vă invit să discutăm despre ce înseamnă să ai o personalitate sănătoasă.

A avea o personalitate sănătoasă înseamnă a avea un echilibru emoțional, mental și social care îți permite să funcționezi eficient în viața de zi cu zi, să faci față provocărilor și să stabilești relații pozitive cu ceilalți. Câteva aspecte esențiale ale unei personalități sănătoase includ:

Autoacceptare: O persoană cu o personalitate sănătoasă își acceptă punctele forte și slăbiciunile, având o imagine de sine pozitivă. Acest lucru nu înseamnă că nu își dorește să se îmbunătățească, ci că nu se critică excesiv pentru imperfecțiuni.

Autoreglare: Capacitatea de a-ți gestiona emoțiile într-un mod constructiv, fără a le suprima sau ignora. Aceasta include abilitatea de a face față stresului și de a menține o stare de echilibru interior.

Reziliență: O persoană sănătoasă psihic poate depăși adversitățile și se poate adapta schimbărilor și situațiilor dificile fără a se lăsa copleșită.

Empatie: Abilitatea de a înțelege și de a simți emoțiile altora contribuie la construirea de relații sănătoase și la o viață socială armonioasă.

Responsabilitate personală: Asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni și comportamente, fără a da vina pe alții sau pe circumstanțe externe.

Motivație: Persoanele cu o personalitate sănătoasă sunt motivate intern, având scopuri clare și lucrând constant pentru a le atinge, dar fără a se simți copleșite de presiuni externe.

Adaptabilitate: Capacitatea de a se adapta la schimbări și de a învăța din experiențe, fie ele pozitive sau negative, este un semn al unei personalități sănătoase.

2. Cum să cre... (cum-sa-cresti-copii-cu-o-personalitate-sanatoasa--foto-freepik_62029800.jpg)

 Foto: Freepik

Relații interpersonale pozitive: O personalitate sănătoasă este capabilă să stabilească și să mențină relații sănătoase, bazate pe respect reciproc și încredere.

Toți părinții își doresc ca copiii lor să aibă o personalitate sănătoasă care să-i ajute să poată face față obstacolelor vieții și, mai ales, să devină adulți de succes și plini de fericire. Dar cum facem?

Sfaturi pentru părinți

Nu faceți prea multe complimente

Prea multe complimente pot face mai mult rău decât bine stimei de sine a copiilor. Copiii vor avea o mai bună stimă de sine dacă se simt iubiți și în siguranță, iar acest lucru îi va face să se simtă capabili să realizeze orice. Este necesar să lăudăm efortul mai mult decât rezultatul.

Responsabilitate în casă

Pentru a construi stima de sine a copiilor și a avea o personalitate sănătoasă, trebuie să li se ofere oportunități de a-și demonstra competența. Și, în plus, că pot percepe cât de important este ajutorul lor pentru alți oameni. Lasă-i să te ajute la treburile casnice chiar dacă nu vor reuși să o facă în mod impecabil.

Lăsați copilul să își asume riscuri

Va trebui să fii ghidul lui în aceste riscuri, dar copilul tău trebuie să înceapă să le asume pentru a avea încredere în lume și în sine. Va trebui să învețe să ia decizii și să își asume responsabilitatea pentru ele.

De exemplu, dacă copilul tău de 12 ani decide să nu studieze, va ști că dacă eșuează va avea consecințe negative.  A-l lăsa să decidă este o modalitate de a-l determina să-și asume riscuri.

Lasă-l să ia propriile decizii

Pentru a crește încrederea în sine a copilului dumneavoastră, este important ca acesta să învețe să ia propriile decizii (cu o marjă care să corespundă vârstei sale). În acest fel copiii se simt mai puternici și vor începe să înțeleagă consecințele deciziilor lor.

Încurajează-l să-și urmeze interesele

O altă modalitate foarte importantă de a vă asigura că copiii cresc cu o personalitate sănătoasă și o bună stimă de sine este de a-i încuraja să-și urmeze interesele și să vă asigurați că ajung la fundul lucrurilor. 

Nu contează ce este, poate fi înot, atletism sau doborârea unui record în jocurile video. Ceea ce contează este să-i transmiți valoarea perseverenței. Trebuie să fie capabili să termine ceea ce au început.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel