Este firesc ca oamenii să aibă, uneori, îndoieli cu privire la modul în care ar trebui să interacționeze cu persoanele importante din viața lor. În fiecare familie pot exista atât povești frumoase despre unitatea familiei, cât și povești pline de dezamăgire și frustrare. În acest context, este esențial să se lucreze cu familiile pentru a le ajuta să conștientizeze importanța construirii unei legături afective solide între copii, adolescenți și bunici.
Există copii care se bucură de relații extraordinare cu bunicii lor, dar și copii care se plâng că bunicii lor sunt critici, ceea ce îi face să nu se simtă confortabil în preajma lor. Așa cum există diverse moduri de a fi părinte, există și diferite moduri de a fi bunic.
Deși nu există un rol clar definit, bunicii au un rol destul de complex. Ei trebuie să dezvolte o relație apropiată cu nepoții lor, însă, în același timp, nu ar trebui să interfereze cu alegerile și stilul de viață al copiilor lor adulți. Aceasta poate fi o provocare, mai ales în situațiile în care trebuie să îngrijească nepoții în timp ce părinții lor sunt la muncă sau ocupați cu alte treburi.
SURSA FOTO: freepik.com @boggy
Chiar dacă nu există un „manual” despre cum să fii bunic, specialiștii de la etapainfantil.com au împărtășit câteva sfaturi pentru a deveni un bunic sau o bunică de excepție, fără a risca să afectezi relațiile cu copiii tăi adulți.
Chiar dacă nu ești de acord cu modul în care copiii tăi își cresc propriii copii, evită să-ți exprimi nemulțumirea în fața nepoților.
Dacă este un subiect important și consideri că trebuie discutat, fă acest lucru în privat, când copiii nu sunt de față. Nepoților nu le aduce niciun beneficiu să fie martori la conflicte între părinți și bunici.
Dacă părinții nepoților tăi le interzic anumite activități, precum jocurile video sau consumul unor alimente la anumite ore, respectă aceste reguli.
Nu încerca să câștigi favoarea nepoților oferindu-le ceea ce nu le este permis, deoarece acest lucru poate crea confuzii și tensiuni în familie.
SURSA FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan
Împărtășește-le nepoților povești amuzante sau emoționante despre viața ta și despre părinții lor când erau mici. Arată-le fotografii vechi și vorbește despre trecutul familiei.
Aceste povești îmbogățesc viața lor emoțională, îi ajută să înțeleagă rădăcinile familiei și să se simtă parte dintr-un întreg. De asemenea, astfel de povești umanizează părinții, ceea ce copiii adoră.
Asigură-te că atât copiii tăi, cât și nepoții simt că ești prezent în viața lor. Petrece timp ascultându-i, discutând cu ei și oferindu-le sprijin.
Atunci când îți cer un sfat, oferă-l cu drag, dar întreabă mai întâi dacă doresc un sfat concret sau doar o persoană care să îi asculte și să le fie alături.
SURSA FOTO: freepik.com @boggy
... iar dacă totuși ai un nepot cu care te înțelegi mai ușor, ai grijă să nu arăți acest lucru. Fiecare nepot are calități unice, care îl fac special.
Este esențial ca toți nepoții să simtă că ocupă un loc egal și important în inima ta.
Învățându-i importanța jocului, le arăți că îmbătrânirea nu înseamnă pierderea bucuriei sau a optimismului. Deși corpul îmbătrânește, sufletul nu are vârstă și rămâne capabil să iubească și să se bucure de viață.
Copiii vor prețui momentele jucăușe petrecute împreună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.