Cum să devii un părinte mai bun pentru copilul tău. Îți propunem 5 pași care chiar funcționează

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Un părinte bun este acela care înțelege că perfecțiunea este un mit, așadar nu trebuie să încerci să fii un părinte perfect pentru copilul tău. Este normal să vrei să oferi copilului ce e mai bun, să aveţi o relaţie fără cusur şi să decurgă totul cât se poate de bine, însă micile greşeli sunt inevitabile, pentru că și părinţii mai greşesc uneori.



Nu există „părintele perfect”, de aceea te poți aștepta la anumite greșeli și la multe lucruri noi pe care le vei învăța prin intermediul copilului tău. 

Părinții își doresc să le ofere ce e mai bun celor mici și adesea fac multe sacrificii pentru a reuși, pentru că meseria de părinte nu este întotdeauna cea mai ușoară, dar este extrem de frumoasă și ea se învață pe parcurs.

Oricât de multe sfaturi ai primi din exterior, oricât te-ai informa despre acest aspect, practica este singura care îți arată cât de bine știi să faci față acestei provocări, de a fi părinte.

Nu există o rețetă pentru a reuși să fii cel mai bun părinte pentru copilul tău, dar există anumite aspecte de care poți ține cont.

Chiar înainte de a veni copilul tău pe lume, începi să te întrebi dacă te vei descurca în rolul de părinte. 

Te gândești adesea la modul în care părinții tăi au avut grijă de tine, cum s-au descurcat, prin câte au trecut și reflectezi la practicile pe care ți-ai dori să le folosești cu cel mic sau la lucrurile pe care vrei să le faci într-un mod diferit.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ajungi la o versiune mai bună a ta ca părinte: 

1. Fii un exemplu bun de urmat

Suntem aproape non-stop alături de cei mici, iar ei ne privesc constant. Pe măsură ce cresc, cel mai probabil vor începe să imite comportamentul nostru. Pentru părinții care sunt conștienți de acest lucru și au grijă la comportamentul lor în preajma celor mici, acest aspect poate fi pozitiv. Cu toate acestea, este posibil ca unii părinți să nu aibă cele mai sănătoase obiceiuri sau să nu fie la fel de atenți la ceea ce fac sau spun, iar copiii pot interioriza aceste acțiuni sau comportamente în viața lor și le poate afecta încrederea în sine și nu numai.

2. Nu îl pedepsi, ci explică-i ce a greșit

Pedeapsa nu va rezolva problemele din relaţia ta cu copilul. Pedeapsa îl învaţă pe copil să nu repete anumite situaţii, însă nu înseamnă că a înţeles unde e problema. El înţelege că ai ales să îl pedepseşti, fără să îi explici de ce. Cel mai important este să îi explici ce înseamnă faptele sale, cu ce a greșit şi cum e corect, pentru a nu mai repeta data viitoare.

3. Nu îl critica

Critica îi spune copilului că nu e ceea ce trebuie, că eşti dezamăgită de el. Astfel, cel mic înțelege că ceea ce face, nu face bine.

Alege să transformi critica în discuţii între patru ochi, calme, în care să-i explici că există şi alte variante prin care ar putea proceda data viitoare.

4. Nu îl compara

Chiar dacă această practică este destul de folosită de părinți, comparându-l cu alți copii, cel mic va înțelege că alții sunt mai buni decât el. Asta îi poate scădea încrederea în sine, iar pe parcurs poate să devină dependent de confirmările celorlalţi şi va trece din eşec în eşec. Complimentele, oricât de mici, îl vor face să se simtă mândru.

5. Petrece cu cel mic timp de calitate, fără întreruperi

Chiar dacă ești ocupat, timpul petrecut alături de copilul tău este extrem de important pentru dezvoltarea lui armonioasă. Încearcă să petreci cu el cât mai mult timp, atâta timp cât timpul îți permite, pentru a nu rata anumite momente pe care ar trebui să le petreceți împreună, cum ar fi, de exemplu, luarea mesei împreună, fără apariția telefoanelor mobile, al televizorului, internetului sau al altor gadgeturi.

Tu știi mai bine decât oricine cum să fii un părinte bun pentru copilul tău. Știi că prin respect, înțelegere, iubire, emoție, vei face din cel mic un adult responsabil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Parenting
Tagurile articolului: copii parenting parinte bun parinti





pixel