Nimeni nu își imaginează că micuțul lor adorabil va ajunge să fie un agresor.
Din păcate, unii părinți au parte de o surpriză neplăcută atunci când primesc un apel de la școală sau de la un alt părinte, aflând că propriul copil a hărțuit pe alții.
Există multe moduri prin care poți să te asiguri că micuțul tău învață să fie amabil și empatic cu ceilalți.
Citește și Subiecte pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor
Aceste metode sunt ușor de aplicat acasă, încă din momentul în care copilul începe să conștientizeze mediul social (în jurul vârstei de 2-3 ani) și pe măsură ce crește.
Sursa foto: freepik.com@prostooleh
Empatia trebuie să devină un reflex pentru copilul tău, astfel încât să ia în considerare sentimentele celorlalți aproape la fel de repede cum își consideră propriile sentimente.
Mulți părinți validează punctul de vedere al unui copil, dar nu discută despre sentimentele celuilalt.
A valida doar sentimentele proprii ale copilului nu îl învață că există și alți oameni în lume, a căror sentimente contează.
Sursa foto: freepik.com@dimaberlin
Nu este de ajutor pentru copii să își imagineze că părinții lor nu au slăbiciuni sau emoții vulnerabile.
Dacă învață să empatizeze cu tine, vor păstra acest exemplu și vor dezvolta compasiune față de sine atunci când vor deveni adulți, comportându-se la fel ca tine.
„Îmi pare rău că nu m-am jucat cu tine. Mama era stresată pentru că avea mult de curățat înainte să vină prietenii noștri. Promit că mă voi juca cu tine seara asta.”
Sursa foto: freepik.com@sviatkovskyi
„De ce plânge bebelușul? Mă întreb dacă îi este foame sau este obosit. Ce crezi tu?” De asemenea, stabilește o politică de zero toleranță față de răutăți adresate celor mai mici și mai slabi decât tine.
Cartea Horton Hears A Who! de Dr. Seuss este un exemplu excelent pentru a deschide o discuție despre importanța de a-i proteja pe cei mai mici decât tine.
„Mă întreb ce credea bunica atunci când ți-a făcut cu mâna. Cred că se simțea fericită că te-a vizitat, dar și puțin tristă că a trebuit să pleci. Ce crezi tu?”
Poți face acest lucru și cu personaje din cărți sau din emisiuni TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.