Cum să fii părintele de care copilul tău are nevoie? Învață să descifrezi nevoile micuțului tău, la orice vârstă!

Data publicării:
Cum să fii părintele de care copilul tău are nevoie? Învață să descifrezi nevoile micuțului tău, la orice vârstă! / FOTO: freepik.com @ freepik
Cum să fii părintele de care copilul tău are nevoie? Învață să descifrezi nevoile micuțului tău, la orice vârstă! / FOTO: freepik.com @ freepik

A fi părinte este una dintre cele mai dificile „meserii”. Și, având în vedere că mamele și tații nu primesc un manual de instrucțiuni odată cu nașterea copilului, este absolut normal să te îngrijorezi dacă ești un părinte bun, care reușește să răspundă în mod constant nevoilor copilului. (De fapt, simplul fapt că îți dorești să-ți îmbunătățești abilitățile de părinte este un semn clar că faci deja o treabă excelentă!)



Vestea bună este că, în mod constant, copiii ne oferă indicii despre ceea ce au nevoie. Partea provocatoare este să înveți cum să le interpretezi!

Experții de la Your Tango ne oferă câteva sugestii despre cum să fii părintele de care copilul tău are nevoie la fiecare vârstă!

Citește și Care sunt cele mai plăcute cuvinte de auzit, potrivit unui psiholog: „Sunt mai puternice decât expresia «te iubesc»!”

Îmbrățișează interesele copilului tău

Atunci când îi susții interesele, îi arăți copilului că îți pasă de ceea ce este important pentru el. Imaginează-ți cum te-ai simți dacă partenerul tău nu te-ar întreba niciodată despre lucrurile importante din viața ta!

Acordând atenție intereselor și dorințelor copilului, hrănești relația cu el și arăți că ești prezent și implicat în viața sa.

Procedând astfel, vei putea să fii părintele de care copilul tău are nevoie, deoarece îl vei înțelege la un nivel mai profund și esențial.

Ascultă-ți copilul când vorbește

Deși poate fi tentant să întrerupi discuția pentru a oferi îndrumări părintești, încearcă să-l asculți pe copilul tău fără să judeci ceea ce are de spus. Gândește-te cum te-ai simți dacă cineva te-ar critica sau te-ar corecta de fiecare dată când încerci să îți exprimi gândurile.

Abținându-te de la comentarii critice și alegând să asculți cu deschidere, creezi un spațiu de comunicare mai liber și mai sincer.

Nu doar că vei avea mai multe șanse să obții informații autentice în acest fel, dar copilul tău va fi mai înclinat să vină la tine și data viitoare când va avea o problemă.

Vezi și Cuvintele pe care să NU le spui unui copil care este supărat pe tine. Psiholog: „Amintește-ți că nu poți controla decât propriul comportament!”

Privește problemele copilului tău din perspectiva lui

SURSA FOTO: freepik.com @user28856488

Încearcă să înțelegi punctul de vedere al copilului și depune efortul de a te pune, din când în când, în locul lui. Îți amintești cât de frustrant era, în copilărie, când simțeai că nimeni nu îți validează punctul de vedere sau nu te ascultă cu adevărat?

Cu cât te apropii mai mult de perspectiva copilului tău, cu atât vei putea să-i oferi mai bine ceea ce are nevoie. Înțelegerea punctului său de vedere te ajută să interpretezi mai corect semnalele pe care le transmite și să fii părintele atent și empatic pe care îți dorești să îl aibă.

Oferă-i copilului tău empatie

Indiferent cât de mici sau neînsemnate ți se par problemele sau îngrijorările copilului, este esențial să îi validezi sentimentele cu empatie.

Atunci când empatizezi cu el, te ajută să înțelegi „de ce-ul” din spatele acțiunilor sale – de ce un anumit lucru este important pentru el, de ce a fost dificil sau de ce o situație l-a făcut să se simtă într-un anumit fel.

Odată ce înțelegi mai bine raționamentul său, vei fi mai bine pregătit să fii părintele de care are nevoie în acel moment.

Amintește-ți că al tău copil NU are încă înțelepciunea ta

SURSA FOTO: freepik.com @ASKG

Copilul tău are o experiență de viață limitată, așa că și perspectiva sa este restrânsă. Tocmai de aceea, rolul tău ca părinte este să-l ajuți să-și dezvolte înțelegerea asupra vieții și să-i modelezi abordarea în diverse situații.

Acceptând limitările copilului tău, poți deveni părintele de care el are nevoie. Astfel, îl vei sprijini să învețe, să crească și să se dezvolte într-un individ sănătos și fericit.

Chiar și când sunt nou-născuți, copiii ne oferă indicii despre nevoile lor prin semnale subtile. Un anumit tip de plâns poate indica nevoia de a fi schimbat, în timp ce altul poate însemna „mi-e foame”. Pe măsură ce cresc, însă, semnalele și cererile lor de ajutor devin mai greu de descifrat.

Când îți întrebi copilul direct: „Cum merg lucrurile?”, este posibil să primești răspunsuri vagi. Poate ridica din umeri sau răspunde simplu „bine”. Nu-ți face griji! Este normal să întâmpini dificultăți în descifrarea nevoilor copilului, pentru că semnalele sale sunt adesea ambigue.

De exemplu, fiica ta poate avea nevoie de ajutor pentru a face față unei dispute cu un prieten, dar ulterior să nu mai vrea să discute despre asta. Sau, fiul tău poate să-și dorească să fie îmbrățișat pe canapea, iar a doua zi să respingă același gest ca fiind „de bebeluș”. Ca părinte, provocarea ta este să echilibrezi aceste dorințe contradictorii și în continuă schimbare. Este o dilemă veche de când lumea: mamele și tații trebuie să învețe să ofere copiilor lor atât spațiul și independența pe care și le doresc, cât și sprijinul de care au nevoie.

A fi părinte nu este o sarcină ușoară. Chiar și cu cele mai bune intenții, nu vei reuși întotdeauna, dar este în regulă! Dacă continui să încerci, vei observa, în timp, impactul pozitiv al eforturilor tale în viața copilului tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel