Cum să-i explici copilului decesul unui bunic: Sfaturi care pot ajuta la gestionarea situației

Data actualizării: | Data publicării:
Cum să-i explici copilului decesul unui bunic Sfaturi care pot ajuta la gestionarea situației. Foto: Freepik
Cum să-i explici copilului decesul unui bunic Sfaturi care pot ajuta la gestionarea situației. Foto: Freepik

A explica moartea unui bunic unui copil necesită sensibilitate, onestitate și capacitatea de a-l însoți doliu. Vă spunem de ce.



Bunicii sunt figuri cu totul speciale în viața copiilor. Ei sunt confidenții lor, cei care au mereu un zâmbet și o îmbrățișare. De aceea moartea lor este una dintre cele mai dureroase experiențe pentru un nepot. Să explici unui copil moartea unui bunic nu este ușor, dar există câteva linii directoare care pot ajuta la gestionarea situației.

Sfaturi pentru a explica unui copil moartea bunicului său

Rețineți că moartea unui bunic este adesea prima pierdere pe care o experimentează un copil. Mai mult, în societatea noastră moartea este încă un tabu și chiar și adulții se luptă să o accepte.

Prin urmare, este important să le transmitem că este un eveniment natural care face parte din viață, deși asta nu înseamnă că va înceta să ne provoace durere. Pentru a vă ajuta să înțelegeți această realitate putem urma câțiva pași pe care îi vom dezvolta mai jos.

Luați în considerare vârsta copilului

Acesta este unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare, deoarece dezvoltarea cognitivă și instrumentele emoționale disponibile nu sunt aceleași la toate vârstele.

Un copil cu vârsta sub doi ani nu înțelege încă pe deplin conceptul de permanență și va avea dificultăți în a înțelege cu adevărat ce înseamnă pierderea.

Pe măsură ce cresc, copiii sunt mai conștienți de ce este moartea și ce înseamnă aceasta, dar chiar și așa abordarea va trebui să fie diferită.

Copiii mai mici vor avea nevoie de un limbaj și explicații mai simple, precum și de mai mult sprijin emoțional. Adolescenții își pot gestiona mai bine emoțiile, dar chiar și în acest caz formele, tonul și cuvintele pe care le folosim pot juca un rol important.

Fii cât mai pregătit să-i explici copilului tău moartea bunicului tău

A face față morții unei persoane dragi nu este niciodată ușor, dar este mai puțin traumatizant pentru copii dacă îi pregătim din timp. Când bunicul lui are o sănătate precară, este de preferat să-i spui copilului tău să-l facă conștient de realitate.

Găsiți momentul potrivit pentru a da vestea

Când te duci să-i spui copilului tău că bunicul lui a murit, cu siguranță îți vei gestiona durerea. Acest lucru vă poate lăsa într-o stare de dezordine emoțională nepotrivită pentru a da știrile în mod corespunzător. Prin urmare, încearcă să găsești un moment bun, în care poți comunica liniștit și poți avea o conversație calmă.

2. Cum să-i e... (cum-sa-i-explici-copilului-decesul-unui-bunic-sfaturi-care-pot-ajuta-la-gestionarea-situatiei-2_25723800.jpg)

Foto: Freepik

Alegeți un loc liniștit, sigur pentru copil și unde nu există distrageri. Închide televizorul și telefoanele mobile și concentrează-te pe acel moment.

La fel, este important să alegeți o ocazie în care copilul să nu fie exagerat de obosit, supărat sau iritat, astfel încât să o poată procesa mai bine. De exemplu, puteți planifica din timp cine va anunța știrile și ce cuvinte veți folosi. Acest lucru va face mai ușor să reacționați în acel moment.

Spune întotdeauna adevărul

Uneori, cu intenția de a nu face transa atât de dificilă, avem tendința de a spune copiilor anumite minciuni albe. Să le spui că bunicul a plecat, a adormit sau că este într-un loc mai bun poate ușura șocul inițial, dar nu este cea mai bună opțiune. Mai ales că aceste fraze vagi nu comunică ireversibilitatea morții și pot deruta copiii.

În schimb, este de preferat să comunici că a murit sau chiar să dai o scurtă explicație a motivului. De exemplu, spuneți copilului că inima lui a încetat să mai bată. Deținerea acestor informații îi va împiedica pe copii să completeze golurile cu imaginația sau presupunerile lor incorecte.

3. Cum să-i e... (close-up-people-eating-sushi_10518000.jpg)

Foto: Freepik

Încurajează exprimarea emoțională

Atunci când îi explici unui copil moartea bunicului său, este esențial să acordăm atenție nivelului emoțional. Pentru copii este o lovitură grea, dar nu toată lumea va reacționa sau se va exprima în același mod. Unii pot plânge de disperare, iar alții răspund cu aparentă indiferență. Nicio atitudine nu este corectă sau greșită. Important este să le permiteți să simtă și să se exprime în felul lor.

În acest sens, expresii precum „nu plânge” sau „e totul ok, stai liniștit” sunt foarte invalidante în acest moment. Și este că, deși ne doare și ne face inconfortabil să ne vedem copiii suferind, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să permitem și să însoțim acea durere.

De asemenea, ne putem arăta sentimentele, deoarece acest lucru îi va ajuta să înțeleagă că este normal să simtă tristețe și disperare.

În plus, poate fi bine ca copilul să participe la rituri și ceremonii de rămas bun, cum ar fi priveghiul sau înmormântarea. Uneori nu îi lăsăm să participe la aceste momente pentru că le considerăm nepotrivite, dar în realitate îi ajută să proceseze pierderea și să simtă sprijinul familiei și comunității lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel