Cum să-i faci față unui copil „super lipicios”. Șase pași recomandați de un terapeut de atașament: „Nu ignora copilul, deoarece acest lucru va agrava comportamentul!”

Data publicării:
Cum să-i faci față unui copil „super lipicios”. Șase pași recomandați de un terapeut de atașament: „Nu ignora copilul, deoarece acest lucru va agrava comportamentul!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cum să-i faci față unui copil „super lipicios”. Șase pași recomandați de un terapeut de atașament: „Nu ignora copilul, deoarece acest lucru va agrava comportamentul!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Este complet normal ca micuții să devină atașați. Rolul tău este să-i ajuți să se simtă în siguranță în timp ce învață să fie independenți.



A fi părinte este minunat, dar să fim sinceri, toți avem nevoie de spațiul nostru personal din când în când. Gestionarea unui copil care este mereu în preajma ta poate fi uneori sufocantă și frustrantă.

După un timp, este firesc să te simți copleșit. Să te simți neauzit și suprastimulat poate afecta orice adult. Totuși, izbucnirile de furie nu vor rezolva comportamentul dependent al copilului tău. Deci, ce poți face?

Nu ignora copilul, deoarece acest lucru va agrava comportamentul său, notează yourtango.com. În schimb, iată șase pași recomandați de terapeutul de atașament Eli Harwood care te pot ajuta să gestionezi mai bine comportamentul copilului tău dependent.

Arătă empatie


Cel mai eficient mod de a calma un copil dependent este să arătați empatie. Aplecați-vă la nivelul lui și mângâiați-l ușor pe spate.

Încercați să înțelegeți de unde provin temerile. Se simte suprastimulat? Este nervos în preajma celorlalți copii de la grădiniță?

Odată ce le înțelegeți fricile, abordați-le direct. Recunoașteți-le sentimentele și nu le minimizați.

Spuneți: „Înțeleg că te simți nervos. Aceasta este prima ta zi de grădiniță și nu cunoști pe toată lumea”.

Relaxați-vă împreună

După ce le-ați recunoscut frica, este timpul să le ajutați să-și relaxeze corpurile. Aplecați-vă din nou la nivelul lor și invitați-i să se apropie. Încercați să faceți împreună exerciții de respirație profundă.

De exemplu, puteți folosi tehnici de respirație inspirate de animale în aceste situații. Biroul pentru copii din California de Sud recomandă să inspirați pe nas împreună cu copilul.

Țineți-vă respirația pentru o secundă, apoi expirați scoțând zgomote șuierate, asemănătoare unui șarpe.

Mențineți limitele

După ce v-ați calmat copilul, este important să mențineți limitele stabilite. Nu pot sări peste grădiniță sau școală doar pentru că au probleme de atașament.

Reiterați că vor merge la grădiniță sau la școală. Este de înțeles că acest lucru îi va supăra, deoarece nu se simt confortabil să meargă.

Totuși, continuați să co-reglementați și să abordați problema în mod constant.

Co-reglați în timp ce rezolvați problemele

Continuați să co-reglați cu copilul dvs. atunci când începe să se enerveze. Menținerea unei stări de spirit calme este esențială pentru îmbunătățirea comportamentului lor.

După ce s-au liniștit, încercați să spuneți: „Hai să găsim un plan în care te poți simți în siguranță și eu voi face ceea ce pot să fac.”

Apoi, oferiți copilului două sugestii: „Ar fi de ajutor dacă cineva te ține de mână astăzi la grădiniță? Sau ai prefera să aduci unul dintre animalele tale de pluș pentru a-ți ține companie?”

Oferind opțiuni și rezolvând problema împreună cu copilul, îl ajutați să se simtă mai în control, ceea ce îi va ușura mintea.

Pleacă


În cele din urmă, atunci când îți lași copilul, spune-i „la revedere” și asigură-l că îl vei vedea curând.

Oferă-i multe îmbrățișări și sărutări înainte de a pleca și subliniază că te vei întoarce.

Amintește-ți, copilul tău are nevoie de reasigurare, iar alocarea câtorva minute pentru a-l liniști poate face ziua mult mai ușoară pentru amândoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel