Cum să-i faci pe copii să se supună? 3 sfaturi utile

Data publicării:
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Societatea de astăzi pare să fie din ce în ce mai în criză cu privire la modul în care să-i facă pe copii să se supună. Nu este neobișnuit să auzim psihoterapeuți care subliniază faptul că tinerii de astăzi au din ce în ce mai multe dificultăți în a respecta limitele și regulile impuse de adulți.



Publicitate

Paolo Crepet, un cunoscut psihoterapeut, vorbește despre „micii Buddha”:  copiii care sunt obișnuiți să fie mereu mulțumiți de părinți devin din ce în ce mai intoleranți la frustrare și predispuși la violență. Crepet crede că părinții sunt vinovați că au fost prea permisivi și vorbește despre „autoritatea pierdută”.

Massimo Recalcati, un alt psihanalist cunoscut, evidentiaza si el aceleasi probleme. El crede că este pozitiv să fi pierdut acel mod autoritar de a da limite și reguli tipice trecutului, dar crede că părinții de astăzi trebuie să găsească o nouă modalitate de a-și face copiii să le asculte. Pentru a exercita funcția paternă, înțeleasă ca funcția parentală de a da limite și reguli, este nevoie de autoritate.

Iată câteva linii directoare pentru a-i ajuta pe acei părinți care doresc să-și îndeplinească rolul educațional, dar nu sunt siguri cum să o facă.

Primul sfat: stabiliți regulile în avans

O greșeală pe care o fac părinții este că-și ceartă copiii atunci când încalcă o regulă. Ei presupun adesea că copiii știu ce așteaptă părinții lor de la ei; dacă de multe ori acest lucru este adevărat, de multe alte ori în realitate nu este chiar atât de clar.

Așadar, o sugestie este de a stabili regulile importante pentru familie în prealabil într-un moment de liniște care ar putea fi pe canapea, în timp ce se joacă sau în timp ce discutăm la masă, sau înainte de a merge într-un anumit loc.

De exemplu, înainte de a merge la cumpărături cu un copil poate fi util să stabiliți înainte de a ieși ce reguli este rugat să respecte. În unele cazuri, poate fi de asemenea util să se stabilească în prealabil care sunt consecințele nerespectării. Anticiparea regulilor este foarte utilă deoarece în momentul încălcării părintele îi poate aminti copilului acordul încheiat anterior și poate întreba dacă există un motiv întemeiat pentru care nu îl respectă acum.

2. Fotografie... (pexels-gabby-k-7114229_16077300.jpg)

Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Al doilea sfat: clarificați ce nu poate face și ce poate face

Pentru a crește probabilitatea de a fi respectat de copiii tăi, regula ar trebui stabilită în așa fel încât să clarifice ce nu are voie să facă copilul și ce are voie să facă.

În exemplul anterior, dacă mama trebuie să meargă la cumpărături, poate fi util să explicăm că copilul poate împinge căruciorul, dar nu poate alerga, poate lua de pe raft ceea ce spune mama, dar nu poate lua ce vrea, el pot alege să cumpere un singur lucru, dar nu trei, etc.

Al treilea sfat: folosește un ton ferm, dar nu ostil

O altă greșeală pe care o fac adesea părinții este aceea de a reaminti copiilor regula cu un ton nervos, supărat și uneori chiar ostil. Pentru a fi ascultat mai ușor, este de fapt mult mai bine să rămâneți calm și să comunicați ferm că acel comportament anume nu este permis.

Acest lucru este important pentru că atunci când devii supărat și chiar ostil îi comunici respingerea și neînțelegerea la nivel relațional, încurajând instinctul de opoziție al copilului.

De asemenea, este posibil să exprimați puțină dulceață și să glumiți puțin pentru a încuraja un climat relațional pozitiv.

Ei bine, cu aceste trei sfaturi sper că îți va fi mai ușor să-ți faci copilul să te supună. Cu siguranță nu sunt exhaustive, dar ar putea fi un început pentru a vă îmbunătăți modul în care vă îndepliniți această sarcină dificilă ca părinți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel