Cum să-i înveți pe copii empatie, compasiune și bunătate

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Într-o lume din ce în ce mai rece, în care se promovează distanțarea și individualismul, a-i învăța pe copii valorile cele mai nobile care stau la baza unei societăți sănătoase este o provocare. Care sunt cele mai potrivite modalități de a preda copiilor empatia, compasiunea și bunătatea? Le vom descoperi în articolul de mai jos.



Empatia este abilitatea de a „te pune în locul celeilalte persoane” prin perceperea emoțiilor și gândurilor în acest fel. Este capacitatea de a vedea lumea așa cum o văd alții, de a nu judeca, de a înțelege sentimentele altora, păstrându-le în același timp distincte de ale proprii. Antrenarea empatiei duce la sentimentul de compasiune, ceea ce duce, în consecință, la practicarea unor acte de bunătate. 

Cel mai eficient mod de a-i învăța pe copii empatia este să-i ajuți să-și dezvolte o identitate morală, făcându-i conștienți că sunt oameni grijulii, capabili să-i aprecieze pe ceilalți și nu doar să-i laude pentru faptele bune.

Un exemplu ar putea fi acela de a interveni eficient în timpul unui act de împărtășire de către copil: atunci când copilul își împrumută jucăria unui alt copil, în loc să-l lauzi pentru că și-a împărtășit jocul, ai putea sublinia faptul că prin împărtășire arată cât de mult îi pasă fericirea celuilalt copil și vrea să-i ofere și lui posibilitatea de a se juca.

Cum să-i înveți pe copii compasiunea 

Sentimentul de compasiune apare atunci când percepi suferința altei persoane și te simți obligat să atenuezi acea suferință. Compasiunea este în general percepută ca o încordare a inimii, gâtului sau stomacului.

Când simți compasiune, ritmul cardiac încetinește, se produce oxitocină și se activează regiuni ale creierului legate de empatie, atenție și sentimente de plăcere, generând în consecință dorința de a te apropia și de a încerca să mângâi cealaltă persoană.

Pentru a învăța cel mai bine compasiunea copiilor, puteți încerca să le întăriți motivația de a alina suferința altcuiva, încurajând și lăudând această atitudine.

2. Fotografie... (pexels-yankrukov-8613058_49070300.jpg)

Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Iată câteva metode eficiente pentru a-i învăța pe copii compasiunea:

Fii un exemplu

Copiii învață prin observare. Arată-le ce înseamnă să fii compasiv prin propriile acțiuni, cum ar fi ajutarea altora, arătarea empatiei și bunătății.

Pune-i în locul altora

Încurajează copiii să se gândească la sentimentele altor persoane. Întreabă-i cum ar crede că s-ar simți altcineva într-o anumită situație.

Citește povești despre compasiune

Alege cărți care au teme de empatie și compasiune. Discută despre comportamentele personajelor și despre cum ar putea copiii să aplice aceste lecții în viața reală.

Participați la activități de voluntariat

Implică copiii în activități de voluntariat, cum ar fi ajutorul într-un adăpost pentru animale, vizitarea bătrânilor sau colectarea de alimente pentru cei nevoiași.

Rezolvați conflictele cu empatie

Când apar conflicte, încurajează copiii să-și exprime punctul de vedere și să asculte și perspectiva celuilalt. Învăță-i să găsească soluții care iau în considerare sentimentele tuturor celor implicați.

Lăudați actele de compasiune

Recunoaște și recompensează comportamentele compasionate. Îi poți încuraja prin laude verbale, daruri simbolice sau alte forme de recunoaștere.

Învățarea compasiunii este un proces continuu care necesită răbdare și consecvență. Prin modelarea comportamentului compasionat, crearea de oportunități pentru empatie și discuții deschise despre sentimente, poți ajuta copiii să dezvolte abilități sociale și emoționale esențiale pentru viața lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel