Cum să învățați copii să stea corect la masă

Data publicării:
Fotografie de la Nicole Michalou/ Pexels
Fotografie de la Nicole Michalou/ Pexels

Cum îi înveți pe copii să stea la masă și cât de mult contează aceste lecții simple pentru educația lor? 



În primul rând punctualitatea. Mergem la masă și mereu lipsește cineva.A învăța punctualitatea, începând din momentul în care stai la masă, înseamnă să te pregătești pentru angajamentele și relațiile de viață de la o vârstă fragedă: învață să fii punctual la școală, la serviciu, la întâlniri în general. În plus, a-i face pe oameni să aștepte este o lipsă de respect.

Când mănânci nu vorbești

Când mănânci, ții gura închisă. Estetica contează foarte mult în modurile și calitatea relațiilor. La masă începem să înțelegem cum eficiența limbajului nu depinde doar de cuvintele pe care le folosim, ci și de modul în care le pronunțăm, de tonul pe care îl dăm și de gesturile care le însoțesc. A vorbi cu gura plină înainte de a fi un semn de imoralitate este un mod de a nu fi înțeles și ascultat.

Stai șezut corect

Nu suntem în clasă, dar nici într-un parc public, pe iarbă. Așa că să stai bine așezat, nu te legeni, nu te urci și cobori pe scaun, nu întinzi mâna către alții, poate pentru a lua o bucată de mâncare, sunt toate modalități de a câștiga controlul asupra ta, învățături prețioase în orice împrejurare a vieții.

Cuvintele magice la masă

Cuvinte magice pe care copiii nu trebuie să le uite la masă atunci când primesc ceva sau când fac o cerere. Bunătatea, forța motrice a lumii și a stilurilor de viață durabile, vine din câteva cuvinte esențiale, dintr-un lexic de bază: mulțumesc, te rog, vă rog, scuze.

Reglează porția și nu lăsa în farfurie

Sunt mici gesturi care ajută imediat la evitarea magnetului risipei alimentare, o mare problemă a societății de azi. Nu umple farfuria cu un singur fel de mâncare pe care, eventual, nici măcar nu o vei putea mânca. În plus, obișnuirea cu variația alimentației la masă, să guști din toate, ajută să te deschizi, chiar și mental, către noutate și curiozitate. 

Ceri permisiunea de a te ridica

Există întotdeauna o autoritate care trebuie recunoscută în viață. Un părinte, un superior la serviciu, un profesor la școală, un preot când te duci la liturghie.  Autoritatea trebuie respectată, fără formalism și subordonare excesivă.  Înainte să părăsești locul la masă sau conversația, este obligatoriu să ceri permisiunea de a te ridica, chiar și pentru câteva momente.

Când ești în vizită oferă ajutorul

Când mergi invitat într-o casă este necesar să colaborezi, fără a deranja gazdele, pentru a păstra ordinea la masă. Te poți oferi să aduci vasele la masă sau să strângi masa. Și aici lecția este pe termen lung: un exercițiu de etică a fi împreună și a coopera.

NU exagera cu glumele

Copiii de la masă tind să arunce cu mâncare, în glumă. Pentru Dumnezeu, nu vorbim despre o infracțiune a codului penal, doar un obicei prost. Să încercăm să-l demontăm cu câteva argumente foarte simple: irosim mâncarea, creăm o mizerie neplăcută. Toate acestea, puse cap la cap, duc la o altă lecție de viață: cu fiecare glumă există anumite limitări. În primul rând, bunul gust.

Fără telefon pe masă

Cea mai importantă actualizare a etichetei cu privire la modul de a sta la masă se referă la utilizarea smartphone-ului. Tot din cauza adulților distrași și prost educați, copiii au prins și ei obiceiul de a-și pune proteza electronică pe masă în timp ce mănâncă. O modalitate de a irosi orice formă de relație în timpul mesei și oricărei conversații. Regula este simplă: fără telefoane mobile la masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel