Cum să înveți un copil că acțiunile au consecințe, conform unui psiholog: „El trebuie să știe că este responsabil pentru alegerile sale”

Data publicării:
Cum să înveți un copil că acțiunile au consecințe, conform unui psiholog: „El trebuie să știe că este responsabil pentru alegerile sale” / FOTO: freepik.com @user15694850
Cum să înveți un copil că acțiunile au consecințe, conform unui psiholog: „El trebuie să știe că este responsabil pentru alegerile sale” / FOTO: freepik.com @user15694850

Învățarea copiilor că acțiunile lor au consecințe poate fi o provocare pentru părinți. Un psiholog oferă o modalitate de a se asigura că aceștia au toate resursele necesare pentru a-și asuma responsabilitatea. 



Este esențial să-i învățați pe copii că acțiunile lor au consecințe, aceasta fiind una dintre lecțiile fundamentale pentru dezvoltarea lor sănătoasă.

„Greșelile fac parte integrantă din viață, mai ales în copilărie, când copiii învață regulile vieții prin încercare și eroare. Aceste greșeli, fie ele mici sau mari, sunt o componentă esențială a dezvoltării copilului”, notează psihologul Mark Travers în rubrica sa din Psychology Today.

Părinții sunt adesea foarte implicați în explicarea acestor greșeli copiilor lor: „Mulți părinți petrec nenumărate ore explicându-le copiilor ce să facă, ce să nu facă și cum să ducă o viață funcțională și sănătoasă.”

Citește și Generația părinților precauți. Oana Zapca: „Nu-l mai lăsăm să meargă singur la magazin, dar putem crea alte contexte în care copilul să se simtă competent!” / VIDEO

Greșelile făcute de copii oferă oportunități de învățare

Cu toate acestea, conform psihologului, părinții nu sunt cei care joacă rolul principal în această problemă.

De fapt, Mark Travers subliniază că greșelile făcute de copii oferă oportunități de învățare mult mai valoroase decât atunci când părinții încearcă să le explice ce ar trebui sau ce nu ar trebui să facă: „Cheia unei creșteri eficiente constă în a îmbrățișa acest proces natural de învățare, prin întărirea legăturii dintre acțiuni și consecințele lor. În loc să le spuneți pur și simplu copiilor ce să facă, să le permiteți să experimenteze direct consecințele acțiunilor lor poate fi o lecție mai impactantă și mai durabilă.”

Psihologul menționează că există și anumite nuanțe în această învățătură. Pe de o parte, o acțiune poate avea consecințe periculoase pentru copil, iar în acest caz părinții au un rol preventiv esențial de jucat. Același principiu se aplică și atunci când consecințele se manifestă mai târziu, cum ar fi problemele de sănătate cauzate de un comportament dăunător.

„Acești factori pot face dificil pentru copii să-și conecteze acțiunile cu rezultatele, cel puțin fără ajutor”, afirmă psihologul.

Rămâi clar și empatic

Pentru a-i ajuta pe copii în aceste situații, este recomandat ca părinții să fie „empatici și atenți atunci când stabilesc clar legătura dintre acțiuni și consecințe”: „Copilul trebuie să știe că este responsabil pentru alegerile sale. Discutați consecințele logice înainte de a le aplica. Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre ce se va întâmpla dacă acesta continuă să se comporte într-un anumit fel.

De exemplu, dacă un copil nu își ridică jucăriile, nu va putea să se joace cu ele pentru o perioadă. Este esențial să faceți această legătură în mod clar, astfel încât să înțeleagă că are de ales în privința acțiunilor sale și a consecințelor lor ulterioare.

În cele din urmă, oferiți alegeri. Acest lucru le oferă copiilor control asupra situațiilor și le insuflă responsabilitatea pentru comportamentul lor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel