Cum să lăudați copiii pentru a-și îmbunătăți stima de sine

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro studio/ Pexels

Subestimăm adesea puterea unei mângâieri, a unui zâmbet, a unui cuvânt bun, a unui compliment sincer sau a celui mai mic gest de atenție, toate acestea având potențialul de a-ți schimba viața. 



Stima de sine este imaginea pe care o are fiecare despre sine și este un element atât de important încât influențează modul în care cineva se confruntă cu fiecare moment al vieții.

Condiția fundamentală pentru ca un copil să crească crezând în sine este ca părinții săi, mai întâi de toate, să creadă în el, indiferent de rezultatele pe care le obține.

Nu este suficient să ne iubim copiii și să avem încredere în abilitățile lor: trebuie să știm să le comunicăm acest lucru și să le demonstrăm cu cuvintele și faptele potrivite.

Copiii care cresc în familii în care calitățile lor sunt apreciate au mai multe șanse să se simtă bine în propria piele, să facă față provocărilor vieții și să își stabilească obiective mai ambițioase.

Cum putem îmbunătăți stima de sine a copiilor noștri? Cum îi putem ajuta să-și construiască o imagine de sine pozitivă și realistă?

Trei sfaturi pentru a începe:

1 . Arată respect pentru sentimentele lor

Oferiți posibilitatea de a face alegeri sau de a rezolva o problemă, laudă.

AVERTISMENT: Laudele, chiar dacă sunt oferite cu cele mai bune intenții, pot duce uneori la reacții neașteptate.

Pentru a înțelege mai bine acest concept, încercați să vă identificați cu această scenă:

Un musafir neașteptat sosește la cină și reușești să servești un preparat pregătit cu puținele lucruri pe care le-ai găsit la frigider. Gazda îți spune: „Ești un bucătar foarte bun!!”, cum te simți?

Din acest mic exemplu vei fi înțeles deja ce probleme pot fi ascunse în laudă. Pe lângă satisfacție, puteți experimenta și alte reacții, cum ar fi:

- Să te îndoiești de persoana care te-a complimentat (cu siguranță minte sau nu înțelege nimic despre gătit.)

- Ești condus spre negare (nu este adevărat că sunt un bucătar bun.)

- Te gândești la complimentul primit ca la o manipulare subtilă (ce vrea asta de la mine?)

- Senzație de anxietate (dacă crezi că sunt un bucătar bun, ce te vei aștepta să mănânci data viitoare?)

După ce te-ai gândit la asta, încearcă să-ți imaginezi când copilul tău îți arată un desen sau o construcție pe care tocmai a făcut-o și îți spune fericit și zâmbitor: „Uite!”.

Comentariul tău despre munca lui ar putea fi cam așa: "Frumos, ce minunat... un desen excelent!!".

2. Fotografie... (pexels-tatiana-syrikova-3933259_21695400.jpg)

Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels

Contrar așteptărilor, se poate întâmpla ca reacția copilului să nu corespundă laudelor pe care tocmai a primit-o, dar s-ar putea să se simtă îndoielnic cu privire la autenticitatea cuvintelor tale și să te lase uluit.

Așa cum ne simțim uneori incomod în fața cuiva care ne laudă pentru ceva, la fel se întâmplă și cu copiii.

Din punct de vedere educațional, un compliment este bine făcut și produce efecte pozitive atunci când:

- Descrii ceea ce vezi sau simți cu apreciere. De exemplu: „Ai desenat un soare galben strălucitor și o pajiște colorată! Îmi place foarte mult pentru că mă face să mă simt bine când îl privesc!” sau: „Ai reușit să construiești o navă uriașă, devii din ce în ce mai bun!”. 

Este important să poți transmite copilului ceva despre sine pe care poate nu știa încă, oferindu-i o nouă imagine despre sine.

Acest mod de a lăuda, prin descriere, este ușor de pus în practică, trebuie doar să te angajezi să privești, să asculți, să observi și apoi să spui cu voce tare ceea ce vezi și ceea ce simți.

Datorită descrierilor noastre, copiii vor învăța zi de zi care sunt punctele lor forte, revigorându-și rezerva emoțională.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-4569334_78859000.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

În calitate de părinți, este important să ne ajutăm copiii de la o vârstă fragedă să aibă respectul potrivit pentru ei înșiși și să fie conștienți de abilitățile lor.

Să-i ajutăm să-și construiască o imagine de sine care să reunească cele trei aspecte principale ale identității lor:

- Ce crede copilul că este.

- Ce și-ar dori copilul să fie (imaginea ideală.)

- Ce simte copilul că alții (mama, tata, bunici, profesori etc.) ar vrea să fie (imaginea „imperativă”).

A fi capabil să găsești armonie între aceste elemente este o sarcină dificilă.

Important este să îi creștem pe copii în conștientizarea și acceptarea acestor diferite aspecte, oferind un model corect de comportament la care să se refere ori de câte ori simt nevoia.

Natura valorii pe care o persoană o acordă asupra sa are efecte profunde asupra proceselor mentale, emoțiilor, dorințelor, valorilor și obiectivelor sale. Este factorul cheie în comportamentul lui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel