Cum să pregătești cozonaci ca la mama acasă de Crăciun: Rețeta care va umple casa de miros de sărbătoare

Data actualizării: | Data publicării:
Cum să pregătești cozonaci ca la mama acasă de Crăciun Rețeta care va umple casa de miros de sărbătoare / FOTO: freepik.com@EyeEm
Cum să pregătești cozonaci ca la mama acasă de Crăciun Rețeta care va umple casa de miros de sărbătoare / FOTO: freepik.com@EyeEm

Crăciunul e aproape, iar în multe case din România, mirosul de cozonaci proaspăt scoși din cuptor este un adevărat semn al sărbătorii.



Dacă vrei să îți impresionezi familia cu o rețetă tradițională de cozonaci, care să fie pufoasă, gustoasă și să aibă acel gust de „acasă”, îți spunem pas cu pas ce trebuie să faci.

Ingrediente pentru cozonaci tradiționali:

SURSA FOTO: freepik.com@EyeEm

1 kg de făină (preferabil tip 000, pentru o textură fină)
300 ml de lapte (călduț)
250 g de zahăr (pentru un gust dulce, dar echilibrat)
150 g de unt (pentru cozonaci moi și fragezi)
5 ouă (pentru un aluat bogat și galben)
25 g de drojdie proaspătă (sau 1 plic de drojdie uscată)
Un praf de sare (pentru echilibrarea gustului)
Esență de vanilie (pentru un miros de neuitat)
Coaja rasă de la o lămâie (pentru un parfum citric subtil)
100 g de stafide (pentru un plus de savoare)
100 g de nuci măcinate (opțional, pentru un gust mai intens)
1 ou (pentru uns cozonacii înainte de coacere)

Cum să faci aluatul pentru cozonaci:

Într-un bol mic, pune drojdia proaspătă și 2-3 linguri de zahăr, apoi adaugă 100 ml de lapte călduț. Amestecă bine și lasă să se activeze timp de 10-15 minute, până când apar bule de aer la suprafață.

Într-un bol mare, cerne făina și adaugă un praf de sare. Faceți o adâncitură în mijloc și puneți restul de zahăr, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.

În mijlocul făinii, adăugați ouăle bătute, drojdia activată și restul de lapte călduț. Amestecați treptat ingredientele cu o lingură de lemn până când se încorporează.

Apoi, adăugați untul topit (dar răcit) și frământați aluatul timp de aproximativ 15-20 de minute, până când devine elastic și nelipicios. Dacă simți că este prea lipicios, mai adăugați un pic de făină.

Acoperiți bolul cu un prosop curat și puneți-l într-un loc călduros, departe de curenți de aer, pentru a lăsa aluatul să crească timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

Pregătirea umpluturii:

SURSA FOTO: Freepik.com@lobachad

Pentru umplutura cu nuci, măcinați nucile și amestecați-le cu zahăr, puțină esență de vanilie și, opțional, cacao sau rahat tăiat cubulețe. Adăugați câteva linguri de lapte pentru a face amestecul ușor cremos.

Pentru umplutura cu stafide, puteți pune stafidele într-un bol mic și le lăsați câteva minute în apă caldă sau rom pentru a se hidrata. După ce au absorbit lichidul, le încorporați în umplutura de nuci sau le folosiți separat.

Formarea cozonacilor:

După ce aluatul a crescut, îl împărțiți în două părți egale. Pe o suprafață înfăinată, întindeți fiecare parte de aluat într-o foaie subțire, cam de 1 cm grosime.

Puneți umplutura (de nuci sau stafide) pe fiecare foaie de aluat, apoi rulați-l cu grijă, astfel încât să obțineți un rulou lung. Tăiați fiecare rulou în două, iar apoi împletiți-le între ele, formând astfel un cozonac tradițional. Puneți cozonacii în tavă, tapetată cu hârtie de copt, și lăsați-i să mai crească aproximativ 30-40 de minute.

Coacerea cozonacilor:

Înainte de a-i pune în cuptor, ungeți-i cu un ou bătut, pentru un aspect lucios și o crustă frumoasă. Preîncălziți cuptorul la 180°C și coaceți cozonacii timp de 45-50 de minute, sau până când devin aurii și sună a gol când îi bateți ușor pe fund.

Dacă se rumenesc prea repede, îi puteți acoperi cu o folie de aluminiu.

 Acest cozonac tradițional, cu umplutura de nuci și stafide, va aduce cu siguranță o atmosferă de sărbătoare în casa ta. Fiecare felie va fi un deliciu, iar familia și prietenii tăi vor fi încântați de gustul autentic și de tradiția care însoțește acest desert de Crăciun!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Rețete pentru întreaga familie





pixel