Deși febra de vară la copii ia adesea pe părinți prin surprindere, poate fi mai frecventă decât credeți: cauze și prevenire.
De obicei, recunoaștem iarna ca sezon de răceală și gripă, primăvara ca sezon de alergii și toamna ca sezon pentru streptococ și alte infecții. Și vara?
În mod eronat, acesta din urmă este considerat anotimpul în care bolile își iau vacanță și ne lasă copiii în pace câteva luni. Ar fi frumos, dar din păcate nu este așa. Multe virusuri și alte infecții sunt mai frecvente în această perioadă, deși apariția febrei de vară la copii ia adesea pe părinți prin surprindere.
Printre cele mai frecvente cauze ale febrei de vară la copii sunt: viruși, cum ar fi adenovirusurile și rinovirusurile, infecția urechii, oboseală și deshidratarea.
Este important de reținut că în centrele de vară pentru copii, la fel ca în școli și grădinițe iarna, riscul de boli infecțioase transmisibile crește.
Printre virusurile care lovesc frecvent în această perioadă a anului se numără virusurile Coxsackie: copiii cu această boală dezvoltă febră și mici răni dureroase în gură și uneori o erupție cutanată pe mâini și tălpi.
Ca și în cazul altor virusuri, nu există un tratament specific, altul decât ameliorarea durerii și a febrei cu acetaminofen sau ibuprofen și furnizarea de multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
Enterovirusurile și ecovirusurile pot provoca o gamă largă de simptome, de la foarte ușoare până la foarte severe. Copiii pot avea febră mare, dureri în gât, vărsături, diaree, dureri de cap, erupții cutanate, boala mână-gură-picior. În cazuri severe, pot duce și la meningită virală și miocardită.
Adenovirusul este un alt virus care poate lovi în lunile mai calde, provocând febră de vară la copii, dureri de gât, conjunctivită și infecții ale căilor respiratorii superioare.
Virușii intestinali care provoacă diaree și infecții ale pielii, precum pioderma și impetigo, caracteristice perioadei de vară, pot fi însoțiți de febră.
Multe dintre virusurile și bolile gastrointestinale care circulă în timpul verii pot fi prevenite prin spălarea corespunzătoare a mâinilor. Ustensilele separate și porțiile de mâncare individuale, precum și depozitarea adecvată a alimentelor, pot ajuta la reducerea riscului acestor boli. Copiii și adulții care se simt rău ar trebui, de asemenea, să evite petrecerile și zonele de joacă.
Păstrarea copiilor la curent cu vaccinările poate ajuta la prevenirea bolilor. Acest lucru este important mai ales dacă intenționați să călătoriți în străinătate.
Dacă copilul dumneavoastră este bolnav și simptomele nu se ameliorează cu îngrijirea la domiciliu sau dacă simptomele copilului dumneavoastră persistă, cum ar fi febra, mai mult de cinci zile, contactați medicul pediatru sau camera de urgență pediatrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.