Un psiholog explică această dinamică relațională și oferă soluții pentru a o preveni.
Ai impresia că adolescentul tău traversează o fază de rebeliune, iar partenerul său romantic reprezintă doar o nouă provocare? Fii atent să nu cazi în capcana „efectului Romeo și Julieta”!
„Oricine a avut un adolescent știe că rebeliunea este parte integrantă a acestui proces. Pe măsură ce își stabilesc identitatea și autonomia în cadrul familiei, adolescenții sunt predispuși la un anumit grad de rebeliune, iar relațiile romantice nu fac excepție”, explică psihologul Mark Travers într-un articol pentru revista Forbes.
Mai mult, reacția ta față de alegerea partenerului poate agrava situația: „Ca părinte, este important să exprimi dacă consideri că partenerul adolescentului tău este potrivit pentru el sau nu. Totuși, dezaprobarea ta poate alimenta tocmai comportamentele pe care vrei să le eviți și poate încuraja relațiile nesănătoase. Pare contraintuitiv, nu-i așa?”
Cum poți gestiona această provocare pentru a traversa cu bine această perioadă?
Iată trei modalități eficiente de a evita „efectul Romeo și Julieta”.
Citește și Harvard: Cele 5 lucruri pe care le poți face pentru a fi un părinte mai bun
„Rezistența adolescenților nu se referă neapărat la relația în care sunt implicați, ci la nevoia lor de autonomie, respect și validare emoțională. Această etapă crucială din viața lor îi face să-și dorească să ia decizii proprii, fiind prinși între dorința de a fi adulți și realitatea de a fi ghidați sau limitați de alții”, explică psihologul.
Adolescenții aspiră la afirmarea alegerilor și a autonomiei lor. Dacă le critici partenerul romantic, riști să transmiți că nu le respecți aceste nevoi. O abordare mai eficientă ar fi să le monitorizezi relația discret, asigurându-te că totul decurge în siguranță, dar rămânând în fundal. În acest fel, le permiți să-și afirme autonomia și să învețe din greșeli, protejându-i totodată de eventuale riscuri.
„Părinții au o influență profundă asupra alegerilor romantice ale copiilor lor, adesea fără să fie conștienți de acest impact. Un model pozitiv îi poate ajuta pe adolescenți să ia decizii mai bune pentru ei înșiși și pentru viitorul lor”, explică Mark Travers.
Un studiu din 2020 a subliniat legătura dintre viața de cuplu a părinților și relațiile romantice ulterioare ale copiilor. Astfel, părinții pot crea, încă din copilărie și adolescență, un exemplu sănătos de relație. Acest model le oferă copiilor o bază solidă pentru a învăța să construiască relații fericite și echilibrate.
„A fi părinte poate fi frustrant, dar chiar și atunci când apar conflicte constante cu adolescentul tău, nu uitați că amândoi doriți același lucru: fericirea lui”, spune Mark Travers. Mulți adolescenți simt că părinții nu îi ascultă cu adevărat, ceea ce poate fi demoralizant.
Psihologul sugerează să încurajezi conversațiile colaborative, în locul întrebărilor critice.
„De exemplu, în loc să întrebi ‘De ce ești cu această persoană?’, încearcă să întrebi ‘Ce îți place la relația ta?’. O astfel de abordare transmite curiozitate, nu judecată, ceea ce îi face pe adolescenți mai dispuși să se deschidă. În plus, te ajută să identifici eventualele semnale de alarmă care ar putea afecta sănătatea și siguranța copilului tău”, recomandă Mark Travers.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.