Cum să răspunzi la cele mai dificile întrebări ale copiilor

Data publicării:
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Uneori copiii pun întrebări care ne încurcă și părinții nu știu ce să răspundă. Important este să-i ascultăm mereu și să le acordăm atenție, chiar și atunci când nu știm răspunsul. În acest articol vă oferim câteva sugestii.



Toți copiii, încă de la naștere, încearcă să înțeleagă cum funcționează lumea. Așa că, pe măsură ce cresc, își mențin această curiozitate, dar altfel decât atunci când erau mici. Între 3 și 5 ani, încep să apară cele mai dificile cerințe ale copiilor față de părinți. Așa că uneori ne iau prin surprindere și nu știm cum să răspundem.

Când copiii încep să-și stăpânească limbajul, întrebările lor sunt modalitatea de a obține informații valoroase care îi ajută să înțeleagă lumea. Prin urmare, trebuie să ținem cont de faptul că întocmai curiozitatea este cheia învățării. În acest articol vom vedea cum să răspundem copiilor noștri la cele mai dificile întrebări. Dacă vrei să afli mai multe, nu rata.

De ce părinții sunt derutați de cele mai dificile întrebări ale copiilor?

Nimic nu ne pregătește pentru faza curioasă a copiilor noștri și pentru cele mai complicate întrebări ale acestora. Poate pentru că, atunci când eram mici, părinții noștri au răspuns cu „încă nu ești suficient de mare ca să știi” sau „când vei fi mare vei ști”.

Cu toate acestea, aceste tipuri de fraze nu fac decât să deterioreze comunicarea. Mai mult, a nu răspunde la aceste întrebări poate genera anxietate sau incertitudine la copil.

Chiar dacă, uneori, nici nu știm răspunsul la întrebările dumneavoastră, este important să le răspundem și să vă oferim un răspuns consecvent și pozitiv. De exemplu, există probleme complicate de rezolvat, cum ar fi moartea, separarea, sexul sau religia, dar asta nu înseamnă că nu putem răspunde pentru a vă calma grijile.

Cum putem răspunde la cele mai dificile întrebări ale copiilor?

Cu toții, la un moment dat, am întâlnit sau vom întâlni întrebări la care ni le pun copiii noștri la care este greu de răspuns. În această situație, putem lua în considerare liniile directoare pe care vi le oferim mai jos pentru a putea răspunde la aceste întrebări.

Nu ar trebui să-i certam niciodată pentru curiozitatea lor

Ori de câte ori copiii noștri ne întreabă, trebuie să-i facem să simtă că ne pasă de grijile și preocupările lor. Nu putem să-i reproșăm că este curios atunci când se confruntă cu o întrebare care ne face să ne simțim inconfortabil. Dimpotrivă, trebuie să încercăm să stabilim o comunicare deschisă cu copiii în care încrederea să prevaleze încă de la o vârstă fragedă.

Vom încerca să răspundem spontan

Uneori, întrebările pe care ni le pun cei mici ne lasă derutați și ne este greu să fim firești când vine vorba de răspunsuri. În acel moment, dacă nu ne putem gândi la nimic, le putem spune să aștepte cât se joacă și vom reveni pentru a remedia problema. Acest lucru ne va oferi ceva timp să ne gândim la ce răspuns să dăm și să o facem în mod natural, fără a ne enerva.

2. Fotografie... (pexels-sofatutor-9240631_65558000.jpg)

Foto: Sofatutor/ Pexels

Vom aștepta părerea copiilor noștri

Când cei mici ne pun întrebări, nu trebuie doar să răspundem și să încheiem întrebarea. Ideal este să-i întrebați dacă știu ceva despre subiectul în cauză și ce părere au despre acel subiect. Cu siguranță vom aprecia răspunsurile lor, deoarece la aceste vârste sunt plini de inocență, creativitate și imaginație.

Ce se întâmplă dacă nu avem un răspuns la întrebare?ar putea să ne aflăm într-o situație în care copilul nostru ne pune o întrebare la care nu avem niciun răspuns. În aceste cazuri, cel mai bine este să-i anunțați că părinții nu au întotdeauna răspunsuri la toate întrebările lor.Nu este nevoie de explicații lungi

Când micuții noștri ne pun o întrebare, este important să fim preciși și să le oferim informațiile sincer și clar. Pe de altă parte, formularea unor răspunsuri foarte lungi ne va face doar să punem mai multe întrebări și să ajungem cu mai multe îndoieli decât au avut ei. Desigur, trebuie să adaptăm informațiile pe care le oferim la vârsta copilului.

Dacă nu știm răspunsul, îl putem găsi împreună

Copiii noștri ne pot întreba ceva despre care nu știm. Pe de o parte, acest lucru se întâmplă des.

Deci, atunci când se întâmplă acest lucru, le putem spune că nu știm, dar putem încerca să găsim răspunsul împreună. De exemplu, căutarea informațiilor pe internet sau într-o carte cu ilustrații, atâta timp cât este adecvată vârstei lor, este o alternativă excelentă.

3. Fotografie... (pexels-elina-fairytale-3806953_78336000.jpg)

Foto: Elina Fairytale/ Pexels

Întotdeauna vom spune adevărul

Dacă nu suntem clari și nu spunem adevărul pentru a evita să răspundem la unele întrebări incomode de la copiii noștri, putem intra în contradicții pe viitor. Este întotdeauna mai bine să dai un răspuns simplu, dar adevărat, decât să folosești un limbaj metaforic sau să apelezi la minciuni.

Despre cum să răspunzi la cele mai dificile întrebări ale copiilor

Uneori ne putem simți incomod cu întrebările mai dificile ale copiilor, dar nu trebuie să privim lucrurile în acest fel. În realitate, nu există întrebări complexe, chiar dacă există întrebări la care nu știm să răspundem adecvat sau nu avem un răspuns în acel moment.

Când ni se întâmplă acest lucru, ne putem ajuta singuri cu sfaturile pe care vi le-am dat în acest articol. În plus, putem folosi întrebări retorice care ne ajută să transformăm această întrebare în învățare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel