Cum să reacționezi atunci când bunicii fac diferențe între nepoții lor

Data publicării:
Cum să reacționezi atunci când bunicii fac diferențe între nepoții lor / FOTO: freepik.com@freepik
Cum să reacționezi atunci când bunicii fac diferențe între nepoții lor / FOTO: freepik.com@freepik

Bunicii au un loc foarte important în inima copiilor. Însă, uneori, pot apărea preferințe și aceștia pot manifesta un interes mai mare sau mai mic pentru unul dintre nepoți.



 „Bunicii reprezintă continuitatea legăturii și a filiației. Prezența lor îi liniștește pe copii în legătură cu permanența acestui legământ.

Le arată că, dacă părinții lor au o legătură strânsă cu proprii lor părinți, acest lucru va fi posibil și pentru ei mai târziu”, explică Rachida Raynaud, psiholog pentru copii.

Citește și Cum recunoști un bunic narcisist: 10 comportamente cheie

În plus, bunicii au un loc afectiv foarte puternic.

„Nu sunt aceleași așteptări educaționale ca în cazul părinților. Relația este mai degrabă bazată pe afecțiune, pe dorința de a face plăcere. Copiii se simt mai liberi și simt că pot să se confeseze mai ușor.

Această legătură foarte strânsă poate fi ca un refugiu, reprezentând o mică pauză față de familia lor”, detaliază expertul, potrivit Parents.fr.

Care este rolul bunicilor? 

Citește și Răspunsul unei mame pentru bunicii „atotștiutori” care spun „Am crescut și eu copii, știu ce fac!”: „Asta le lipsește celor din generația baby boom”

Atunci când bunicii sunt prezenți și totul decurge bine, rămânem cu amintiri plăcute, cu momente de tandrețe și cu imaginea cuiva complet disponibil pentru noi.

„Bunicii au mai mult timp, sunt mai disponibili din punct de vedere mental.

Ei nu se implică direct în educație, ci mai degrabă în susținerea educativă.

Cu excepția situației în care familia este disfuncțională, când, de exemplu, locurile fiecăruia se confundă, generând dificultăți și suferință, de obicei nu iau locul părinților”, observă Rachida Raynaud.

De ce au, uneori, bunicii preferințe? 

Vezi și O bunică oferă un sfat prețios celor care cumpără prea multe cadouri nepoților lor

Când părinții devin bunici, există ceva din parentalitatea lor și din povestea lor care se reîncarcă.

„Poate apărea o confuzie sau o repetare între modul în care au fost părinți pentru copiii lor și felul în care sunt bunici.

De exemplu, un părinte absent, foarte prins de muncă și puțin disponibil afectiv poate încerca să repare acest lucru în relația cu nepoții săi”, explică psihologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel