Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Data publicării:
Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Ce faci atunci când copilul tău îți vorbește urât? Iată trei fraze care te pot ajuta să gestionezi momentele în care devine nepoliticos sau dur în exprimare.



Publicitate

„Îi cer copilului meu să facă ceva, iar răspunsul vine imediat: «Nu voi face asta!», «Ești cel mai rău!» sau poate doar o privire tăioasă. Este atât de frustrant! Am trecut cu toții prin astfel de situații – da, chiar și copiii mei reacționează uneori așa!”, mărturisește Becky Kennedy, psiholog specializat în parenting, pe contul său de Instagram, conform parents.fr.

Citește și Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”

De ce se întâmplă acest lucru?

Toți copiii trec prin perioade dificile, în care manifestă comportamente care pot părea provocatoare sau greu de controlat. Aceste episoade declanșează adesea reacții emoționale intense și neplăcute la părinți.

„Când copiii noștri trec prin faze de grosolănie, tentația noastră este să le răspundem la fel. Eu numesc asta «tenisul nepoliticosului»: copilul ne servește cu grosolănie, noi întoarcem favoarea, iar el continuă cu și mai multă grosolănie. Rezultatul? Țipete, lacrimi, uși trântite – iar în final, nimeni nu câștigă. Știu asta, pentru că am jucat acest joc de nenumărate ori”, recunoaște psihologul.

Calmează-te pentru a reacționa eficient

Cum ar trebui să reacționeze un părinte în astfel de situații? Becky Kennedy recomandă două pași esențiali:

Oprește-te și calmează-te

„Respiră adânc și ia-ți un moment să-ți amintești că ai în față nu un copil rău, ci un copil bun care trece printr-o perioadă dificilă. Cea mai subapreciată strategie parentală este să nu faci nimic pe moment. Această pauză îți oferă spațiu să gândești și să intervii într-un mod calm și eficient”, explică psihologul.

Validează sentimentele copilului, dar trasează limite clare

După ce te-ai calmat, răspunde copilului într-un mod care arată empatie, dar și fermitate:

„Te aud și înțeleg că ești foarte supărat dacă reacționezi așa.”

„Știu că ești un copil bun, chiar dacă spui lucruri neplăcute acum.”

„Poți să-mi spui asta altfel? Hai să încercăm din nou.”

Aceste afirmații nu doar că validează emoțiile copilului, ci îi oferă și ocazia să-și corecteze comportamentul într-un mod constructiv.

Abordarea cu calm și empatie nu doar că ajută la dezamorsarea conflictului, ci contribuie și la dezvoltarea emoțională a copilului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel