Trecerea de la copilărie la pubertate este marcată de o serie de schimbări și corpul băiatului se pregătește să devină cel al unui bărbat.
A deveni bărbat nu este o joacă de copii: în adolescență mirosul se schimbă, vocea se îngroașă, părul invadează corpul, dar mai ales te simți neînțeles, urât și imperfect în ochii celorlalți.
Care sunt semnele pe care părinții le pot detecta pentru a înțelege că vine adolescența?
Părinții sunt martori la o serie de schimbări fizice la copiii. În jurul vârstei de 12 ani, băiatul își pierde treptat trăsăturile copilărești, crește în înălțime și își schimbă timbrul vocii. Toate aceste piese exterioare corespund, în realitate, unei schimbări interne.
Hormonii încep să activeze mai multe părți ale corpului. Acestea încep un nou loc de muncă: glandele sudoripare încep să producă transpirație cu un miros mai intens, părul devine mai gros și mai întunecat în zona pubiană, sub axile și pe față, pielea crește mai repede și se umple de mici pustule (acnee).
Începe și fenomenul prin care lichidul seminal este emis în mod necontrolat. Un fenomen care poate provoca o mare jenă copiilor.
Schimbarea organismului, care crește și începe să funcționeze de la sine, poate crea mari probleme: nu este neobișnuit să vedem copii disproporționați care se luptă și ei să se miște fără să provoace daune, tocmai pentru că încă trebuie să învețe să gestioneze corpul care se schimbă.
Semnele pubertății pot apărea și la o vârstă fragedă (înainte de vârsta de 10 ani). În acest caz, specialiștii vorbesc despre pubertate precoce, care necesită investigații ale medicului pediatru, androlog și endocrinolog.
Și schimbarea nu este doar externă, copiii duc o luptă grea și pe plan intern:
Testosteronul crește: acest lucru duce la un impuls către o sexualitate mai mare care poate crea o stare de tensiune care nu exista înainte. Transformarea la nivel hormonal este foarte masivă, deloc de subestimat.
Gânduri despre sex: „Există copii care se gândesc foarte des la sex, motiv pentru care masturbarea devine mult mai frecventă.
Atracția sexuală: băiatul este supărat de o serie de senzații care îl transformă și creează o altă condiție psihologică, crescând atracția față de alte persoane, la nivel sexual se creează timiditate. Aspirația sexuală generează schimbări de atitudine la băiat, deoarece gestionarea instinctului pentru sexualitate este complicată.
Comparația cu colegii de clasă este adesea complicată: poate apărea o problemă: sunt cei care se maturizează mai devreme și cei mai târziu . Copiii nu cresc cu toții într-un mod uniform, în diversitate sunt cei care se maturizează o parte a corpului mai devreme decât alta. Această maturizare neuniformă poate provoca ridicol în rândul colegilor de clasă.
Acnee: această problemă este foarte enervantă. Băiatul care, spre deosebire de fată, nu se poate machia, riscă să-și sporească timiditatea și să se închidă în relațiile cu ceilalți.
Pe măsură ce adolescentul începe să lupte pentru independență și control, pot avea loc multe schimbări. Iată câteva dintre problemele pe care copilul le poate întâmpina în perioada pubertății:
- își dorește independență față de părinți;
- influența și acceptarea colegilor sunt foarte importante;
- relațiile devin foarte importante;
- se poate îndrăgosti;
- poate avea angajamente pe termen lung în relații.
Citește și:
În acest articol vom vorbi despre importanța educațională a regulilor pentru adolescenți și cum să înveți, ca părinte, să echilibrezi libertatea și regulile în adolescență.
Adolescența este o fază a vieții, între 12 și 24 de ani, o perioadă destul de lungă de timp în care persoana experimentează schimbări fundamentale pentru evoluția sa. Sarcinile de psiho-dezvoltare ale adolescenței sunt:... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.