Dacă ai observat că copilul sau adolescentul tău pare să fie supărat mai des sau a dezvoltat recent o atitudine negativă, s-ar putea să te întrebi dacă trec doar prin etape normale de creștere. În timp ce unele schimbări de dispoziție sunt normale pe măsură ce copiii se dezvoltă, depresia din copilărie și adolescență este adesea trecută cu vederea și lăsată netratată, deoarece este confundată cu o parte normală a creșterii.
Unul dintre motivele pentru care depresia din copilărie este adesea ignorată este stigmatizarea și discriminarea din jurul bolii mintale. Mulți oameni presupun că copiii nu pot experimenta depresie decât dacă au aceiași factori de stres pe scară largă cu care se confruntă adulții, cum ar fi plata facturilor, mersul la muncă și întreținerea unei familii.
Cu toate acestea, la un moment dat, se estimează că 5% dintre adolescenți se confruntă cu depresie, care poate fi cauzată de o varietate de factori. Unii copii pot fi mai expuși riscului de a dezvolta aceste semne și simptome dacă au o afecțiune mintală preexistentă, experiențe traumatice anterioare sau instabilitate acasă.
Unii copii își exteriorizează mai mult emoțiile, în timp ce alții le interiorizează. Pentru copiii care își exteriorizează emoțiile, deseori trebuie să fie învățați cum să-și exprime sentimentele mai adecvat, în timp ce în cazul copiilor care își interiorizează emoțiile, trebuie să găsim o modalitate de a-și exprima în mod corect sentimentele.
Apariția semnelor temporare de suferință este normală în timpul evenimentelor stresante sau înfricoșătoare, dar aceste sentimente trec de obicei în timp, iar majoritatea copiilor reușesc să treacă prin momente dificile cu sprijinul familiei și al prietenilor.
Cu toate acestea, în timpul unor evenimente, unor copii le poate fi greu să se adapteze la schimbare și să-și proceseze emoțiile. Acest lucru are potențialul de a duce la creșterea anxietății, sentimente de depresie și chiar comportament suicidar. Iată câteva dintre semnele și simptomele anxietății la diferite grupe de vârstă:
Preșcolari: Suptul degetului mare, dificultăți de somn, frica de întuneric, atașament față de părinți, o schimbare semnificativă a comportamentului și retragere.
Școlari elementare: coșmaruri, dificultăți de concentrare, iritabilitate, comportament agresiv, atașament, retragere de la prieteni și activități și evitarea școlii.
Adolescenți: modificări ale apetitului sau ale tiparelor de somn, iritabilitate, conflicte crescute, dificultăți de concentrare, retragere socială și dureri și dureri inexplicabile.
Depresia poate fi diagnosticată atunci când un copil a prezentat unele sau toate aceste simptome timp de cel puțin două săptămâni.
Deși poate părea un subiect înfricoșător de tratat, depresia este tratabilă. Multe dintre metodele folosite pentru a trata depresia pot fi considerate și măsuri preventive atunci când vine vorba de îmbunătățirea sănătății mintale a copilului dumneavoastră.
Vorbește – a crea un mediu în care copilul tău să se simtă confortabil să te abordeze cu unele dintre cele mai mari provocări ale sale este cheia pentru a-și susține sănătatea mintală.
Încercați să interacționați cu copiii despre ceea ce îi interesează și despre ce sunt dispuși să vorbească. Trebuie să intrați în lumea lor. Dacă copilul tău este obsedat de cărțile Pokémon, de exemplu, fă-ți timp să vorbești cu el despre personajele lui preferate și despre cum să joace jocul.
Validați-le sentimentele - niciodată nu este prea devreme să începeți să vorbiți despre sentimente triste și să normalizați experiența de a vă împărtăși emoțiile cu altcineva. Tristețea nu este ceva de rezolvat, ci de exprimat, elaborat și integrat. Putem face loc tristeții noastre (sau mâniei sau fricii) și să discutăm despre asta.
Nu trebuie să ne temem de tristețe. Puteți demonstra acest lucru vorbind deschis cu copilul dumneavoastră despre propriile emoții.
Revizuiți elementele de bază - deoarece depresia poate afecta fiecare parte a vieții unui copil, este important să țineți cont de multe domenii ale rutinei zilnice atunci când aveți de-a face cu depresia. De exemplu, cum este dieta lor ? Fac destulă mișcare? Copilul tău petrece mult timp cu un ecran? Ce zici de programul lor de somn? Faceți un inventar al acestor obiceiuri și vedeți ce domenii ar putea fi îmbunătățite pentru a crea un stil de viață mai sănătos, care poate susține o sănătate mintală bună.
Părinții și tutorii ar trebui să caute ajutor profesional dacă copiii lor prezintă schimbări semnificative în comportament sau dacă aceste simptome durează mai mult de două săptămâni. Discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau faceți o programare cu un terapeut.
În funcție de situație, aceștia vă pot prescrie medicamente, terapie prin vorbire sau o combinație a ambelor pentru a vă ajuta copilul. Este important să le spuneți copiilor tăi că, indiferent cu ce au de-a face, este în regulă și foarte curajos să cauți și să ceri ajutor!
Depresia la copii și adolescenți este tratabilă. Cu instrumentele, resursele și sprijinul potrivite, vă puteți ajuta copilul să se recupereze și să dezvolte abilități puternice de adaptare pentru a construi reziliența în fața situațiilor provocatoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.