Cum să-ți faci copilul conștient de consecințele acțiunilor sale? Psiholog: „Ca părinte poate fi complicat să știi cum să procedezi”

Data publicării:
Cum să-ți faci copilul conștient de consecințele acțiunilor sale? Psiholog: „Ca părinte poate fi complicat să știi cum să procedezi” / FOTO: freepik.com @namii9
Cum să-ți faci copilul conștient de consecințele acțiunilor sale? Psiholog: „Ca părinte poate fi complicat să știi cum să procedezi” / FOTO: freepik.com @namii9

Ca părinte, poate fi dificil să aplici anumite reguli. Scopul este, de obicei, să îl faci pe copil să înțeleagă că acțiunile sale au consecințe. Iată cum poți face acest lucru!



Deși vârsta ne învață că greșelile contribuie la modelarea experienței noastre, există și comportamente pe care le evităm pentru a nu suporta consecințele.

Totuși, dacă putem recunoaște că nu am gândit mereu așa, trebuie să acceptăm și că cei mici încă nu au dezvoltat acest tip de raționament.

Din acest motiv, uneori este dificil să îi faci pe copii să înțeleagă că nerespectarea regulilor, deciziile neinspirate și comportamentele lor vor avea consecințe. Cu toate acestea, ca părinte, poate fi complicat să știi cum să procedezi.

Citește și Cercetători: Greșeala pe care o fac mamele care nu face decât să înrăutățească comportamentul adolescenților lor

Două tipuri de consecințe

SURSA FOTO: freepik.com @galitskaya

„Confruntați cu aceste provocări, una dintre cele mai bune modalități prin care părinții își pot ajuta copiii să învețe din greșeli este să sublinieze clar legătura dintre acțiuni și consecințe”, spune psihologul Mark Travers pentru Psychology Today.

Totuși, este important să facem distincția între două tipuri de consecințe: consecințele naturale și consecințele logice.

„Consecințele naturale apar fără intervenția altora; sunt rezultatul direct al unei greșeli sau al unui comportament inadecvat al copilului”, explică psihologul. De exemplu, dacă un copil își lasă jucăriile afară, acestea riscă să se deterioreze sau să dispară.

Pe de altă parte, consecințele logice necesită intervenția cuiva, de obicei a unui părinte, și sunt rezultatul comportamentului copilului. Dacă un copil nu închide singur televizorul, acesta va fi închis de către părinte.

Consecințele logice, la fel ca cele naturale, sunt previzibile și pot fi explicate astfel încât copilul să le înțeleagă.

Vezi și Modurile corecte și sănătoase de a acționa cu un copil răsfățat, potrivit unui psiholog: „Există soluții!”

Învățarea copilului despre consecințele acțiunilor sale

SURSA FOTO: freepik.com @smokewree928

Primul pas pe care trebuie să-l faci, ca părinte, înainte de a încerca să-l înveți pe copil că acțiunile sale au consecințe, este să manifești empatie.

„Pentru părinți, empatia este capacitatea de a se pune în locul copilului lor și de a reacționa corespunzător”, scriu cercetătorii unui studiu despre educația prin consecințe. Empatia presupune să fii conștient de emoțiile copilului, să recunoști emoția ca pe o oportunitate de învățare, să asculți și să validezi sentimentele copilului și să-l ajuți să-și identifice emoțiile.

Apoi, este esențial să-l înveți pe copil despre responsabilitatea pe care o are în alegerile sale. Eroarea este firească, dar atunci când o regulă este stabilită și copilul o încalcă, el trebuie să înțeleagă că aceasta este alegerea sa și că fiecare alegere are consecințe.

Atunci când apare o consecință naturală sau logică, amintește-i copilului că ați discutat deja despre această posibilitate. Deși nu toate consecințele naturale pot fi prevăzute, consecințele logice sunt previzibile și trebuie discutate cu copilul. Acestea trebuie adaptate vârstei copilului, să fie legate de comportamentul său și pot fi chiar negociate în prealabil, sugerează cercetătorii.

După ce comportamentul a avut loc și copilul a suportat consecința, fie ea logică sau naturală, acordă-i timp pentru a-i explica motivul acestei consecințe.

„Explică-i consecințele și ajută-l să reflecteze asupra celei mai bune modalități de a rezolva situația actuală sau de a o aborda diferit în viitor”, recomandă cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel