Cum să-ți înveți copilul să ceară: Strategii validate științific

Data publicării:
Foto: Freepik@freepik
Foto: Freepik@freepik

Pe termen lung, copiii care știu cum să-și ceară drepturile și să-și exprime dorințele devin adulți mai încrezători, autonomi și capabili să își atingă obiectivele.



Abilitatea de a ști să CEARĂ nu doar că îi ajută să își exprime nevoile, dar îi pregătește și pentru interacțiuni sănătoase cu cei din jur, fie că vorbim despre prieteni, familie, profesori sau, mai târziu, colegi de muncă. 

Cercetările în psihologia dezvoltării și educația parentală au arătat că există strategii validate științific care îi pot ajuta pe copii să-și dezvolte această abilitate.

În acest articol, vom explora câteva dintre aceste strategii și cum le poți aplica pentru a-ți ajuta copilul să ceară eficient și cu respect.

1. Crearea unui mediu sigur pentru a-și exprima dorințele

Unul dintre factorii esențiali în învățarea comunicării eficiente este crearea unui mediu sigur și deschis. Copiii trebuie să simtă că este în regulă să își exprime nevoile și dorințele fără teamă de respingere sau ridiculizare.

Conform cercetărilor publicate de Academia Americană de Pediatrie, un mediu de sprijin emoțional ajută la dezvoltarea încrederii copilului. Când copiii simt că sunt ascultați și validați, își dezvoltă abilitatea de a comunica deschis.

Transpus în practică:

Creează oportunități regulate în care copilul tău să își exprime dorințele și să ceară ceva, fie că este vorba despre o mică favorizare sau o nevoie mai mare.Ascultă-l fără a-l întrerupe și arată-i că îi iei cererile în serios, chiar dacă uneori poate nu poți îndeplini imediat ceea ce cere.

Învață-l cum să ceară politicos

Abilitatea de a cere politicos este crucială în interacțiunile sociale. Fie că este vorba de cereri adresate părinților, profesorilor sau altor copii, această abilitate facilitează relațiile pozitive și oferă copilului instrumentele necesare pentru a rezolva situațiile într-un mod respectuos.

Cercetările arată că copiii care învață să ceară într-un mod politicos și clar dezvoltă abilități de negociere mai eficiente și sunt percepuți mai pozitiv de cei din jur.

Transpus în practică:

Învață-l să folosească fraze precum "te rog", "mulțumesc" și "îmi poți face acest serviciu?".

Poți simula situații sociale, în care el poate exersa cum să ceară ceva de la un prieten, coleg sau adult, oferindu-i feedback constructiv.

Încurajează-l să folosească un limbaj clar și direct

Copiii pot avea uneori dificultăți în a-și exprima dorințele sau nevoile clar, ceea ce poate duce la frustrare și confuzie. Încurajarea lor să folosească un limbaj direct, dar respectuos, îi va ajuta să obțină ceea ce își doresc mai eficient.

2. Foto: Free... (cum-sa-ti-inveti-copilul-sa-ceara-strategii-validate-stiintific-2_23681200.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Potrivit psihologului Albert Bandura, teoreticianul teoriei învățării sociale, copiii care sunt învățați să folosească un limbaj clar și să își exprime nevoile fără ocolișuri devin mai independenți și au abilități sociale mai bine dezvoltate.

Transpus în practică 

Încurajează-ți copilul să evite folosirea unor fraze vagi sau ambigue precum „poate că aș vrea...”. Învață-l să folosească declarații clare precum „aș dori să...” sau „am nevoie de...”.

Dacă observi că se ferește să ceară direct, ajută-l prin întrebări precum „Ce dorești să obții?” sau „Cum ai putea să ceri mai clar ceea ce vrei?”

Învață-l să negocieze

Capacitatea de a negocia este o abilitate importantă pe care copiii o pot dezvolta devreme. Nu toate cererile pot fi satisfăcute imediat, iar unele dintre ele necesită compromisuri.

Învățându-ți copilul să negocieze, îl ajuți să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor și să înțeleagă importanța compromisului.

Studiile au arătat că copiii care sunt implicați în negocieri la o vârstă fragedă devin mai capabili să gestioneze situații complexe mai târziu în viață. Negocierea le întărește abilitatea de a găsi soluții și de a-și exprima nevoile într-un mod constructiv.

Transpus în practică:

Când nu poți să îndeplinești o cerere exact cum o formulează, oferă-i copilului opțiuni alternative. De exemplu, dacă vrea să stea până târziu să se joace, poți negocia „poți să mai stai încă 10 minute, dar apoi mergem la culcare”.

Arată-i cum să formuleze o propunere, subliniind avantajele acesteia, și încurajează-l să asculte contra-argumentele tale sau ale altor copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel