Cum să-ți pregătești animalul de companie pentru sosirea unui copil

Data publicării:
Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels
Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels

Sosirea unui copil poate accentua comportamentul incorect al animalelor de companie sau poate determina să apară dacă bebelușul nu este acceptat sau înțeles de către acestea. Cum să-ți pregătești câinele sau pisica pentru evenimentul fericit? Iată o listă de sfaturi utile pentru a aborda acest pas frumos în viață în cel mai bun mod posibil!



Începeți prin a vă apropia câinele sau pisica de burtă. Adulmecând totul curios, își dă seama că urmează ceva „nou” și se pregătește pentru schimbare. Acest prim pas trebuie făcut cu câteva luni înainte de a naște, pregătindu-vă zilnic animalul de companie pentru introducerea unui alt membru în unitatea familială.

Comportament

În această fază „pre-naștere” este necesară corectarea oricăror probleme de comportament care s-ar putea agrava odată cu venirea copilului.
Dacă câinele tinde să sară peste tine când se joacă sau te salută sau dacă pisica se zgârie, este util să atenuezi aceste comportamente pentru a preveni ca acestea să fie efectuate față de copil sau atunci când îl ții pe cel mic în brațe.
Obișnuiește-ți animalul de companie cu calm și liniște: delicatețea este esențială pentru ca abordarea viitoare cu nou-născutul să fie cât mai simplă.

Construiește o legătură strânsă cu alți membri ai familiei tale

În timpul gestației, devine foarte dificil să menții rutina zilnică anterioară, așa că jocul cu pisica, îmbrățișarea câinelui sau scoaterea la plimbare devin foarte complicate.
În aceste cazuri este necesar ca animalul să se atașeze de un alt membru al unității familiale care se va ocupa să-l scoată la plimbare, să se joace cu el, să-i acorde hrană și atenție sau, în cazul pisicii, să aibă grijă de curățare a gunoiului.
Chiar și o simplă plimbare poate deveni obositoare, mai ales în ultimele luni de gestație, când și cele mai simple activități devin dificile și încetinesc: nu te forța, ci delegă-l cuiva care are un sentiment bun cu animalul tău de companie.

Mobilier pentru bebeluș pe drum

Când introduci în casă pătuțul și toate elementele de mobilier ale bebelușului, asigură-te că o faci puțin pe rând și fă-ți animalul de companie să participe la toate aceste noi intrări. Lasă-ți câinele sau pisica să se apropie și să examineze obiecte noi, familiarizându-te cu mirosurile, formele și locațiile.


În cazul pătuțului sau căruciorului, idealul este să-l arăți animalului în mișcare: în timp ce tu îl calmezi, partenerul tău mișcă căruciorul și invers, apoi oprește obiectul și lasă animalul să adulmece și să exploreze, câștigând încredere. Oferă-i un răsfăț, o îmbrățișare și spune-i cât de bun este, el va asocia acest moment cu un sentiment pozitiv.

Pisica tinde să se strecoare în pătuț, dar acesta este un comportament care trebuie oprit imediat, pentru a preveni repetarea gestului atunci când bebelușul se află în pătuț. O idee este, cu siguranță, să acoperiți diferitele articole cu folii groase de plastic sau să folosiți un material care nu este foarte confortabil pentru feline, cum ar fi covoare de plastic cu peri înțepător.

Pisica nu ar trebui să se gândească la aceste spații ca fiind ale sale. În cazul câinelui, este necesar să îl împiedicați să se apropie de pătuț. În general, pentru a evita aceste comportamente, nu-ți certa animalul de companie, ci calmează-l și distrage-i atenția cu un joc și apoi răsplătește-i cu un biscuit sau o mângâiere atunci când se apropie corect și calm.

Invitați alte persoane și copii în casa dvs

Este cu siguranță o bună practică să inviți alte persoane la tine acasă, obișnuind câinele sau pisica cu prezența „străinilor” în casă, chiar mai bine dacă printre oaspeți sunt copii: în acest caz animalul tău de companie poate experimenta o primă abordare cu cineva care poate să semene cu viitorul tău copil în comportament și aspect.

Când inviți familia și prietenii, cereți-le să acorde atenție animalului dvs. de companie și să-l îmbrățișeze pentru a nu se simți abandonat sau ignorat.

Dopă naștere

Acum vine partea cea mai bună: puneți în practică toată pregătirea lunilor precedente! Prima întâlnire ar trebui să includă o mică previzualizare a noului copil. Înainte de sosirea în casă a nou-născutului, ar trebui să duci în casă o piesă de îmbrăcăminte folosită de copil.

Animalul tău de companie nu ar trebui să fie forțat să-l miroase, ci ar trebui să fie liber să se apropie și să miroasă obiectul în propriul ritm. Cu mirosul îmbrăcămintei, deoarece există și cel al mamei care este în prezent absentă, animalul face o primă cunoștință în metoda sa, care va fi asociată cu o memorie pozitivă datorită combinației cu mirosul proaspetei mame.

După ce ai făcut acest lucru, intră mai întâi în casă, salută-ți animalul de companie și apoi mergi cu el să salutați copilul în compania tatălui său. Dacă nu poți face prea multe mișcări, alege să intri mai întâi în casă, salută -ți animalul de companie și, împreună cu partenerul tău, lasă copilul să intre imediat după.

Lăsați animalul de companie să se apropie de copil ușor și calm. După această întâlnire, dacă nu este impetuos, răsplătește-l cu un biscuit sau o gustare și multe îmbrățișări.

Sfat: pentru pisică, locul unde ar trebui să aibă loc această întâlnire este o cameră neutră în care nu mănâncă și nu doarme, pentru a nu-i da ideea că copilul îi invadează teritoriile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel