Dacă din mai multe motive copilul tău vrea să se transfere la o altă școală, în acest articol găsești tot ce trebuie să faci pentru această procedură.
Neînțelegerea sau conflictele cu colegii, oferta educațională de la altă școală, distanța mai mică dintre casă și școală, oricare ar fi motivul pentru care copilul tău vrea să se transfere la o altă școală, iată tot ce trebuie să știi despre această procedură.
Potrivit legii, copiii şi elevii au dreptul să se transfere de la o clasă la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ la care se face transferul.
a) la schimbarea domiciliului părinților într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al municipiului București;
b) în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcția de sănătate publică;
c) de la clasele de învățământ liceal la clasele de învățământ profesional;
d) la/de la învățământul de artă, sportiv și militar;
e) de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase;
f) în alte situații excepționale, pe baza documentelor justificative, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar.
foaia matricolăfișa medicalăfișa de lichidarecererea de transfer copii după actele de identitate ale părinților. Transferul copiilor și elevilor se face cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul și cu avizul consultativ al consiliului de administrație al unității de învățământ de la care se transferă.
După aprobarea transferului, unitatea de învățământ primitoare este obligată să solicite situația școlară a elevului în termen de 5 zile lucrătoare. Unitatea de învățământ de la care se transferă elevul este obligată să trimită la unitatea de învățământ primitoare situația școlară a celui transferat, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării. Până la primirea situației școlare de către unitatea de învățământ la care s-a transferat, elevul transferat participa la cursuri în calitate de audient.
În cazul elevilor transferăți în timpul anului școlar, aceștia preiau disciplinele opționale ale clasei în care se transfera.
În funcție de profilul clasei, poate fi necesară susținerea unui examen pentru a dovedi cunoștințele elevului la o anumită disciplină, mai ales dacă elevul a fost transferat la o clasa cu un alt profil. Probele de diferența desfășurate în urmă transferului de la o instituție de învățămînt la altă, în caz de necesitate, au loc, de regulă, până la încheierea semestrului în curs.
Potrivit Legii învățământului preuniversitar 198/2023, transferul între filierele, profilurile și specializările din învățământul liceal se face începând cu anul școlar următor, în baza unor evaluări, în funcție de numărul de locuri existente, înainte de atingerea capacității maxime de școlarizare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin excepție, unitățile de învățământ liceal militar pot efectua transferuri la clasa a IX-a, în primele 30 de zile de la începerea anului școlar, în condițiile prevăzute prin reglementări emise de Ministerul Apărării Naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.