Cum să trezești un bebeluș fără ca acesta să plângă isteric

Data publicării:
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS
Fotografie de la Anna Shvets: PEXELS

Multe mămici se găsesc în situația de a trebui să-și trezească bebelușul din somnul dulce din varii motive: poate pentru că a mers în vizită și e momentul să plece, poate că e timpul pentru a îl îmbrăca să iasă din casă. Sunt nenumărate situații în care mămicile se văd nevoite să amâne o activitate deoarece preferă să aștepte trezirea micuțului decât să se confrunte cu o criză de plâns isterică. 



Nu numai că te chinui să adoarmă, dar cum faci când trebuie să îl trezești și când știi deja că după trezire trebuie să ai răbdarea necesară să termine o criză de plâns urmată de câteva ore bune de mofturi.

În cele ce urmează vei descoperi câteva sfaturi care îți pot fi utile despre cum să trezești un bebeluș, dacă este cu adevărat necesar să faci acest lucru și când, cum să intervii când doarme prea mult sau trebuie să iasă afară.

Cum să trezești un nou-născut

Visul tuturor viitorilor părinți este să aibă un copil care doarme toată noaptea, fără să se trezească vreodată, cu excepția unei singure hrăniri. Din păcate, se întâmplă rar, mai ales în primele săptămâni, dar când se întâmplă pentru prima dată este aproape o sărbătoare.

Chiar dacă pediatrii recomandă să nu-i trezești și să-i lași să doarmă, există momente când este necesar să le întrerupi somnul.

Dacă sunteți în concediu de maternitate, probabil că nu va mai fi nevoie să -l treziți dimineața: nu vă faceți griji dacă nu se hrănește la orar pentru că încă doarme, nu există niciun motiv de îngrijorare, va mânca mai târziu! Acest lucru este valabil și pentru după-amiaza, dacă doarme mult timp și pierde timpul de hrănire, nu e mare lucru, își va reveni. 

Iată câteva sfaturi pentru trezirea unui nou-născut : 

- plănuiește să începi să-l trezești cu ceva timp înainte de a ieși, nu în ultimul moment.

- dacă copilul doarme într-o cameră întunecată, începeți prin a deschide ușor obloanele și lăsați lumina să intre, fără a exagera.

- mișcă-te prin cameră și prin casă făcând zgomote regulate, pregătește-te, fă ordine, pe scurt fă-l să simță prezența ta.

- nu-l ridica brusc din pat, s-ar putea speria și ar putea asocia trezirea cu o senzație urâtă. Apropie-te de el, vorbește-i blând, atinge-l si fă-i un masaj ușor pentru a simți contactul. Dacă este mai mare și vezi că are atenția ta, explică-i că e timpul să se trezească.

În general, dacă bebelușul este activ când este treaz, se hrănește regulat, își udă scutecele, nu este absolut necesar să vă faceți griji dacă doarme mai mult decât de obicei: dacă nu există niciun motiv, nu-l trezi! Dar dacă trebuie să-l trezești, fă-o cu delicatețe: amintește-ți că este o ființă umană la fel ca tine, care a ajuns recent pe lume, nu o păpușă!

Citește și:

De ce geme nou-născutul în somn. Când să vă faceți griji

Nou-născutul geme în somn, iar părinții tind să se îngrijoreze. Dar există într-adevăr vreun motiv pentru a face asta? Să aflăm împreună.

Se întâmplă, mult mai des decât ai putea crede, ca un nou venit pe lume să pară deosebit de agitat în timpul somnului. Mai ales dacă este primul copil, este normal ca un părinte să se îngrijoreze și să se întrebe de ce manifestă această tulburare. 

Bebelușul nou-născut geme în somn pentru că crește

Stările de agitație pe care nou-născutul le experimentează adesea în timpul somnului sunt legate de fazele de neuro-dezvoltare și de maturizare a structurilor sale cerebrale... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





pixel