Cum să trezești un nou-născut: câteva sfaturi

Data publicării:
Fotografie de la Laurie Ludes/ Pexels
Fotografie de la Laurie Ludes/ Pexels

Este cu adevărat necesară trezirea unui nou-născut? Când și cum poți interveni, fără a provoca treziri bruște, dacă copilul doarme prea mult.



Nou-născuții au o nevoie primară de a dormi. De obicei copilul trebuie alăptat de cel puțin 8-12 ori în 24 de ore. Dacă copilul este deosebit de somnoros, este totuși important să vă asigurați că este capabil să alăpteze eficient pentru a primi o cantitate suficientă de lapte. Dacă adoarme des sau nu se trezește pentru a se hrăni, poate fi necesar să-l stimulezi pentru a se trezi.

Importanța somnului la copiii mici

Somnul este un element esențial în viața fiecărei ființe umane. Mai exact, copiii au nevoie să doarmă pentru a-și regenera corpul. Somnul celor mici este vital pentru reglarea sistemului imunitar, făcându-l mai puțin susceptibil la boli și afecțiuni.

În timpul somnului, copiii, precum și adulții, produc citokine, proteine ​​foarte utile pentru combaterea infecțiilor, bolilor și a nivelului de stres. Obținerea cantității potrivite de somn este, de asemenea, legată de  dezvoltarea cognitivă  și de învățare. La copil, somnul este deci esențial pentru creșterea lui psiho-fizică corectă.

De ce bebelușii nu ar trebui treziți

În general, la copiii din primele săptămâni de viață, creierul reglează fazele somn-veghe pe conceptul de supraviețuire și bunăstare. Dacă dorm mai mult, nu este un lucru rău. Important este ca nou-născutul să ia cel puțin 8 alăptări în 24 de ore.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că bebelușii care iau lapte formula tind să doarmă de fapt mai mult decât cei care sunt alăptați natural.

În orice caz, bunăstarea copilului este o prioritate și nu trebuie împiedicată pentru a preveni dezechilibrele în mecanismele somn-veghe.

Cu toate acestea, există unele situații în care este util să trezești un nou-născut deosebit de somnoros.

Sfaturi despre cum să trezești un nou-născut

Dacă vă aflați în situația de a trebui să treziți un nou-născut, iată câteva sugestii cu privire la cele mai blânde și eficiente metode de a face acest lucru:

- Piele pe piele: ținând copilul gol pe piept și acoperit cât mai mult cu o pătură. Acest lucru îi va crește dorința de a suge și de a căuta sânul. În aceste momente poate fi util și să-l masezi, frecându-i spatele și palmele mâinilor și picioarelor

- Profită de primele semne de trezire: dacă bebelușul se află în faza de somn ușor, caracterizată prin mișcări rapide ale pleoapelor închise, sau ale buzelor, sau ale mâinilor, sau ale brațelor, îl poți lua și atașa el la sân.

- Vorbește cu bebelușul

- Atingeți-i buzele înainte de a se hrăni: stoarceți puțin lapte de ”colostru” pe ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: bebelus nou nascut trezire




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel