Cum să vă învățați copiii să recunoască informațiile false de pe Internet

Data publicării:
Cum să vă învățați copiii să recunoască informațiile false de pe Internet / FOTO: freepik.com@rawpixel.com
Cum să vă învățați copiii să recunoască informațiile false de pe Internet / FOTO: freepik.com@rawpixel.com

Internetul a schimbat modul în care consumăm informații. S-au dus zilele în care ne puteam opri să citim un articol interesant și apoi să ne continuăm viața. Astăzi, avem opțiunea de a trimite știrea la sute de persoane pe WhatsApp, de a comenta pe YouTube sau chiar de a posta pe Instagra,. Facebook sau Twitter propria versiune a poveștii și opinia noastră despre ea. 



Știrile false reprezintă unul dintre principalele elemente ale așa-numitei „societăți de dezinformare”. Cum îi putem proteja pe minori de acest conținut? Și, mai ales, cum îi putem învăța să facă diferența între conținutul de calitate și cel fals?

Deși sunt considerați „nativi digitali”, minorii sunt, în realitate, mult mai vulnerabili decât adulții la dezinformările transmise de unele site-uri și rețele sociale. Le este greu să facă diferența între știrile reale și cele care nu sunt reale, ceea ce îi face ținte ușoare în multe domenii.

În timp ce 68% dintre americani declară că folosesc site-uri sau aplicații de știri pentru a afla știrile, 53% spun că tind să facă acest lucru prin intermediul rețelelor sociale - o sursă care, în mod tradițional, nu a fost supusă acelorași standarde de publicare a conținutului ca televiziunea, radioul, presa scrisă și alte mijloace de comunicare tradiționale. 

Pe astfel de platforme, știrile și informațiile se îndepărtează adesea de domeniul faptelor și intră în cel al opiniilor, iar cele două se confundă. Iar într-o lume în care prioritatea noastră este de a proteja libertatea de exprimare, cenzurarea opiniilor nefondate poate deveni o adevărată provocare. 

Combaterea junglei Internetului

Când vorbim despre alfabetizare digitală, nu este vorba doar despre faptul că copiii și adolescenții trebuie să știe cum să facă diferența între știrile false și știrile false. Scopul este mai ambițios, deoarece urmărește să le insufle orientări preventive, astfel încât să fie capabili să facă propriile alegeri, să nu facă ceea ce nu vor să facă și să nu intre pe paginile pe care nu doresc să le acceseze. Dar mai există un aspect esențial, și anume ca atunci când se află în fața acestor medii digitale, nu numai că nu cad în dezinformări, dar este important ca nu ei să fie cei care le creează.

Atunci când copiii sunt conștienți că ceea ce fac pe internet poate avea consecințe, se reduc utilizările nepotrivite pe care le fac de acest instrument. În acest sens, în „Surfing the Net” există conținut pentru fiecare grupă de vârstă, bazat pe realități pe care ei le cunosc, din viața de zi cu zi. Din acest motiv, informațiile sunt oferite în diferite formate, cum ar fi jocuri, infografice, podcast-uri... „Vrem ca ei să învețe descoperind singuri lucrurile, nu dându-le un curs de măiestrie”, explică specialistul Miguel Ángel Rodríguez, pentru Hola.com

Sugestii pentru a-i ajuta pe copii

Asigurați-vă că copiii dumneavoastră sunt conștienți de existența acestui tip de știri. 

Poate părea evident, dar mulți copii nici măcar nu iau în considerare posibilitatea ca ceea ce citesc să nu fie adevărat. Copiii tind să fie mai încrezători și mai naivi decât adulții, așa că primul pas este să le explicați că există oameni care mint pe internet.

Educați-i cu simț critic. Este foarte important pentru copii să fie capabili să gândească singuri, să fie autonomi în reflecțiile lor și ca familia să fie un loc sigur în care să se poată exprima și să facă alegeri. 

Aflați împreună mai multe despre știrile false.

Urmăriți un documentar, cum ar fi The Social Media Dilemma. Folosiți-l ca pe o oportunitate de a discuta în familie despre modul în care tehnologia și răspândirea de conținut ne influențează să luăm decizii și despre impactul pe care îl are asupra societății.
Explorați numeroasele resurse privind știrile false oferite de Common Sense Media și BBC.
Luați în considerare utilizarea unei aplicații de știri, cum ar fi Ground News, pentru a indica părtinirea conținutului pe care îl citiți și pentru a vă oferi o perspectivă alternativă, diferită.

Cereți o mai mare implicare în școală.

Copilul ar trebui să primească educație digitală și la școală sau la liceu. Aceasta este o parte importantă a procesului de alfabetizare digitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel