Copiii mici sunt mai sensibili la temperaturile ridicate decât adulții, din cauza imaturității cu care reglează anumite procese fiziologice. Cum îi putem împiedica să sufere de insolație?
În fiecare an, în Spania se înregistrează aproximativ 160 de decese (în rândul copiilor și adulților) din cauza caniculei.
La copii, hipertermia, cunoscută sub denumirea clasică de lovitură de căldură, afectează în special copiii sub cinci ani și mai ales copiii sub un an, care sunt foarte vulnerabili la aceasta. Motivul este că organismul unui copil are o capacitate mai mică de rezervă de apă, iar mecanismul său de transpirație este, de asemenea, mai puțin eficient decât cel al unui adult.
Vorbim despre un accident vascular cerebral atunci când temperatura corpului crește într-o asemenea măsură încât organismul nu este capabil să elimine căldura acumulată. Simptomele insolației la copii sunt următoarele:
Amețeli.
Vărsături.
Temperatura corpului peste 40ºC.
Durere de cap.
Iritabilitate.
tahicardie
leșin sau pierderea cunoștinței (în cazurile severe).
Convulsii (în cazuri severe).
În plus, Comitetul de suport vital al Asociației spaniole de pediatrie (AEP) avertizează că "trebuie să fim atenți și la alte simptome, cum ar fi pielea uscată și foarte fierbinte, oboseală (oboseală excesivă), slăbiciune, respirație superficială și rapidă sau crampe musculare".
"O cauză frecventă a loviturilor de căldură la copiii mici apare atunci când familia îi lasă, de exemplu, în interiorul mașinii fără ventilație, este important să știm că, la o temperatură ambientală de 39ºC, există zone în interiorul mașinii unde temperatura poate ajunge la 70ºC.
Iar la o temperatură ambientală de 29ºC, temperatura interioară crește cu aproape 20ºC în primele 45 de minute de expunere", explică Dr. Ignacio Manrique, coordonatorul comitetului AEP, care avertizează că "o temperatură atât de ridicată poate provoca un accident vascular cerebral de căldură cu un prognostic foarte rău pentru sugar sau copil".
Pentru a se asigura că temperaturile ridicate nu reprezintă o problemă pentru copii, AEP recomandă următoarele măsuri:
Stați departe de soare și aveți grijă la umbră.
"Copiii nu ar trebui să fie expuși la soare în zilele caniculare, mai ales în mijlocul zilei". Trebuie amintit că bebelușii sub șase luni (pentru unii autori, bebelușii sub un an) nu ar trebui să fie niciodată expuși la soare. Cu toate acestea, există un risc și sub umbrelă, deoarece nisipul reflectă soarele și temperatura poate deveni foarte ridicată.
Pânzele sau pânzele de muselină pe care unele familii le pun deasupra căruciorului sunt deosebit de nerecomandate, deoarece nu permit aerului să circule corect și pot pune în pericol bebelușul. Pe de altă parte, în aceste zile de temperaturi ridicate, Asociația Spaniolă de Pediatrie recomandă "odihna într-un mediu răcoros, folosind aer condiționat sau ventilatoare".
Purtați haine care să îi protejeze. Dacă copiii se află la soare, cel mai bine este să le acopere corpul "pentru a limita procentul de suprafață expusă razelor solare, oferind o barieră care să prevină supraîncălzirea", subliniază experții.
Astfel, ei indică faptul că atât capul copilului, cât și restul corpului trebuie acoperite cu îmbrăcăminte, "dar aceasta trebuie să fie răcoroasă, lejeră și de culoare deschisă, care să evite absorbția excesivă de căldură și să nu contribuie la creșterea temperaturii corpului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.