Cum sabotează părinții mentalitatea de creștere a copiilor lor? Ce au descoperit psihologii de la Universitatea din Chicago

Data publicării:
Cum sabotează părinții mentalitatea de creștere a copiilor lor? Ce au descoperit psihologii de la Universitatea din Chicago / FOTO: freepik.com @ The Yuri Arcurs Collection
Cum sabotează părinții mentalitatea de creștere a copiilor lor? Ce au descoperit psihologii de la Universitatea din Chicago / FOTO: freepik.com @ The Yuri Arcurs Collection

Majoritatea părinților sunt conștienți de importanța laudelor și motivării copiilor, înțelegând că astfel pot stimula dezvoltarea acestora. Totuși, adevărul este că, de multe ori, aceste laude au efectul opus și devin un obstacol în calea creșterii. 



Nu este suficient doar să lăudăm; este esențial să știm cum să o facem corect.

Citește și Profesorii care predau pe baza „growth mindset” îmbunătățesc succesul școlar al elevilor. Concluzii din cercetările Stanford

Laudele nepotrivite pot face mai mult rău decât bine

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Diverse studii au arătat că, atunci când lăudăm anumite abilități ale copiilor, precum inteligența, nu le stimulăm, de fapt, creșterea, ci o limităm, deoarece încurajăm teama de eșec și nevoia de a îndeplini așteptările noastre.

În acest sens, cercetările efectuate la Universitatea Stanford au arătat că, atunci când copiii primesc laude pentru abilitățile lor, aceștia tind să aleagă sarcini mai simple, pentru a se asigura că nu greșesc și că primesc din nou recunoașterea, evitând astfel să-și dezamăgească părinții.

În schimb, atunci când efortul este lăudat, copiii aleg sarcini care reprezintă o provocare nouă, ce le stimulează abilitățile și le permit să învețe lucruri noi.

De asemenea, copiii sunt capabili să recunoască laudele goale sau exagerate, cum ar fi „ești un mare pictor” sau „ești un fotbalist mai bun decât Messi”. Studiile au arătat că, atunci când părinții folosesc astfel de laude grandilocvente cu copiii care au o stimă de sine scăzută, aceștia se simt chiar mai rău, deoarece consideră că nu merită această recunoaștere.

Prin urmare, atât laudele legate de calități, cât și laudele exagerate pot împiedica dezvoltarea mentalității de creștere la copii, un concept care se referă la dorința de a se perfecționa și de a evolua.

Vestea bună este că lauda, bine folosită, poate fi un instrument extrem de puternic în stimularea dezvoltării. Un studiu realizat la Universitatea din Chicago, citat de etapainfantil.com, a analizat impactul laudelor oferite de mame asupra copiilor lor încă din primul an de viață. Psihologii au descoperit că, la vârsta de cinci ani, copiii care au fost lăudați corespunzător nu doar că au obținut performanțe academice mai bune, dar au acceptat mai multe provocări și au demonstrat o dezvoltare personală mai mare.

Trei strategii pentru a stimula mentalitatea de creștere a copiilor tăi

SURSA FOTO: freepik.com @bearmoney

Învață-i să nu-și pună limite

Atunci când îi motivezi pe copii să atingă un anumit obiectiv, le transmiți ideea că abilitățile lor sunt limitate, că pot ajunge doar până la acel punct. Astfel, ei simt nevoia să se testeze repetat până când ating așteptările, dar, odată ce ajung la acea limită, de obicei nu merg mai departe și se mulțumesc cu atât.

Prin urmare, pentru a nu opri mentalitatea de creștere a copilului tău, este important să eviți să-i impui limite în dezvoltare și în abilități.

Motivează-l să atingă obiective, dar învață-l că fiecare obiectiv este doar o parte a călătoriei, nu destinația finală.

Recunoaște-le efortul

Una dintre cele mai eficiente strategii pentru promovarea unei mentalități de creștere la copii este să-i înveți că pot realiza lucruri extraordinare dacă depun efort și muncesc din greu.

Este esențial să înțeleagă că abilitățile se dezvoltă prin practică, iar perseverența este un factor cheie în acest proces.

Învață-i să vadă greșelile ca oportunități

Unul dintre cele mai mari obstacole în dezvoltarea unei mentalități de creștere este perceperea greșelilor ca fiind probleme sau bariere.

De aceea, este important să-ți înveți copilul să accepte și să privească greșelile ca pe niște oportunități de creștere și dezvoltare, ajutându-l să înțeleagă că tocmai cele mai dificile provocări și cele mai complexe situații duc la progres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel