Invitatul lui Sorin Ivan la emisiunea de la DC Edu, de luni, a fost președintele Federației Naționale a Părinților - București, Eugen Ilea.
Sorin Ivan și Eugen Ilea au discutat despre parteneriatul Școală-Familie, Ilea considerând că acesta există, practic, doar pe hârtie.
„Se presupune ca atunci când ne ducem copilul într-un sistem de învățământ, încheiem și o conveție, un contract în care ne asumăm toți actorii, toți cei implicați, diverse drepturi și obligații. Asta presupune un parteneriat. Din păcate, odată ce-ai semnat acel parteneriat, rămâne doar pe hârtie. Colaborări la nivel familie-școală și comunitate (autorități) în foarte puține locuri putem vorbi că există.
Da, există părinți care se implică și sunt alături de unitățile școlare, de conducerea unității școlare și fac, cât pot să facă, împreună diverse proiecte, activități, dar atât. Aici cred că autoritățile ar trebui să preia acea convenție și să vină cu acest parteneriat”, a spus Eugen Ilea, în cadrul emisiunii de luni.
În acest sens, acesta a oferit și un exemplu: „În urmă cu patru-cinci ani, toate structurile celor care sunt și fac parte din sistemul de învățământ, respect cadre didactice, părinți, elevi, autorități, aveau o structură la nivelul Bucureștiului, se numea CIVITAS. O structură care funcționa foarte bine și ar fi trebuit să funcționeze pe tot parcursul existenței, pentru că ăla înseamnă parteneriat. Este de lucru. Este target-ul meu ca președinte al acestei federații: să-i așez la masă pe toți cei implicați”, a mai spus Eugen Ilea, președintele Federației Naționale a Părinților - București.
Parteneriatul şcoală – familie - comunitate reprezintă o problemă actuală importantă, reliefată de diferite documente de politică educaţională la nivel naţional şi internaţional şi de cercetările în domeniul educaţiei. În România, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, părinţii sunt consideraţi parteneri principali şi beneficiari ai procesului de învăţământ. Articolul 80 prevede ca toate deciziile majore din învăţământul preuniversitar să fie luate prin consultarea structurilor asociative reprezentative ale părinţilor.
Legea Educaţiei Naţionale dă dreptul părinţilor de a participa activ la conducerea unităţilor de învăţământ, prin prezenţa în consiliul de administraţie al şcolii – a doi sau trei reprezentanţi ai părinţilor, în funcţie de mărimea şcolii (Articolul 96). Părinţii sunt implicaţi în elaborarea ofertei educaţionale a unităţii de învăţământ, prin participarea la organizarea programelor Şcoală după şcoală şi în stabilirea curriculumului la decizia şcolii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.