Cum sunt tații de astăzi? Cele cinci tipuri de tați conform psihologilor

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels
Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Tată matern, tovarăș, rival, tată fără să vrea și tată absent: conform experților, acestea sunt diversele tipuri de tați întâlnite în societatea noastră. Cum ar trebui să se comporte o mamă? Sfaturile.



Tatăl maternal

”În spatele unui tată care se comportă matern cu copilul său, care îi schimbă scutecul, care îi pregătește biberonul, care îi face baie,  sunt bărbați diferiți”, explică Éric Trappeniers, psihoterapeut de familie și director al Institutului de Studii al familiei Toulouse.

În primul rând, este bărbatul care pur și simplu vrea să fie aproape de bebelușul său, iar acest lucru creează o situație armonioasă și benefică cu partenerul său pentru creșterea copilului.

„Dar, uneori – avertizează expertul – această „materitate paternă” ascunde o rivalitate: bărbatul își asumă acest rol pentru a-l diminua pe cel al partenerului său, afirmând implicit că ea nu este capabilă să fie mamă.

Sau poate fi însăși femeia care o impune partenerului ei, fără a ține cont de aspirațiile acestuia, în virtutea unei egalități proclamate. Și în ambele cazuri copilul este exploatat în propriile sale scopuri”.

Sfat. Când atitudinea maternă a tatălui este o sursă de tensiune în cuplu, sugerează Trappeniers, „este esențial să lucrăm la legătura conjugală, mai degrabă decât să luăm copilul ostatic”.

Tatăl tovarăș

Se poziționează pe aceeași treaptă cu fiul său pe scara generațională, și are o mare apropiere cu el: împărtășește aceleași interese, aceleași jocuri, chiar și același mod de a se îmbrăca.

Și, prin urmare, el este exact opusul părintelui autoritar și tiranic. „Cu siguranță – explică psihanalistul Patrick Avrane, autorul cărții „Tății greoi” – fiul apreciază complicitatea și se simte prețuit. Dar, în același timp, poate vedea părintele ca fiind prea invaziv, incapabil să stea departe. Și mama poate fi complet exclusă din acest tip de relație.

2. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-5197857_05661800.jpg)

Fotografie de la Gustavo Fring/ Pexels

Tatăl refuză apoi să-și exercite autoritatea și deleagă această sarcină ingrată partenerului său.”Ajungerea la extreme de dezechilibru în care tatăl, de exemplu, își invită fiul să se joace cu el în loc să-și facă temele.

Sfat. Pentru a se asigura că partenerul nu se oprește la partea plăcută a paternității, sugerează psihanalistul, mama trebuie să se aștepte ca el să participe și la decizii educaționale importante, obligându-l să-și asume propriile responsabilități.

Tatăl rival

Pentru unii, copilul este un rival care îi ia dragostea partenerului când copilul este mic. „Și când va crește – subliniază psihoterapeutul Bruno Décoret – rivalitatea se poate muta în domeniul seducției, mai ales dacă copilul este băiat.

Acest comportament este cauzat în general de lipsa stimei de sine la bărbați, de teama că virilitatea lor va dispărea în paternitate, făcându-i să nu mai fie bărbați, ci doar părinți.” Astfel, însă, fără o figură masculină liniștitoare, fiul va avea tendința de a se lega și mai mult de mamă, reaprinzând gelozia tatălui față de el.

Sfat. Femeia poate încerca să remedieze acest lucru, asigurându-și partenerul că virilitatea și capacitatea lui de a seduce nu au fost afectate de paternitate, sugerează Décoret.

„Dar evident – ​​subliniază el – pentru a face acest lucru femeia trebuie să poată rezista dorinței adesea inconștiente de a menține rivalitatea, care o face să se simtă în centrul lumii”.

3. Fotografie... (pexels-fernanda-de-freitas-1324064735-26448064_13790200.jpg)

Fotografie de la Fernanda De Freitas/ Pexels

Tată fără să vrea

Tatăl în ciuda lui unii bărbați devin tați fără să vrea, pur și simplu pentru că o femeie cu care au o relație rămâne însărcinată,.

„Dar faptul că încep prost – explică psihanalistul Spohie Marinopoulos – nu înseamnă că acești „tați fără să vrea” nu devin tați buni. După șocul anunțului, unii pot începe un proces de reflecție, ajungând, chiar dacă încet, la acceptarea copilului, de cele mai multe ori după naștere, când au ocazia să-l țină în brațe. Alții, însă, se refugiază în spatele unui refuz categoric și vor vedea întotdeauna copilul nu ca pe copilul lor, ci ca pe o entitate abstractă.

Sfat. Femeia nu poate decât să încerce să nu agraveze situația cu copilul distrugând și figura tatălui în psihicul lui. Așa că în loc să spui „nu te-a vrut”, este mai bine să-ți alegi cuvintele și să explici că „a crezut că nu este capabil să fie tată”. 

4. Fotografie... (pexels-elly-fairytale-4008783_35192100.jpg)

Fotografie de la Elly Fairytale/ Pexels

Tatăl absent

Unii tați lipsesc din cauza muncii, sau pentru că nu mai locuiesc cu copiii lor după un divorț. „Dar este o absență fizică – explică psihologul Daniel Coum, directorul asociației parentale Parentel – care nu duce automat la un sentiment de lipsă la copil, care se poate gândi foarte bine la tată chiar și atunci când acesta nu este acolo și construiește o reprezentare internă a lui, astfel încât să fie prezent psihologic.”

Cu toate acestea, există câteva contexte care pot împiedica această „mentalizare”: de exemplu, o absență îndelungată a tatălui poate amenința relația cu un copil sub doi ani, care nu are încă capacitatea psihologică și de abstractizare necesară pentru a evoca mental părinte.

Sfat. „O femeie – spune Coum – are tot dreptul să sufere pentru absența partenerului ei, să se simtă resentită, să fie supărată. Dar fiul nu poate fi „confidatul” lui: copilul are nevoie de imaginea tatălui pentru a rămâne credibil”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel