România se află pe primul loc în Europa la analfabetism funcțional. Prof. univ. dr. Sorin Ivan atrage atenția asupra fenomenului îngrijorător în cadrul emisiunii DCEdu. Invitata sa, profesoara Mariana Badea, susține că problema pleacă de la părinți.
„Analfabetismul funcțional izvorăște din lipsa de lecturi, din lipsa de cultură, din lipsa de interes pentru așa ceva”, explică prof. Mariana Badea. Deși elevii pot citi un text, mulți dintre ei nu reușesc să înțeleagă semnificația lui sau să extragă informațiile esențiale.
Prof. univ. dr. Sorin Ivan, moderatorul emisiunii DCEdu, subliniază gravitatea situației: „Adică ei citesc un text și nu sunt capabili să reproducă, nu înțeleg ce scrie acolo. Cei mai mulți! 42%, e alarmant! Ce e de făcut? Cum vedeți, ca profesor de vocație, ca autor?”, a întrebat Sorin Ivan.
„Eu sunt în această viață de mult timp și nu mi-aș fi imaginat vreodată că cineva care citește un alineat nu înțelege nimic. Este peste puterile mele”, a adăugat prof. Mariana Badea
„Pentru că nu e antrenat copilul!” a completat prof. univ. dr. Sorin Ivan.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Profesorii subliniază că părinții au o responsabilitate majoră în formarea obiceiului de a citi.
Prof. Mariana Badea evidențiază o realitate dureroasă: „Este un fenomen foarte grav! Foarte grav! Noi, adulții, ar trebui să fim conștienți. Acum costă foarte mult conștiința unui părinte. Fiecare își plătește conștiința cât poate de mult, cu cât poate de mulți bani!
Pentru că îi pune copilului un meditator scump, nimeni nu mai are încredere în cărți, niciun părinte nu spune: `Ia citește din cartea asta și vezi, nu înțelegi și tu ceva? Ia citește de aici!` Nu! Preferă să spună: `Du-te, mamă, la meditație, dăm bănuțul. Îți spune doamna aceea Baltagul... De ce să citești tu?`”
Această schimbare de mentalitate contribuie la adâncirea problemei.
„Deci, părinții își reduc rolul la a finanța meditații”, subliniază prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„Își plătesc conștiința!” mai spune prof. Mariana Badea.
„Și rămân împăcați cu conștiința lor, dar preocuparea nu se manifestă astfel”, a completat Sorin Ivan.
„Mă surprinde faptul că nu mai există încredere în carte”, concluzionează prof. Badea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.