O rețea internațională de trafic de copii, cu baza de operațiuni în Creta, a fost expusă recent, dezvăluind detalii cutremurătoare ale unui sistem odios care a operat cu discreție timp de peste două decenii. Anchetele au scos la iveală faptul că această fabrică de copii a afectat și România, cu ramificații sinistre care au ținut în captivitate zeci de tinere nevinovate.
Într-un scenariu desprins parcă din filmele de groază, femeile românce, majoritatea provenind din sudul țării, au fost atrase în plasa ticăloasă a traficanților, unele chiar fiind minore. Ceea ce părea a fi o oportunitate de a deveni mame surogat s-a transformat rapid într-un coșmar în care aceste tinere au fost manipulate și puse să își ducă sarcinile la bun sfârșit, fără a cunoaște adevărata natură a acestei afaceri perverse.
Potrivit surselor Observator, majoritatea victimelor proveneau din zone precum Tulcea și Constanța, fiind exploatate în mod nemilos. Cu promisiunea de a deveni mame surogat pentru familii în nevoie, aceste femei au căzut în capcana înșelătoare a traficanților, fără să bănuiască întunecimea din spatele acestui plan diabolic.
Descoperirea șocantă făcută de anchetatorii greci a arătat că, în ciuda a ceea ce li s-a spus, femeile nu au fost în mod real mame surogat. În loc să li se implanteze embrioni, medicii implicați în rețea foloseau material genetic exclusiv de la tată, făcând ca aceste femei să devină mame biologice fără ca ele să fie conștiente de acest lucru.
Clienții fabricii macabre cuprind o gamă variată de persoane, de la familii înstărite până la cupluri gay sau chiar bărbați singuri, dezvăluind astfel amplitudinea șocantă a acestei rețele de trafic de copii.
Un moment crucial în dezvăluirea acestei rețele a avut loc când autoritățile elene au intervenit tocmai când două femei românce - una dintre ele o proaspătă mamă și cealaltă intermediara afacerii - se pregăteau să plece din Creta cu un bebeluș în vârstă de doar nouă zile. Ambelor li s-a aplicat imediat arestul, punând astfel capăt temporar activității acestei rețele sinistre.
Operațiunea de salvare a celor trei femei captive într-una dintre cele 14 case utilizate de rețeaua de trafic pentru a adăposti viitoarele mame a adus polițiștii greci peste ele ca un vânt revigorant al eliberării. O româncă și două femei din Republica Moldova și-au găsit în sfârșit speranța în intervenția promptă a autorităților, dar și a unui ONG din România, al cărui sprijin a fost de neprețuit în această situație disperată.
Eforturile lor de a-și recapăta libertatea s-au dovedit a fi, de asemenea, o încercare de a se elibera de constrângerile imposturii. Privite inițial ca potențiale victime ale unui sistem mârșav, aceste femei au hotărât să-și refacă propria imagine. În mod curajos, au decis să își asume controlul și să își pozeze noua identitate de supraviețuitoare, cu scopul de a deveni exemple de rezistență și luptă împotriva exploatației.
Adriana Mureșan, voluntar în cadrul organizației Voluntari în Europa, a mărturisit surpriza pe care a resimțit-o în momentul în care a descoperit postările uneia dintre femei, în care aceasta căuta alte femei pentru a le oferi oportunități de muncă bine plătite în străinătate. Cu un spirit inovator și perseverență, investigațiile au dezvăluit ulterior anunțuri tulburătoare, în care femeia căuta în mod explicit mame surogat pentru Grecia. Într-un mod înfricoșător, aceasta a fost una dintre figurile-cheie care coordonau și supravegheau mamele surogat, perpetuând astfel un lanț vicios al exploatării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.