REGULĂ: Dacă copiii sunt interesați să folosească ChatGPT, cea mai bună opțiune este să îl folosească împreună cu un adult, un părinte sau un profesor. Familiile pot explora instrumentul împreună și pot încerca sugestii distractive și provocatoare.
Din noiembrie 2022, de când și-a făcut apariția ChatGPT, experți și mai ales reprezentanți ai lumii educației s-au chestionat la nivel internațional cu privire la funcționarea sa, legitimitatea, utilizarea eficientă și multe altele. Foarte recent, a apărut un nou punct de vedere provocator asupra ChatGPT: care este relația dintre chatbot, fete și băieți? Ar trebui să fie interzisă utilizarea sa sau să fie ghidată și monitorizată de adulți?
Chat GPT-ul este un robot care generează texte mai lungi sau mai scurte, pe diferite subiecte. Mai complex spus, este un program software bazat pe inteligența artificială, care poate procesa și genera texte în limbaj natural (care par generate de un om), pentru a oferi răspunsuri la diferite întrebări, pentru a oferi sfaturi sau pentru a sprijini în înțelegere și comunicare pe diferite subiecte.
După cum știți, atât în școala generală, cât și în liceu și chiar în sistemul de învățământ superior, avem de-a face cu compuneri, esee, referate, practic tot ceea ce acest model de software poate face în câteva minute pentru noi. Tot ceea ce avem de făcut, este să-i spunem subiectul și numărul de cuvinte.
Și atunci, ce înseamnă asta pentru educație?
Ei bine, unele școli interzic elevilor să folosească Chat GPT pentru a-și îndeplini sarcinile. Potrivit parents.com, școlile publice din New York și Seattle au făcut ceva asta.
În rest? Apariția Chat GPT-ului este relativ nouă și adevărul este că încă nu putem să apreciem cum va schimba educația, putem fi siguri, însă, că o va schimba. De fapt, deja face asta.
„Trebuie să învățăm cum să-l folosim în avantajul nostru, pentru că de acum înainte, va face parte din lumea noastră”, a spus Lillian Gilbert, profesoară la un liceu din Florida.
Lilian deja folosește deja inteligența artificială la clasă, provocându-i pe elevi să-și dea seama ce texte au fost scrise cu AI și ce texte au fost scrise de om; și să-și dea cu părerea despre cum pot fi textele generate de AI mai performante.
„În contextul educației,dar nu numai, e important să știm cum să ne adaptăm la schimbări”, a mai spus cadrul didactic.
De asemenea, elevii și studenții pot beneficia de Chat GPT, fără să „trișeze”. De pildă, care e diferența între a ruga un prieten sau un părinte să se uite peste eseul tău și a-ți oferi părerea și copierea textului în Chat, pentru feedback? În ceea ce privește rezultatul, probabil niciuna, sau una nesemnificativă. Va lua mai puțin timp.
Da, nu putem înlocui munca noastră academică cu Chat GPT-ul, dar îl putem privi ca pe asistentul nostru virtual, disponibil mereu pentru noi.
Cel puțin, asta par să creadă unii profesori și unii părinți.
ChatGPT poate fi folosit de copii și adolescenți în diferite moduri, cum ar fi:
- Puneți întrebări despre subiectele pe care le studiază la școală și obțineți răspunsuri relevante.
- Explorați noi subiecte de interes pentru ei punând întrebări chatbot legate de acele subiecte.
- Găsiți resurse precum articole, videoclipuri și link-uri web legate de studiile lor.
- Exersați probleme de matematică cu ajutorul tutorilor AI încorporați în chatbot.Înțelegeți concepte dificile cu ajutorul ajutoarelor audio și vizuale disponibile prin GPT Chat.
Iată câteva modalități de a folosi GPT Chat pentru a învăța.
Extinderea vocabularului: copiii pot folosi ChatGPT pentru a învăța cuvinte noi și pentru a-și extinde vocabularul.
Învățare pentru un proiect: copiii pot folosi ChatGPT pentru a afla mai multe despre un subiect pe care îl studiază pentru un proiect.
Ajutor pentru teme: dacă un copil se luptă cu o anumită temă, poate cere ajutor ChatGPT. Poate oferi explicații sau exemple pentru a-i ajuta să înțeleagă materialul.
Cunoștințe generale: copiii pot pune întrebări ChatGPT pe o gamă largă de subiecte pentru a-și extinde cunoștințele generale. Ei pot pune întrebări despre istorie, știință, geografie sau orice altă temă care îi interesează.
Scriere creativă: copiii pot folosi ChatGPT pentru a-și stimula creativitatea și imaginația. Îmi pot cere idei de povești sau exerciții de scriere pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile de a povesti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.