Cuvântul „magic” pentru a-ți face copiii să te asculte, potrivit unui psiholog de la Harvard. Crește puterea de persuasiune cu 35%!

Data publicării:
Cuvântul „magic” pentru a-ți face copiii să te asculte, potrivit unui psiholog de la Harvard. Crește puterea de persuasiune cu 35%! / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Cuvântul „magic” pentru a-ți face copiii să te asculte, potrivit unui psiholog de la Harvard. Crește puterea de persuasiune cu 35%! / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Trebuie să-i spui copilului tău lucruri de o sută de ori pentru a-l face să asculte? Începeți să utilizați acest cuvânt pentru a vă crește puterea de persuasiune cu 35%.



Uneori, provocarea de a face copiii să asculte poate părea imposibilă. După nenumărate încercări, atât verbale cât și non-verbale, este normal să te simți frustrat, mai ales atunci când simți că vorbești cu pereții. Reacția ta este perfect înțeleasă, dar este important să îți amintești că țipetele și amenințările nu conduc la rezultate pozitive. Este posibil ca, în cele din urmă, copilul tău să se supună, dar o va face sub constrângere. Acest lucru nu ar trebui să fie norma.

Nu există o soluție magică care să facă ca copiii să respecte regulile de bunăvoie, dar există un concept simplu care poate avea un impact semnificativ: „pentru că”.

Cum să-ți crești capacitatea de persuasiune cu aproape 35%?

Ellen Langer, cercetătoare la Universitatea Harvard, a condus un experiment simplu, dar revelator: a recrutat 120 de participanți care trebuiau să utilizeze un fotocopiator deja ocupat și să ceară permisiunea altei persoane pentru a-l folosi.

Totuși, modul în care această cerere a fost formulată a variat. Unii au solicitat pur și simplu: „pot să folosesc fotocopiatorul pentru a scana 20 de pagini?” În acest caz, doar 60% dintre cei solicitați au fost de acord să cedeze.

Pe de altă parte, alții au folosit o formulare mai elaborată: „pot să folosesc fotocopiatorul pentru a scana 20 de pagini, PENTRU CĂ am presiune de timp?” Rezultatele au fost uimitoare: 94% dintre cei solicitați au fost de acord.

Care a fost diferența?

Utilizarea cuvântului „pentru că”, indiferent de motiv, a fost cheia, așa cum s-a demonstrat ulterior. Atunci când auzim acest cuvânt, presupunem că va urma o explicație, iar motivul este acceptat automat. Ceea ce este esențial este că persoana care solicită este respectuoasă și atentă. Acest lucru ne face să ne coborâm garda și să fim mai predispuși să ascultăm și să cooperăm.

Prin urmare, persuasiunea nu se bazează doar pe rațiune, ci și pe o atitudine respectuoasă. De fapt, nu este deloc întâmplător faptul că acest „cuvânt magic” a fost integrat în numeroase campanii publicitare, cum ar fi celebrul „pentru că meriți”, inventat de L'Oreal în 1971.

Nu da ordine copiilor tăi!

SURSA FOTO: freepik.com @gzorgz

Evită să dai ordine copiilor tăi; în schimb, argumentează. Folosirea „pentru că” aduce în discuție rațiunea și nu este o chestiune trivială, deoarece marchează diferența între a crește copii care se supun simplu și a-i educa pe oamenii liberi, capabili să gândească autonom. Educația adecvată nu presupune numai obediență necondiționată, ci mai degrabă respect pentru standarde rezonabile.

De aceea, pentru a obține ascultarea copilului tău, este mai bine să explici și să discuți, în loc să impui reguli și limite. Este important să înțelegem că nu putem institui suficiente reguli pentru a acoperi toate situațiile posibile și că este esențial ca copiii să înțeleagă rațiunea din spatele acestor reguli, pentru a putea folosi acea înțelegere pentru a-și ghida propriul comportament.

La fel ca și adulții, copiii se simt mai încrezători și mai în siguranță atunci când simt că au un anumit control asupra deciziilor care îi afectează. În general, părinții care sunt prea controlatori și intervin excesiv pot determina dificultăți copiilor în reglarea comportamentului, impulsurilor și emoțiilor în diverse situații, conform unui studiu realizat la Universitatea Stanford.

Respectul, cheia pentru ca micuțul să te asculte

Respectul este esențial pentru a câștiga ascultarea copilului tău. Chiar dacă, ca părinte, ai dreptate în multe situații și intențiile tale sunt bune, uneori acest lucru nu este suficient pentru a-i convinge pe copii. Schimbarea atitudinii și a limbajului pe care îl folosești poate avea un impact semnificativ asupra relației tale cu copilul tău și asupra dorinței acestuia de a te asculta.

De obicei, atunci când impui o regulă copilului tău, creezi un conflict. Pe de o parte, sunt dorințele și impulsurile sale, iar pe de altă parte, teama de a te dezamăgi dacă te ascultă. Această problemă nu este simplă și adesea generează o luptă pentru putere. În cele din urmă, copilul tău aspiră la autonomie.

Atunci când explici motivele și introduci cuvântul „pentru că”, vei diminua acest conflict intern și copilul tău nu te va mai percepe ca pe un „dușman”. Argumentarea îl va face să se simtă ca un membru deplin al familiei, cu drepturi și responsabilități, deoarece nu îi impui, ci discuți și raționezi împreună cu el.

Totuși, este important să adaptezi regulile și explicațiile la vârsta copilului tău. Fii cât mai specific, clar și obiectiv posibil. De exemplu, în loc să spui „fii cuminte”, explică „nu lovi alți copii pentru că îi vei răni”. Astfel, copilul tău va ști exact la ce să se aștepte și va înțelege motivul regulii. Pe măsură ce copilul tău crește, poți să adâncești motivele regulilor și să le discuți împreună.

În cele din urmă, acest respect va contribui la crearea unei familii mai funcționale și cooperante, cu mai puține conflicte și lupte pentru putere, în comparație cu cele în care copiii îi văd pe părinți ca pe autorități impuse.

Nu uita că, așa cum spunea Henri Poincaré, „un cuvânt bine ales poate salva nu doar o sută de cuvinte, ci și o sută de gânduri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel