Cuvintele pe care să NU le spui unui copil care este supărat pe tine. Psiholog: „Amintește-ți că nu poți controla decât propriul comportament!”

Data publicării:
Cuvintele pe care să NU le spui unui copil care este supărat pe tine. Psiholog: „Amintește-ți că nu poți controla decât propriul comportament!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cuvintele pe care să NU le spui unui copil care este supărat pe tine. Psiholog: „Amintește-ți că nu poți controla decât propriul comportament!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Când interacțiunile cu un copil adult devin tensionate, există trei metode de comunicare care pot agrava situația, potrivit unui psiholog.



Jeffrey Bernstein, psiholog, menționează în rubrica sa din Psychology Today următoarele comportamente problematice: „lupte pentru putere nereușite, frustrări acumulate și furie, episoade de violență emoțională, incapacitatea de a rezolva problemele pe termen lung, apatie, rezultate dezamăgitoare și comportamente enervante și autodistructive”.

Aceste comportamente pot fi cauza unor schimburi tensionate între părinți și copiii lor deveniți adulți.

Citește și Cel mai puternic compliment pe care să-l spui copilului tău, conform unui psiholog

Părinții încearcă adesea să-și arate dragostea față de copiii lor, dar altceva e mai important!

Îngrijorați, părinții încearcă adesea să-și arate dragostea față de copiii lor, însă ceea ce este și mai important, potrivit psihologului, este să arăți că îi înțelegi.

„Înțelegerea copilului tău adult, care se confruntă cu dificultăți, este adesea un ingredient critic lipsă în aceste relații, mai ales cu cei care au dificultăți reale.”

Deși reacțiile impulsive și tensionate ale părinților provin din dorința lor de a-și vedea copiii fericiți, modul în care abordezi subiectele dificile cu aceștia este esențial, așa cum subliniază psihologul.

„Tot ce vrei, probabil, este ca el să fie fericit, independent, să se simtă bine în sine și să te trateze cu bunătate, respect și apreciere. Nu poți controla decât propriul comportament și modul în care comunici pentru a-ți gestiona gândurile, emoțiile și cuvintele.”

Pentru a vă îmbunătăți comunicarea, Jeffrey Bernstein recomandă să evitați să abordați lucrurile în trei moduri.

SURSA FOTO: freepik.com @alinakolocey

Trei metode de evitat

Nu ține lecții copilului tău adult despre tot ce ai făcut sau faci pentru el

„Dacă copilul tău adult este supărat, nu va putea raționa corect. Astfel, chiar dacă este de înțeles să vrei să-i amintești tot ce ai făcut pentru el sau să-i ceri să-ți arate respect, acest lucru va adăuga doar combustibil unui foc mocnit sau gata să izbucnească”, avertizează psihologul.

În schimb, oferă-i timp și spațiu pentru a-și exprima gândurile, ascultându-l deschis și fără judecăți.

Nu îi spune ce „ar trebui” să facă

„Când îi spui copilului tău adult ce `ar trebui` să facă, acesta poate ajunge să se simtă inadecvat, iar acest lucru generează rușine. Evită să spui lucruri de genul `ar trebui să fii mai grijuliu (motivat, independent etc.)`, `ar trebui să-l suni înapoi pentru a-i găsi un loc de muncă` sau `ar trebui să vezi lucrurile din perspectiva mea și să nu fii egocentric`”, explică psihologul.

În loc de aceasta, încearcă să-i pui întrebări și să-l asculți cu atenție, rezistând impulsului de a-i oferi sfaturi necerute.

Nu amenința

„Amenințările de a întrerupe legăturile, de a lua lucruri sau de a îndepărta copilul adult, în general, nu funcționează. Acestea nu fac decât să creeze o dinamică conflictuală și deconectată. Chiar dacă pe termen scurt amenințările par să ducă la acorduri, acestea doar amână confruntarea cu problemele reale, care vor exploda mai târziu”, avertizează specialistul.

În loc de amenințări, este important să-i arăți copilului tău că ai încredere în el și că îl respecți. Doar astfel vei putea comunica cu el în mod calm și eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel